Opinii

Strategiile partidelor in caz de anticipate

11.07.2005, 20:50 19

Procedurile constitutionale fac din convocarea alegerilor anticipate un proces foarte greoi. Punerea lor in practica necesita in primul rand o majoritate de parlamentari dispusi sa renunte la actualul mandat, lucru deloc simplu. Presupunand insa ca pana la urma se vor intruni toate conditiile pentru declansarea alegerilor anticipate, se pune intrebarea care vor fi strategiile electorale ale partidelor.

Alianta D.A. Sloganul electoral "Dreptate si Adevar", impanat cu mesajul basescian din campania pentru Primaria Capitalei "Totul sau nimic" vor con-stitui probabil principalele dimensiuni de comunicare electorala ale PNL - PD. Chiar daca presedintele tarii nu va putea face in mod deschis campanie pentru Alianta, asocierea va fi fortata prin schimbarea emitatorului. In loc sa-l avem pe Traian Basescu in rol de agent electoral voluntar, vom avea o Alianta care va spune permanent ca presedintele Basescu are nevoie de un sprijin parlamentar consistent pentru a-si indeplini mandatul cu care a castigat alegerile prezidentiale. Strategia "Totul sau nimic" va fi reactivata si transformata in linie majora de comunicare. Tariceanu trebuie mai intai sa recupereze handicapul perceperii sale drept un simplu pion al lui Basescu si abia apoi poate deveni un factor de credibilizare care sa aduca voturi. Problema Aliantei este ca in lipsa lui Basescu nu prea mai are personaje electorale viabile. Misiunea explicita pe care o va avea presedintele va fi insa aceea de mobilizare a electoratului, o conditie obligatorie pentru un succes al Aliantei. Nu trebuie sa uitam ca sondajele indica un scor bun pentru Alianta pe fondul unui procent foarte ridicat de nehotarati care, plictisiti si nemultumuti de circul anticipatelor, ar putea decide sa ramana acasa sau sa sanctioneze puterea.

PSD. In cazul PSD, alegerile anticipate reprezinta un eveniment cu multiple implicatii atat pentru raporturile de forte din interiorul partidului, cat si pentru comportamentul electoral propriu-zis. Alegerile anticipate ar putea redeschide rivalitatile pentru intaietate avand in vedere ca un nou proces electoral va oferi multe ocazii de afirmare pentru liderii care vor sa castige in vizibilitate. Altfel spus, vectorul cel mai activ al PSD in acest scrutin va castiga puncte importante in partid, care il vor consacra drept lider de facto. Singura conditie este ca PSD sa obtina un scor onorabil. Solutia de iesire dintr-o potentiala criza interna pentru social-democrati ar fi sa evite concentrarea mesajului si sa comunice pe mai multe voci. Dincolo de acest aspect, tactica PSD in caz de anticipate va fi in primul rand de a stimula demobilizarea participarii la vot. In acelasi timp, activarea retelei PSD din mediul rural ar putea duce la o echilibrare spectaculoasa a raporturilor de forte dintre Alianta si principalul partid de opozitie. Al doilea mesaj aproape ca decurge de la sine si va viza bilantul economic si social negativ al guvernului de sase luni al lui Calin Popescu-Tariceanu.

PRM. Vadim Tudor va reveni la mesajul sau traditional care l-a consacrat. Aceasta este singura sa sansa de a obtine procentul de 12% din 2004 care sa-i aduca inapoi mandatele pierdute de pe urma fugii sindicalistilor si a grupului Ciontu. Prin urmare, ma astept la o critica virulenta a nerealizarilor guvernarii, combinata cu un mesaj negativ la adresa PSD pentru a bloca traseul nemultumitilor spre tabara social-democratilor.

UDMR. Uniunea nu va avea deloc o misiune usoara. Compromiterea in buna masura a proiectului Autostrazii Bechtel si criticile PD fata de proiectul legii minoritatilor vor reprezenta argumente solide pentru radicalii din UCM de a lovi in legitimitatea UDMR si de a-i fura voturi. Prin urmare, Uniunea va fi nevoita sa faca mari eforturi pentru a mobiliza la vot electoratul maghiar.

Partidul Conservator. Fostii umanisti se afla in cea mai dificila situatie. Fara un partener puternic, conservatorii si-au asigurat biletul pentru vizitarea Parlamentului ca simpli turisti. In aceste conditii, este posibil ca PC sa caute razbunare si sa transmita in forta un mesaj negativ la adresa Aliantei si in special a lui Basescu. Nu este exclusa nici plantarea, la schimb cu favoruri media, a unor parlamentari pe listele partidelor mari care ulterior sa revina la matca.

Felul in care a fost receptata de comentatori lovitura politica a lui Basescu indica faptul ca nu vom asista la un galop de sanatate al Aliantei si ca rezultatele finale ar putea fi neasteptat de echilibrate daca partidele vor aplica strategiile potrivite.

Remus Stefureac este doctorand in stiinte politice la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO