Politică

Amarie demisioneaza de la sefia Parchetului National Anticoruptie

03.08.2005, 19:14 21

Ministerul Justitiei, invocand noile legi privind reforma justitiei, propune revocarea din functie a conducerii Parchetului National Anticoruptie si a procurorilor sefi la Crima Organizata din Parchetul instantei supreme, doi dintre cei vizati cerand deja sa fie eliberati din functie.

Ministrul justitiei, Monica Macovei, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), spre avizare, propunerile de revocare din functie a opt procurori, sase de la Parchetul National Anticoruptie (PNA) si doi de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

Astfel, de la PNA este propusa revocarea pentru procurorul general Ioan Amarie, procurorii generali adjuncti Adrian Horia Miclescu si Gheorghe Suhan, dar si procurorii generali sefi de sectie Ion Panaitescu (Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari), Vasile Draghici (Sectia de combatere a coruptiei) si Alexandru Florin Chiciu (Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie).

Seful PNA, Ioan Amarie, a cerut insa sa fie eliberat din functie, la fel ca si seful Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, Alexandru Chiciu, astfel ca - potrivit legii - solicitarea de revocare care ii priveste pe cei doi procurori ramane fara obiect.

Cat priveste Parchetul ICCJ, este propusa revocarea procurorului sef de sectie Gheorghe Muscalu (Directia de Combatere a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism) si a adjunctului Gratiana Petronela Daniela Isac. "Ministrul justitiei considera ca activitatea eficienta de combatere a coruptiei si a criminalitatii organizate este vitala pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. In acest context, inlocuirea unora dintre procurorii cu functii de conducere care si-au dovedit ineficienta a devenit o necesitate absoluta", afirma sursa citata. Procurorul Ioan Amarie nu si-a motivat solicitarea de eliberare din functie pe care a inaintat-o CSM.

Amarie conduce PNA de la infiintarea acestei institutii, mai exact 1 septembrie 2002, post in care a fost desemnat in timp ce era procuror general al Parchetului Curtii de Apel Suceava. In februarie anul acesta, Amarie a renuntat la locul pe care l-a obtinut in CSM in urma alegerilor pentru magistrati, motivand ca timpul nu ii permite sa duca la indeplinire in mod eficient atributiile presupuse de calitatea de sef al PNA si, respectiv, cea de membru in singurul organism care decide in privinta carierei magistratilor.

Actualul ministru al justitiei, Monica Macovei, a criticat in repetate randuri activitatea PNA, sugerand ca esecurile pe care aceasta institutie

le-ar fi inregistrat in lupta anticoruptie ar trebui sa-l determine pe Amarie sa demisioneze.

Macovei a invocat si concluziile auditului realizat de Freedom House (FH) privind Strategia anticoruptie 2001-2004, care recomanda reorganizarea PNA pentru a fi integrat mai bine in lupta anticoruptie pe ansamblu si pentru a-i imbunatati eficienta. Ministrul justitiei afirma, dupa aparitia raportului, ca Amarie este vino-vat de esecul institutiei si ca acesta prefera "sa se ascunda in spatele fustei CSM" in loc sa iasa in public si sa raspunda acuzatiilor, pentru ca el a condus si conduce aceasta institutie. Mai multe nume de posibili succesori ai lui Ioan Amarie la sefia PNA au fost vehiculate, in timp, printre care actualul procuror general adjunct al PNA Aurel Miclescu, Ioan Irimie - seful Serviciului Teritorial Cluj al PNA, precum si Daniel Morar, procuror din cadrul PNA Cluj. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO