Politică

Alianta PNL-PD si liderul liberal Theodor Stolojan, preferatii orasenilor

23.12.2003, 00:00 13



Pentru prima data in ultimii trei ani Opozitia devanseaza Puterea in sondajele de opinie, privind intentiile de vot la alegerile parlamentare. Potrivit unui sondaj realizat in mediul urban de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala - CURS, la comanda Uniunii Nationale a Patronatului Roman, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, Alianta PNL - PD ar obtine 35%, devansand PSD care ar castiga 34% din voturi. In ceea ce priveste cursa pentru Presedintie, liderul Aliantei, Theodor Stolojan se situeaza la egalitate cu cel al PSD, Adrian Nastase, ambii fiind creditati cu cate 29% din intentiile de vot.



Analistii politici explica schimbarea ierarhiei aratand ca populatia din mediul urban a fost intotdeauna mai liberala din punctul de vedere al culturii, atitudinii si comportamentului si ca nu trebuie ignorat electoratul din mediul rural care este capabil sa incline balanta spre partidele de centru-stanga.



"Rezultatele sondajului dau nastere la doua categorii de persoane: optimisti si pesimisti. Am doua mesaje pentru acestia: pentru optimisti - nu uitati ca mai voteaza si cei din mediul rural, iar pentru pesimisti - mediul rural va ramane mult timp de aici inainte orientat spre stanga", a declarat ieri Sebastian Lazaroiu, directorul CURS.



Sondajul a mai aratat ca, daca duminica viitoare ar fi alegeri, PRM ar obtine 16% din voturi, PUR - 5%, UDMR - 4%, iar Actiunea Populara, partidul fostului presedinte Emil Constantinescu, si PNTCD ar obtine 2%, respectiv 1%. Procentul celor nehotarati si al celor care nu ar vota este de 33%.



"Este primul sondaj in care Alianta PNL - PD se afla deasupra PSD. In doua luni de la aparitia sa, Alianta poate asigura o alternativa la PSD", a apreciat Cristian Parvulescu, presedintele Pro Democratia. Potrivit lui Parvulescu, faptul ca PRM se situeaza la mare distanta de primii doi competitori arata tendinta de bipolarizare politica. "In aceste conditii, campania electorala va fi una mai dura si mai scumpa", a mai spus Parvulescu.



Din punctul de vedere al analistului Cristian Preda, rezutatul sondajului imparte partidele in doua categorii: dintr-una fac parte partidele care isi vor pune problema scorului la alegeri, din celalta, partidele care isi vor pune problema daca vor fi in Parlament. "Daca se mentine actualul sistem, potrivit caruia intra in Parlament partidele care trec de pragul de 5%, atunci PUR, Actiunea Populara si PNTCD au foarte putine sanse sa trimita delegati in Parlament", a mai spus Preda.



"Oricum, sondajul arata ca nici un partid nu ar putea face o majoritate parlamentara", a spus si analistul Dan Pavel.





Stolojan, egalul lui Nastase



Cele mai multe dintre voturile pentru Presedintie s-ar duce catre Adrian Nastase si Theodor Stolojan, orasenii creditandu-i pe acestia la egalitate cu cate 29% din voturi. Pe locurile urmatoare s-ar situa Mircea Geoana, care ar fi votat de 15% din oraseni, urmat de Corneliu Vadim Tudor, cu 13%, Traian Basescu - 11%, Emil Constantinescu - 2%, altcineva - 1%. Procentele se refera la repondentii care au o optiune, iar 22% sunt nehotarati sau nu voteaza.



Liderul Aliantei PNL - PD il devanseaza insa pe actualul premier la capitolul incredere, acesta din urma clasandu-se pe locul trei, dupa Mircea Geoana.



Astfel, 42% din repondenti au spus ca au foarte multa si multa incredere in capacitatea lui Stolojan de a reprezenta Romania la nivelul functiei de presedinte al tarii. Procentul celor care au incredere in Adrian Nastase este de 33%.





PNL, cel mai cinstit partid



Cea mai mare parte a populatiei adulte din mediul urban, 37%, considera ca PSD este partidul cu cei mai multi oameni corupti, fiind urmat de PNTCD - 6% si PD - 4%. In acelasi timp, PNL este percept drept partidul cu cei mai multi oameni cinstiti, pe locurile urmatoare clasandu-se PSD, PD si PRM.



"Guvernarea afecteaza credibilitatea guvernantilor si de aceea, de regula, partidele din Opozitie sunt considerate mai degraba partide cu oameni cinstiti", explica Parvulescu.



Orasenii cred ca PRM are cei mai multi extremisti (34%), pe locul doi fiind UDMR - 16% in timp ce toate celelalte partide au intrunit procente intre 1 si 2. PRM este perceput ca avand si cei mai multi patrioti de 16% din electoratul din mediul urban fiind urmat de PSD - 11%, PNL - 7%, PD - 4%, PNTCD si PUR cu cate 3%, Actiunea Populara si UDMR cu cate 2%. Sondajul arata ca majoritatea celor chestionati (52%) nu au stiut sa aleaga un partid care ar avea cei mai multi patrioti, in timp ce 43% nu au putut sa se pronunte asupra partidului care ar avea cei mai multi extremisti.



La intrebarea "Cata incredere aveti in urmatoarele partide?", 25% din cei chestionati au raspuns ca au incredere foarte multa si multa in PNL, 23% - in PSD, 18% in PD, iar 14% - in PRM.



Revenint la intentiile de vot, analistii spun ca se observa o diferenta destul de mare intre procentele pe care le-ar obtine partidele si cele pe care le-ar obtine prezidentiabilii.



"Partidele cred ca au nevoie de o locomotiva, de o personalitate care sa le traga dupa ea si pana acum, doar Ion Iliescu si Corneliu Vadim Tudor au jucat acest rol fara esec. Datele acestui sondaj arata insa ca aceasta teza este profund falsa, iar Stolojan si Nastase au intentii de vot mai mici decat intentiile pentru partide", a spus Cristian Preda.





Asteptarile romanilor



Sondajul CURS a aratat faptul ca cele mai multe din espectatiile orasenilor vizeaza chestiuni sociale. Astfel, cei mai multi repondenti, respectiv 43%, asteapta de la viitorul guvern diminuarea saraciei si cresterea nivelului de trai, 11% vor sa fie ameliorata situatia pensionarilor, iar 10% isi doresc masuri anticoruptie.



Sondajul a fost efectuat in mediul urban, in perioada 18 noiembrie - 3 decembrie, pe un esantion de 4021 de persoane cu drept de vot, prin interviuri fata in fata la domiciliul subiectilor si are o marja de eroare de 1,5%. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO