Opinii

Strategia anticoruptie si penalizarea evaziunii fiscale

04.04.2005, 19:27 19

La 1 aprilie expira termenul limita fixat de Comisia Uniunii Europene pentru adoptarea strategiei anticoruptie a Romaniei, asa incat cu o zi inainte Consiliul de Ministri prezidat de presedintele Traian Basescu a respectat acest angajament. Abia acum apare limpede contrastul flagrant intre pozitia fostului guvern PSD si cea a Aliantei PNL-PD in combaterea coruptiei. Faptul ca Ion Iliescu a respins Raportul Freedom House si a criticat cu asprime masurile luate de doamna Macovei pentru a distruge caracatita care a stapanit aparatul judiciar a aratat ca ne aflam in fata a doua pozitii diametral opuse - una care explica de ce in perioada 2001-2004 coruptia a prins aripi sub obladuirea conducerii PSD si alta care acum tinteste sa demonteze intregul mecanism juridic mostenit de la regimul comunist.
In esenta, noua strategie prevede revizuirea procedurii penale pana la sfarsitul acestui an astfel incat toate cazurile de coruptie sa fie solutionate rapid si transparent, iar toate masurile incluse in planul de actiune sa fie monitorizate de un Consiliu Interministerial sub directa conducere a premierului Tariceanu. Nu s-au dezvaluit nume, dar tinta reformei vizeaza pe sefii PNA, ai Parchetului General si ai CSM, care se opun reformei. Se urmareste crearea unui sistem de evaluare a performantelor in justitie si consolidarea Consiliului Superior al Magistraturii, ca garant al independentei puterii judecatoresti.
Atat presedintele Basescu cat si premierul Tariceanu au sarit in apararea ministrului justitiei Monica Macovei, exponentul reformei radicale in justitie.
A doua masura adoptata de guvern in saptamana trecuta priveste infaptuirea promisiunii electorale a Aliantei de a face din evaziunea fiscala o infractiune de natura penala. Lumea isi aminteste de celebrul gangster american Al Capone, pe care politistii n-au reusit sa-l prinda asupra crimelor sale, dar a fost bagat in inchisoare pentru evaziune fiscala.
Proiectul de lege discutat de guvern, in sedinta prezidata de Traian Basescu, prevede inchisoarea ca pedeapsa aplicata celor care cu rea-credinta nu-si platesc obligatiile legale catre bugetul de stat. Vechiul sistem al amenzilor a fost inlocuit cu pedepse privative de libertate de la 3 luni pana la 20 de ani in cazul prejudiciilor mai mari de un milion de euro. Constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoarea asemenea fapte ca exercitarea de activitati neautorizate, ceea ce vizeaza economia subterana, depunerea unor declaratii inexacte referitoare la operatiuni realizate, ascunderea obiectului ori a sursei impozabile sau taxabile, inregistrarea de operatiuni fictive, efectuarea de acte ilicite cu scopul sustragerii de la plata obligatiunii fiscale si alte infractiuni de acest gen precis definite in proiectul de lege.
Avem de a face cu o abordare foarte radicala pentru societatea romaneasca, menita a-i baga in sperieti pe evazionisti. De aceea, eu sper ca guvernul nu se gandeste sa recurga la o ordonanta de urgenta. Proiectul legii evaziunii fiscale trebuie larg discutat in comisii si in plen, dar si in presa sau organisme ale societatii civile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO