Politică

14 mai 2011, testul major pentru cariera lui Traian Băsescu

Alegerile din PDL, test major în primul rând pentru Traian Băsescu

Autor: Iulian Anghel

10.05.2011, 12:39 856

Preşedintele Traian Băsescu joacă,în ultimile zile ale campaniei interne din PDL pentru şefiapartidului, cartea echidistanţei. A făcut-o şi în trecut în multerânduri şi nu este o surpriză. Luni seară, într-o apariţie lateleviziunea publică preşedintele i-a cerut moderatorului săincheie rapid subiectul despre alegerile din PDL, pe motiv căacestea sunt "foarte aproape" (încep sâmbătă), sugerând că ar puteafi influenţate de intervenţia sa. Despre viitorul premier, susţineBăsescu, partidul este cel care va decide după alegerile interne desâmbătă, 14 mai.

În rest, preşedintele nu-l susţinepublic nici pe Emil Boc, nici pe Vasile Blaga, cu menţiunea căprimul i-a fost "întotdeauna un partener loaial". Acestui partenerloaial i-a atras atenţia - spune preşedintele - cu o jumătaate delună în urmă că CAS-ul nu poate scădea în acest an.

Şi, se explică preşedintele: "Euvă spun, categoric, ca om care, după ce a văzut ce s-a întâmplat înguvernarea domnului Tăriceanu, se uită foarte atent, deşi nu etreaba mea, la ce se întâmplă cu bugetul. Eu vă spun că nu se poate(reduce CAS - n.n.). Guvernul poate avea abordări politice. Eu, înceea ce priveşte stabilizarea macroeconomică a României,consolidarea ei şi crearea premiselor de reluare a creşterii nu amniciun fel de abordare politică, ci tehnică. Am învăţat să nu maicred în politicieni. Vă şochează că vă spun asta? Pentru că ţineţicont că premierul vorbeşte exprimând poziţia nu numai a lui, ci aunei coaliţii. Coaliţia trebuie să ştie că, cel puţin din punctulde vedere al preşedintelui, este o eroare".

Bun. Coaliţia trebuie să ştie cecrede preşedintele. Problema este că tot ce spune preşedintele estelege pentru Guvern, sau cel puţin aşa se văd lucrurile lasuprafaţă.

Premierul s-a întâlnit şi el cudelegaţia FMI, dar cum vor arăta înţelegerile a fost relevatsâmbătă la Cotroceni după întâlnirea dintre şeful statului şidelegaţia Fondului. Luni, Jeffrey Franks a exprimat poziţia FMI.Avem, aşadar, două poziţii: una a părţii române exprimată de TraianBăsescu şi una a Fondului, exprimată de Franks. În trecut, cei dinPDL au acuzat opoziţia de rea credinţă când susţinea că Guvernuleste condus de Traian Băsescu. Bine, nu este condus de TraianBăsescu, dar unde este premierul Emil Boc în aceastăecuaţie?

Nu se văd aceste lucruri în tabăralui Vasile Blaga? Cum să nu se vadă?

Este de aşteptat ca la întâlnirecare debutează sâmbătă, o astfel de problemă să fie abordatăfrontal. Cine a condus, de fapt PDL, cine îl conduce şi cine îl vaconduce? Traian Băsescu însuşi? L-a condus Emil Boc, parteneriarulloaial al lui Traian Băsescu care nu a anunţat niciuna dintredeciziile majore ale Guvernului în ultimii doi ani? Va continuasă-l conducă tot el, cel puţin până în alegerile din toamnaviitoate când, fără discuţie, vor exista busculări majore în PDLdacă scorul electoral va fi unul nemulţumitor?

Emil Boc nu-l dezamăgeşte peTraian Băsescu şi nu ezită să-i confirme loaialitatea atunci cândaminteşte aproape obsesiv trecutul care îi leagă, de parcă acelaşitrecut nu ar fi fost în aceeaşi măsură împletit cu destinul luiVasile Blaga.

"Cred în victoria mea, am lângă minenumai învingători, cred că putem merge mai departe", a susţinutEmil Boc, luni seară la Buzău - fieful unui apropiat al lui Blaga,Cezar Preda - unde îşi susţinea campaniaelectorală.

Ţinta a fost fără discuţie Blaga, care apierdut o bătălie electorală majoră în 2008 - cea pentru fotoliulde primar general al Bucureştiului, fotoliu pe care Băsescu îlcâştigase în trecut pentru două mandate. Băsescu nu a pierdut niciobălătlie electotală până acum, dar în spate i-a stat Blaga.Iar Blaga când a pierdut Bucureştiul nu a avut în spate un alBlaga.

Cât se va mai hrăni Băsescu dinbătăliile electorale trecute?

Alegerile din PDL de sâmbătă vorfi în primul rând un test pentru Traian Băsescu şi în al doilearând pentru Vasile Blaga sau Emil Boc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO