Politică

Anticoruptie prin terapie de soc

20.12.2002, 00:00 25

Cel mai important mesaj pe care presedintele Iliescu l-a transmis ieri, a fost legat de combaterea coruptiei, printr-o "terapie de soc", care trebuie indreptata indeosebi impotriva cauzelor structurale ale coruptiei, cum sunt: competitia ilicita, obstacole administrative de tot felul, ridicate artificial, de o birocratie multiplicata progresiv, fiscalitatea.
Seful statului a avertizat ca exista pericolul real ca Romania, daca nu face rapid progrese vizibile in combaterea coruptiei, sa fie perceputa ca un candidat neviabil la integrarea europeana si sa fie marginalizata. 
"Acum apare un nou risc - acela al aparitiei unei proprietati private din ce in ce mai polarizata, intr-o piata din ce in ce mai ingusta. Aici se afla unul din marile pericole la adresa cailor normale ale dezvoltarii economice: pericolul unei malformari a pietei, prin incurajarea si protejarea afacerilor de grup, in "caste" ce apartin unora si acelorasi interese. Trebuie sa mergem la radacinile fenomenului, sa spargem acest "capitalism de cumetrie" care s-a format in Romania, unde un grup de indivizi interesati paraziteaza finantele statului, nationalizand pierderile lor si retinand tot profitul", a afirmat seful statului.
"Banii ii fac sa creada imuni la orice incercare de asanare a mediului economic si chiar in fata legii", a subliniat Iliescu. Presedintele considera ca, din pacate, coruptia va putea fi detronata, nu eradicata, doar atunci cand se vor afirma tot mai puternic si tot mai multi oameni cinstiti. "Mesajul meu este ca numai astfel de oameni sa fie promovati in posturile de decizie", a adaugat Ion Iliescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO