Politică

Adrian Nastase ii da sah lui Ion Iliescu

05.06.2003, 00:00 17

Asa cum a promis, Guvernul a dat o ordonanta de urgenta-publicata in Monitorul Oficial- in care a corectat una din scaparile legilor anticoruptie-plafonarea declararii sumelor din conturi la 10.000 de euro. Dar, asa cum ne-am obisnuit deja (legea anticoruptie permite eliberarea din arest a unor  vinovati de mari acte de coruptie ca Fanel Pavalache) pe langa acest bine legea face si un mic rau: de pilda, in cea mai sensibila chestiune a legii-declararea incompatibilitatilor-ordonanta vine cu un nou articol care extinde sfera derogarilor si asa larga. De mentionat ca acum presedintele este cel care beneficiaza de dreptul de a acorda derogari.



Primul ministru, cap de lista
Iata ce spune articolul 1 al Ordonantei de Urgenta: "In mod exceptional, pentru persoanele numite de Presedintele Romaniei sau, potrivit legii, de catre Consiliul Suprem de Aparare a tarii, Birourile permanente ale Camerelor, in sedinta comuna, pot aproba, la sesizarea Presedintelui Romaniei, indeplinirea in continuare a functiei care a generat cazul de incompatibilitate, daca un interes public impune aceasta". Cine intra in aceasta categorie ? In principiu este vorba despre cei numiti de seful statului in Consiliul National al Audiovizualului (CNA), Consiliile de Administratiei ale TVR si Radiodifuziunii.-trei persoane. Articolul insa permite derogari pentru o armata de oameni. Cel mai important exceptat de la regula este chiar primul ministru, care conform Constitutiei art.102, este numit la propunerea presedintelui. Urmeaza sefii serviciilor secrete si speciale-SRI, SIE, SPP, STS-care or sunt numiti de presedinte (SRI si SIE) ori de CSAT, la propunerea presedintelui-SPP, STS. Vin apoi magistratii din Consiliul Suprem al Magistraturii, numiti la propunerea sefului statului, precum si ofiterii de rang inalt din sistemul de aparare, precum si ambasadorii, si sefii Parchetului National Anticoruptie si al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie.



Corina Cretu, in asteptare
In situatie de incompatibilitate se afla consilierul prezidential Corina Cretu, purtator de cuvant al presedintelui, membru in CA al TVR.



CNA nu are incompatibili
Cristina Trepcea, membru CNA a declarat ieri ca "membrii CNA nu sunt in situatii de incompatibilitate": "din cate stiu colegii mei nu sunt in astfel de situatii. Sunt unii care au cel mult cursuri la Universitate. Poate presedintele are in vedere o persoana pentru cel de-a unsprezecelea loc din CNA. Este o parere personala".



Gheorghe Fulga a pierdut trenul
Dintre sefii serviciilor, Gheorghe Fulga, directorul SIE, si-a declarat incompatibilitatea in urma cu trei saptamani. El a trimis o scrisoare Birourilor Permanente ale Camerei deputatilor si Senatului in care anunta ca a renunta deja la afaceri in beneficiul functiei.



Opozitia spumega
Vicepresedintele PD Liviu Negoita, spune ca modificarile sunt aberante: "Alimenteaza suspiciunile si arata ca Guvernul nu doreste sa duca lucrurile pana la capat, stabilind exceptii peste exceptii. Ele vin dupa aberatia lui Ion Predescu, care spunea ca ar trebui ca toti cetatenii sa fie nevoiti sasi declare averea". Presedintele PNL, Theodor Stolojan, a declarat ca derogarile inseamna "moartea" actului normativ respectiv, iar prin modificarile aduse legislatiei anticoruptie, PSD se umple de ridicol: "PSD guverneaza dupa asumari de raspundere scoase la plesneala".



SEful statului minimalizeaza
Presedintele Ion Iliescu considera insa ca "nu este vorba de derogari, ci de reguli de aplicare a legii". Seful statului a afirmat ca este vorba doar despre "reprezentarea unor structuri ale statului in organisme publice, cum ar fi Televiziunea, Radioul si CNA". Potrivit presedintelui, prin aceasta modificare se precizeaza in lege ca nu este incompatibilitate ca sa nu fie dubii (!?). La cateva zile de la publicarea modificarilor in MO, presedintele probabil nu este foarte edificat cui va acorda derogari. Lista posibilitatilor sale este insa foarte lunga si vom afla decizia sa odata cu publicarea averilor celor de la Cotroceni in MO.
mirela.luca@zf.ro
; oana.iurascu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO