Politică

Alegeri locale 2020. Bolnavii de COVID-19, împiedicaţi să voteze! Pacientă: Mi se neagă, practic, un drept constituţional

Alegeri locale 2020. Bolnavii de COVID-19, împiedicaţi să voteze! Pacientă: Mi se neagă, practic, un drept constituţional

Autor: Petronela Axinte

27.09.2020, 19:54 50

În România sunt 10.058 de bolnavi de coronavirus izolaţi la domiciliu, din cauza epidemiei de COVID-19. Între ei este şi Alexandra Marian,care a cerut urna mobilă, dar a fost refuzată. Reprezentanţii BEJ Timiş spun că nu îi pot obliga pe membrii secţiilor de vot să meargă la bolnavii de coronavirus.

Bolnavii de coronavirus au dreptul să voteze, dar şi membrii secţiei de vot au dreptul de a te refuza să meargă la un pacient care are acest virus, căci şi dreptul lor la sănătate este garantat de Constituţie

Alexandra Marian are 32 de ani, este PR în Timişoara, iar vineri a fost confirmată cu coronavirus. Nu are simptome, aşa că a rămas izolată.

Ca să nu-şi pună familia în pericol, a ales ales o altă adresă, în Moşniţa Nouă, la cinci kilometri de Timişoara.

Tânăra a vrut să voteze şi a făcut două cereri pentru urna mobilă. Una, la secţia la care este arundată şi alta, la secţia de pe raza comunei unde este izolată. Ambele răspunsuri au fost negative.

Membrii secţiilor de vot refuză să meargă la bolnavii de coronavirus, de teamă să nu se infecteze.

Şi, conform legii nu pot fi obligaţi. Guvernanţii au uitat să reglementeze astfel de cazuri.

Alexandra Marian spune, însă, că i s-a refuzat dreptul de vot.

„Mi se neagă, practic, un drept constituţional. Mi s-a motivat că nu există nicio reglementare legală. Practic, cei de la Secţia de vot unde sunt arondată, nu se pot deplasa într-un alt UAT, iar cei pe raza cărora sunt, de la secţia de vot de aici, spun că nu există liste suplimentare pe care eu să pot vota”, a spus timişoreanca.

Daniela Fetescu, purtător de cuvânt BEJ Timiş, spune, la rândul său, că membrii secţiilor de votare nu pot fi constrânşi să meargă la pacienţi COVID.

„Membri secţiilor de votare nu pot fi constrânşi, obligaţi de lege să meargă la un bolnav de coronavirus cu urna mobilă. La momentul de faţă legea 115 nu prevede nicio sancţiune pentru cei care refuză să meargă la bolnavii de coronavirus”, a spus Fetescu.

În România sunt 10.058 de bolnavi de coronavirus izolaţi la domiciliu, din cauza epidemiei de COVID-19.

 
AFACERI DE LA ZERO