Pensii private - interviuri

Tatal pensiilor private: Romania intra intr-un club select prin reforma pensiilor

Tatal pensiilor private: Romania intra intr-un club select prin reforma pensiilor

Jose Pinera, presedintele Centrului International de Reforma a Pensiilor: In 27 de ani, de la startul sistemului din Chile, niciun peso nu a fost pierdut din cauza fraudei sau a managementului prost.

14.09.2007, 18:09 63

Jose Pinera, cel care a aplicat in 1980 in Chile primul sistem de pensii private din lume, spune ca decizia Romaniei de a reforma sistemul de pensii o plaseaza intr-un "club select" de 30 de state ale lumii care au luat aceasta decizie.
"Sistemul public de pensii din toate tarile lumii se indreapta catre faliment si demagogie" - asa si-a inceput ieri discursul Jose Pinera, supranumit "tatal pensiilor private", cu ocazia unui seminar pe aceasta tema organizat la Bucuresti. "Din acest motiv, acum 27 de ani, in Chile, am luat decizia sa spunem stop acestui sistem si sa schimbam modul de gandire, introducand primul sistem de conturi individuale de economisire pentru pensii private din lume", a continuat el.
Pinera este in prezent presedintele Centrului International de Reforma a Pensiilor si viziteaza Romania pentru a doua oara.
Jose Pinera a fost adus in Romania de Mihai Seitan, fost sef al Casei de Pensii (CNPAS) si unul din initiatorii sistemului de pensii private in Romania. El este acum manager de parteneriate la brokerul de pensii private FinCoP.
Pensiile private obligatorii (pilonul II) vor lua startul in Romania lunea aceasta, pe 17 septembrie, odata cu campania de aderare la fonduri.
"Pentru toate sistemele publice de pensii din lume, solutia nu este majorarea sau recalcularea pensiilor de stat, ci introducerea unui sistem de economisire privata, la fel ca si cel introdus in Chile acum 27 de ani si de Romania anul acesta", a declarat Pinera. Pensiile private, spune el, se bazeaza pe "o idee de bun-simt": fiecare economiseste pentru propria batranete, in loc ca fiecare sa plateasca acum pentru pensiile altora, asa cum se intampla in sistemul public de pensii al tuturor statelor din lume.
In Chile, prima lege a pensiilor private din lume a fost adoptata pe 4 noiembrie 1980, in urma cu 27 de ani.
"In 27 de ani, de la startul sistemului din Chile, niciun peso nu a fost pierdut din cauza fraudei sau a managementului prost. In schimb, toti participantii la sistem au obtinut, pentru cei aproape 27 de ani, un randament mediu anual de 10% peste nivelul inflatiei. Repet, 10% crestere reala pe an", a spus Pinera.
In opinia sa, sistemul chilian a fost de succes pentru ca s-a bazat pe idei simple: fiecare salariat, pe baza de optiune, poate alege daca sa ramana in sistemul public de pensii sau sa vireze contributia de 10% din venit pe care oricum o datora statului intr-un sistem privat de administrare. Dupa 30-40 de ani, chiar si in conditii de randament mediu, banii au crescut exponential, spune Pinera. Astfel, activele administrate de fondurile private de pensii au ajuns la 120 de miliarde de dolari in prezent, adica 80% din Produsul National Brut al statului Chile, a spus Pinera.
Romania aplica anul acesta un sistem bazat pe idei asemanatoare, dar cu baze diferite, a spus Pinera: doar 2% din salariul brut sunt virati in administrare privata, ponderea crescand progresiv pana la 6% in 2016. De asemenea, sistemul este obligatoriu pentru un segment de populatie (salariatii sub 35 de ani) si optional pentru altul (salariatii cu 35-45 de ani).
"Primii ani sunt cei mai dificili, pentru ca seamana cu decolarea unui avion, cand riscurile de esec sunt cele mai mari", a avertizat el. De aceea, Guvernul trebuie sa asigure doar doua lucruri la startul sistemului, a precizat Pinera: un sistem eficient de colectare a contributiilor si o institutie de supraveghere a pietei onesta si competenta.
Apoi, dupa cativa ani, "la momentul potrivit, va trebui facuta o reforma radicala, care sa reduca importanta majoritara a sistemului public de pensii", a conchis el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO