Politică

Alianta PNL-PD cere ancheta parlamentara in privatizarea SNTR

03.02.2004, 00:00 13



Alianta PNL-PD a condamnat ieri, in termeni radicali, Guvernul pentru privatizarea "dubioasa" a Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR) si anularea unor datorii ale societatii prin ordonanta guvernamentala. In numele PNL si PD, Varujan Vosganian, membru al conducerii Aliantei, a condamnat decizia Guvernului de a scuti SNTR de plata obligatiilor bugetare neachitate in cursul anului trecut, inclusiv a dobanzilor si penalitatilor aferente, decizie care intra in vigoare in aceasta saptamana. In plus, a atras atentia ca ordonanta guvernamentala ignora standardele europene in domeniul concurentei exact in momentul in care negocierile dintre Romania si Uniunea Europeana sunt puse sub semnul intrebarii. "Adevarta prioritate a actualei puteri este servirea intereselor oligarhiei pesediste si ale grupurilor clientelare si nicidecum integrarea europeana", a afirmat Vosganian. Cu aceste argumente, Alianta PNL-PD a cerut ieri formarea unei comisii parlamentare care sa ancheteze privatizarea acestei societati. "Ne aflam din nou in fata unui nou caz grav de coruptie la nivel guvernamental. In cei peste trei ani de mandat al puterii pesediste, SNTR a fost obiectul unor privatizari cel putin dubioase, a beneficiat de acordarea discretionara de facilitati, iar evolutia sa este marcata de numeroase incalcari si eludari ale legii orchestrate de actuala putere", a explicat Varujan Vosganian decizia Aliantei. Liberalii si democratii au sustinut ca situatia privatizarii SNTR este emblematica pentru modul in care PSD gestioneaza procesul de privatizare, "dovedind ca actioneaza exclusiv in interesul clientelei politice si in defavoarea statului roman".



Varujan Vosganian a facut un scurt istoric al privatizarii SNTR. In mai 2000, societatea a fost privatizata pentru 40 de milioane de dolari, insa a revenit in proprietatea Ministerului Agriculturii, dupa ce privatizarea a fost anulata prin hotarare judecatoreasca. La acel moment, cel de-a doilea clasat in licitatie, grupul Leaf Tobacco a depus contestatie. Ulterior acestui "episod" SNTR a fost din nou privatizata, prin stingerea unei datorii a Ministerului Agriculturii catre societatea Interagro, cu plata in natura. Alianta PNL-PD reclama faptul ca Guvernul a acordat SNTR ajutoare de stat, prin doua acte normative ale Guvernului: HG 242/2001 si OUG 180/2001. Ulterior, prin OUG 186/2001 societatea a mai beneficiat de o scadere a accizelor cu 40%. In ciuda acestor stergeri de datorii, in primavara anului trecut SNTR a revenit in proprietatea statului cu datorii suplimentare de 700 de miliarde de lei.



Dupa aceste esecuri, la inceputul acestui an SNTR a fost cumparata de Consortiul Tobacco UE/2003, format din firmele CTS din Italia si Galaxy Energy International din Insulele Virgine Britanice. Opozitia pune in discutie pretul de vanzare al societatii, pe care il considera "derizoriu, cu mult sub valoarea negociata initial", suma de 1,6 milioane de euro.



Anchetarea privatizarii SNTR a mai fost ceruta de opozitie in urma cu aproximativ doi ani. Dar, pentru ca nu au reusit sa stranga suficiente semnaturi pentru formarea comisiei, PNL si PD au initiat o motiune simpla "Coruptia institutionalizata", respinsa insa in Parlament. Ca si in urma cu doi ani, cererea opozitiei de a constitui o comisie parlamentara de ancheta in cazul SNTR ar putea fi sortita esecului in conditiile in care PSD, impreuna cu UDMR asigura majoritatea in Parlament. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO