Pensii private

Administratorii: Amanarea pensiilor private ar fi o iresponsabilitate

Administratorii: Amanarea pensiilor private ar fi o iresponsabilitate

Bram Boon, presedinte al APAPR: Industria pensiilor este complet pregatita sa inceapa la timp. Deja au fost facute investitii enorme si inca o amanare ar da peste cap planurile companiilor.

11.07.2007, 19:00 19

Amanarea startului pensiilor private obligatorii (pilonul II), conform cerintelor sindicatelor, ar fi o iresponsabilitate, pentru ca sistemul a fost deja amanat prea mult, iar acum industria pensiilor este gata de start, spune Bram Boon, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Sistemul pensiilor private obligatorii a fost deja intarziat de prea multe ori si nu isi mai poate permite inca o amanare, spune Bram Boon, seful APAPR. In urma cu doua zile, cele cinci confederatii sindicale ii cerusera premierului Tariceanu sa sustina modificarea legii pensiilor private obligatorii si intarzierea startului sistemului cu cel putin doua luni.
"O intarziere a sistemului ar fi complet iresponsabila. Industria (reprezentantii companiilor interesate, n. red.) este complet pregatita sa inceapa la timp. Deja au fost facute investitii enorme si inca o amanare ar da peste cap planurile companiilor interesate de administrarea pensiilor private", a declarat pentru ZF Bram Boon, care este si director general al ING Asigurari de Viata, unul dintre cei 13 jucatori interesati de piata pensiilor obligatorii.
APAPR este o asociatie de lobby pentru business-ul pensiilor private, care cuprinde majoritatea companiilor deja implicate sau macar interesate de aceasta piata. Boom a declarat ca exista discutii la nivelul Asociatiei pentru a se incerca sustinerea startului la timp al sistemului, ca punct de vedere venit din partea industriei pensiilor private.
In schimb, reprezentantii celor cinci confederatii sindicale i-au spus premierului Tariceanu ca legea pensiilor private obligatorii (pilonul II) contine "disfunctionalitati" care pun sub semnul intrebarii aplicarea acesteia si au cerut amanarea datei de introducere a sistemului cu circa doua luni, pana la clarificarea problemelor. La discutiile de luni cu premierul au participat reprezentantii Cartel Alfa, BNS, CNSLR-Fratia, CSDR, Meridian si ai Centrului Parteneriat pentru Egalitate.
"Am aratat ca exista cateva disfunctionalitati ale cadrului legislativ actual, iar faptul ca se doreste inceperea campaniei de explicitare a pilonul II de pensii in acelasi timp cu operatiunile de colectare este deficitar", a declarat, la finalul discutiilor, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Sindicatele au cerut ca functionarea sistemului, programata pentru luna august, sa fie amanata cu cel putin una-doua luni, pentru clarificarea tuturor problemelor legislative. "Parerea noastra este ca sistemul nu are capacitatea sa inceapa la 1 august si trebuie intarziat cu cel putin o luna sau doua in vederea clarificarii tuturor aspectelor legislative legate de mecanismul de operare, pentru ca aplicarea pilonului II de pensii sa fie intr-adevar o reusita si sa nu inceapa problemele, cum a fost in alte tari precum Polonia", a spus Hossu.
In replica, Boon considera ca Ministerul Economiei si Finantelor ar trebui sa mobilizeze rapid resursele pentru construirea sistemului informatic de colectarea a contributiilor, in loc ca Executivul sa blocheze startul la cererea sindicatelor.
In urma cu trei saptamani, sindicalistii i-au trimis premierului o scrisoare prin care cereau modificarea Legii pensiilor private si inceperea de urgenta a unei campanii de informare a cetatenilor vizati de aceasta (intre 18 si 45 de ani).
Sindicalistii mai vor introducerea in lege a unui articol care sa ofere un control mai bun Parlamentului si Curtii de Conturi asupra Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si a unui articol care sa stabileasca garantarea contributiilor platite pana la valoarea reala a acestora minus comisioanele de administrare.
Reprezentantii sindicatelor spun ca nivelul comisionului si formula de calcul pentru rata de rentabilitate a fiecarui fond de pensii private ar trebui sa fie stabilite de Parlament, si nu exclusiv de membrii CSSPP, in urma unei dezbateri publice.
Sindicalistii au cerut de asemenea ca legea sa stabileasca rata minima de rentabilitate a fondurilor si stipularea platii din bugetul de stat a contributiilor la pensiile private obligatorii pentru persoanele aflate in concediu de maternitate sau parental.
Ca raspuns la observatiile sindicalistilor, premierul Calin Popescu-Tariceanu a solicitat ministrului muncii Paul Pacuraru si secretarului de stat din Ministerul Economiei si Finantelor Sebastian Vladescu sa analizeze propunerile sindicalistilor si sa-i prezinte, saptamana viitoare, concluziile acestei analize.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO