Opinii

Valeriu Stoica: PDL - o sansa pentru relansarea dreptei, pentru reforma sistemului politic romanesc

10.12.2007, 18:06 17

Orice analiza a cauzelor si a efectelor aparitiei Partidului Democrat Liberal (PDL, partid ce va rezulta in urma uniunii dintre PLD si PD - n. red.) pe scena politica trebuie sa plece de la faptul ca esecul coagularii unui sistem de partide modern si clar definit doctrinar este cea mai importanta problema politica a Romaniei. Din anul 1989 si pana in prezent, nici oamenii politici de dreapta, nici cei de stanga nu au reusit sa construiasca un partid coerent, eficient si functional, intemeiat pe structuri democratice puternice. Mai mult, divizarea dreptei in partide si in factiuni aflate in competitie fratricida a fost si ramane principalul instrument prin care fortele antireformiste au pastrat controlul asupra tarii in ultimii 17 ani. PDL este un raspuns la provocarea creata de acest esec politic major atat al dreptei, cat si al sistemului politic romanesc in ansamblul sau.

Radiografia unui esec. Principala cauza a esecului este deficitul de gandire si de viziune politica. In absenta unor proiecte clare, in care sa fie imbinate principiile doctrinare, forta structurilor si credibilitatea personalitatilor, partidele politice s-au constituit in jurul unor lideri charismatici. Cresterea si decaderea partidelor politice din Romania in perioada postdecembrista a fost determinata, in mod fatal, de evolutia acestor lideri. Stanga a fost puternica atat timp cat Ion Iliescu s-a bucurat de o mare credibilitate populara. Din momentul in care steaua politica a lui Ion Iliescu a apus, stanga ofera acelasi spectacol al divizarii, al incoerentei si al lipsei de orizont politic care pareau specifice numai dreptei. Dreapta a avut o etapa de crestere sub autoritatea legendara a lui Corneliu Coposu. Acest mit, care i-a supravietuit un timp lui Corneliu Coposu, nu a fost suficient nici pentru a asigura eficienta la guvernare, nici pentru a pastra unitatea Conventiei Democrate.
Apoi, dreapta, reunita in Alianta D.A. si tractata de forta de locomotiva a lui Traian Basescu, a avut o noua ascensiune in anul 2004, dar s-a destructurat rapid ca urmare a incompetentei si a cupiditatii "tinerilor liberali", precum si a defectiunii gruparii petroliberale care a confiscat PNL si a intrat in coalitia oligarhica transpartinica. Reactia lucida a liberalilor grupati in jurul lui Theodor Stolojan a permis nu numai salvarea liberalismului prin infiintarea PLD, ci si reluarea proiectului politic al unificarii fortelor de centru-dreapta. Aceste forte au avut un succes remarcabil cu ocazia referendumului pentru demiterea presedintelui, moment in care s-a creat un urias val popular pentru sustinerea miscarii reformiste si pentru lupta impotriva coruptiei. Aceasta oportunitate nu a fost insa valorificata prin formarea unui mare partid popular, apt sa atraga nu numai simpatizantii PLD si PD, ci si o mare parte dintre cei care au votat impotriva demiterii presedintelui Traian Basescu, desi sunt simpatizanti ai altor partide sau fac parte din categoria nehotaratilor. In absenta unor partide politice moderne si eficiente, structurate pe o baza doctrinara limpede, reforma politica si institutionala, dezvoltarea economica si lupta impotriva coruptiei au fost si sunt impiedicate, iar succesele partiale obtinute au fost mai degraba rezultatul impulsurilor externe decat al managementului politic intern. Criza politica din Romania s-a cronicizat. In dispretul vointei electoratului, vointa exprimata atat in luna mai, cat si in luna noiembrie 2007, tara este condusa in continuare de un guvern care, desi, in mod transparent, are o sustinere parlamentara nesemnificativa, in mod netransparent, se intemeiaza pe complicitatea unei majoritati parlamentare recreate ad hoc, in functie de interese conjuncturale nelegitime.

PDL si relansarea dreptei. PDL apare pe scena romaneasca exact in acest moment de cronicizare a crizei politice. Rezultatul alegerilor europene a confirmat faptul ca blocul PD-PLD a gresit irosind valul politic creat de criza suspendarii presedintelui Basescu si de referendumul din primavara. Suportul popular care a asigurat victoria la referendum nu a fost concretizat in ceva palpabil in planul constructiei politice sau institutionale. Electoratul a dat un cec in alb blocului reformist, iar reformistii nu au dat nimic constructiv inapoi electoratului. Practic, victoria, capitalul electoral si energia politica create atunci au ramas nevalorificate, iar consecintele s-au vazut in rezultatele referendumului pentru uninominal si in rezultatele alegerilor europarlamentare Pe de o parte, scorul cumulat, deloc impresionant in raport cu potentialul dat de miscarea din primavara, obtinut de blocul reformist PD-PLD a fost depasit de scorul cumulat al PNL-PSD-UDMR. Pe de alta parte, diferenta dintre PD, castigator al alegerilor europene, si PSD a fost de numai 5 procente. Aceasta situatie a constituit un semnal de alarma. Miscarea de unificare si de relansare a dreptei nu mai putea astepta. Dreapta reformista a inteles ca planurile sale de apropiere treptata, proiectate pe o lunga perioada de timp, risca sa o duca in pozitia de a pierde viitoarele alegeri si de a avea un parlament cu o majoritate PNL-PSD-UDMR. Corectarea acestei situatii prin crearea PDL a aratat ca fortele de centru-dreapta inteleg unde au gresit, asculta semnalul dat de electorat si invata ceea ce trebuie sa fie invatat din aceasta lectie.

Efectele aparitiei PDL. Cel mai semnificativ efect al aparitiei PDL este ca, dupa 60 de ani de dominatie a stangii in Romania, avem in sfarsit sansa ca dreapta sa devina forta politica dominanta. Din multitudinea de alte efecte, cateva care tin de dinamica politica pe termen mediu si scurt merita mentionate cu precadere in acest moment.
Aparitia PDL anunta o noua era politica. Se contureaza o structura bipolara a spatiului politic romanesc, cu PDL pe dreapta si cu blocul PSD-PNL pe stanga. Pentru PNL, un partid care nu a putut aduna decat 13% din optiunile electorale avand toate parghiile guvernarii in mana, viitorul este sumbru. Intrucat PNL a parasit dreapta in mod definitiv, nu ii mai raman decat doua posibilitati: disparitia sau transformarea intr-un satelit al PSD. Asa-numitul pol de dreapta creat de PNL s-a nascut mort. Astazi, PDL reprezinta singura forta politica de centru-dreapta legitimata electoral, european si doctrinar in Romania. Mai devreme sau mai tarziu, nu numai democratii si liberalii, ci si crestin-democratii se vor regrupa in matca marii forte de centru-dreapta create de PDL, moment in care procesul clarificarii spectrului politic in Romania pe baze doctrinare va fi incheiat. Clarificarea doctrinara va restrange si potentialul de manevra al UDMR, acestuia fiindu-i din ce in ce mai greu sa justifice familiei europene de centru-dreapta, din care pretinde ca face parte, prezenta sa in combinatii cu partide de stanga, precum PSD. Astfel, UDMR va fi nevoit fie sa renunte la eticheta de partid de centru-dreapta si la afilierea europeana respectiva, fie sa renunte la a mai cocheta cu stanga. In sfarsit, dar foarte important, presedintele Traian Basescu, prin rolul avut in aparitia PDL, a demonstrat netemeinicia criticilor potrivit carora nu ar avea vocatie de constructie politica. Totodata, el a creat premisele politice si electorale pentru un al doilea mandat dedicat reformei politice si institutionale radicale in Romania.
Unul dintre cele mai importante efecte ale aparitiei PDL rezulta din faptul ca PDL isi propune sa creeze noi standarde in politica romaneasca. PDL doreste sa creeze in interiorul sau structuri democratice si transparente, mecanisme de selectie si promovare moderne, precum si organe de audit institutional. PDL va continua procesul de clarificare doctrinara, printr-o serie de initiative in acest domeniu, precum si dezbaterile privind reforma constitutionala si institutionala. Alte obiective importante sunt: construirea unui cadru formalizat de dialog cu societatea civila, patronatele si sindicatele; dezvoltarea resurselor umane ale partidului prin atragerea tinerilor, a intelectualilor, a profesionistilor si a expertilor; elaborarea unui set de politici publice, la nivel national si la nivel local, concretizate in programe de guvernare locala in vederea alegerilor locale si intr-un program de guvernare nationala in vederea alegerilor parlamentare.
Asadar, PDL intentioneaza sa introduca noi standarde in politica romaneasca. Astfel, PDL va schimba regulile jocului politic, obligand stanga sa intre in competitie in zona programelor si a proiectelor referitoare la procesele de reforma si la constructia institutionala. Rezultatul acestei competitii nu poate fi decat benefic pentru Romania. PDL reprezinta nu numai o sansa pentru dreapta, ci si una pentru reformarea sistemului politic romanesc. Pe scurt, un proiect necesar Romaniei.

Valeriu Stoica este presedintele Consiliului Reprezentantilor Nationali al PLD

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO