Opinii

Sorin Paslaru: Investitiile straine au trecut de punctul critic

22.02.2007, 18:44 13

Romania a fost anul trecut pe locul 20 IN LUME in ceea ce priveste nivelul investitiilor straine, cu 9,1 miliarde euro, conform ultimelor estimari ale Economist Intelligence Unit, divizia de cercetare a companiei care editeaza revista The Economist.
India, cu peste un miliard de locuitori, a avut investitii straine de circa 8 miliarde de euro in 2006, iar Rusia, cu 142 de milioane de locuitori, a avut investitii straine de 16 miliarde de euro.
De altfel, acesta a fost factorul "destabilizator" al parametrilor economici anul trecut, pentru ca oficialii estimau investitii straine de
7 miliarde de euro. Gradul de atractivitate al economiei romanesti a fost insa mai mare decat estimarile. Si in continuare este subevaluat.
Ca urmare a investitiilor mari intr-o perioada scurta de timp, Romania a trecut de punctul critic, de punctul care declanseaza de acum incolo in mod automat interesul investitorilor.
In primele doua luni ale acestui an au fost anuntate zilnic proiecte rezidentiale, comerciale, dar si investitii in productie de zeci de milioane de euro, si nu numai in Bucuresti sau in vest, ci si in orase mai mici din Moldova sau Muntenia. De fapt, in curand probabil ca investitiile straine ale firmelor din UE nici nu vor mai fi considerate investitii straine, asa cum comertul cu statele UE nu mai este "comert exterior", ci comert intracomunitar. Este ca si cum o firma din Bucuresti investeste la Ploiesti - este doar o investitie "straina" judetului, nu?
Romania se scufunda incet-incet din punct de vedere economic in spatiul european si probabil ca adoptarea euro se va impune cu mult mai devreme decat 2013, data discutata acum.
De exemplu, adoptarea euro pentru o economie in expansiune cum este cea Spaniei a insemnat un impuls puternic pentru cresterea economica, pentru ca a dat posibilitatea unor imprumuturi mai ieftine pentru menaje si companii.
Deja, noul guvernator al Bancii Centrale a Ungariei, Zsigmond Jarai, a spus ca este posibil ca Romania sa adopte euro mai devreme decat Ungaria - care este inaintea noastra din punctul de vedere al dezvoltarii companiilor si al infrastructurii cu 5-6 ani - din cauza deficitelor publice mari.
Din aceasta perspectiva, este evident ca actualele dispute de pe scena politica vor fi date uitarii mai devreme decat credem, pentru ca administratia are din ce in ce mai putina forta de a croi viitorul romanilor. Viitorul se face in birourile marilor investitori, nu in cabinetele politicienilor. Administratia poate doar urma ceea ce au decis companiile. Investitorii in complexuri rezidentiale, in fabrici, in terenuri, trebuie sa vada cu cinci ani inainte tendintele, iar oamenii de business stiu mai bine viitorul decat orice politician, pentru ca pariurile lor sunt pe bani.
Datele furnizate ieri de Comisia Nationala de Prognoza arata ca sectorul privat detine 60% din capitalul social al tuturor firmelor din Romania si contribuie cu 70% la produsul intern brut. Si inca, ponderea sectorului privat in economie este prea redusa, de vreme ce productivitatea salariatilor romani este la o treime din cea a celor francezi sau germani, mai spune Comisia.
Concluzia este simpla: nu s-a facut destula privatizare, nu avem destul capitalism. Romgaz, Hidroelectrica, Electrica, CEC, Posta, Tarom: abia cand vor iesi si aceste companii de sub administratia ineficienta a statului vom ajunge la un nivel de productivitate comparabil cu cel din tarile vechi membre ale Uniunii Europene.

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO