Politică

Anuntul privind depunerea motiunii de cenzura, un pariu riscant pentru PSD

Anuntul privind depunerea motiunii de cenzura, un pariu riscant pentru PSD

Mircea Geoana, presedintele PSD: Cat de solid si cat de competent va fi viitorul guvern e responsabilitatea presedintelui. (...) PSD nu face decat sa-si exercite rolul de partid de opozitie a carui datorie este sa depuna motiune de cenzura atunci cand considera ca Guvernul nu mai este capabil sa raspunda asteptarilor populatiei.

22.08.2007, 17:52 10

Anuntul privind depunerea motiunii de cenzura la adresa guvernului PNL-UDMR este un pariu riscant pentru partidul lui Mircea Geoana, spun analistii politici, care vad in actiunile liderului social-democrat strategia consilierilor britanici care l-au sfatuit si pe fostul premier britanic Tony Blair.
"Motiunea de cenzura reprezinta o incercare de negociere in forta pentru PSD: ori va participa la guvernare, ori va provoca alegeri anticipate, pentru ca si-a dat seama ca nimeni nu are de castigat din situatia actuala, iar riscul era ca la alegerile locale sa piarda o buna parte dintre primarii si alesii locali pe care ii mai au", a declarat presedintele asociatiei ProDemocratia Cristian Parvulescu.
El spune ca un rol important in decizia anuntata de Geoana au avut-o si fostii consilieri ai lui Tony Blair, care acum lucreaza pentru PSD. "Strategia acestora in timpul guvernarii lui Blair au fost alegerile anticipate, in 2002 si 2005, care au distrus opozitia", explica Parvulescu, subliniind insa ca diferenta era ca laburistii din Marea Britanie erau la guvernare, in timp ce PSD este in opozitie.
Pe teoria pariului merge si analistul Stelian Tanase, care sustine ca oricine va veni la guvernare, odata ce motiunea va fi adoptata, PSD ori PD, vor avea de depasit o perioada foarte dificila, iar capitalul politic al acestor partide va fi erodat. "Este momentul de uzura al oricarei guvernari, insa ei au calculat probabil ca cine face alegerile le va si castiga", a spus Tanase.
"Anul acesta PSD a jucat doua partide de poker, suspendarea presedintelui Traian Basescu si acum motiunea de cenzura. In PSD este o mare problema de coeziune interna si aceste doua momente arata ca se cauta in afara partidului atitudini care sa tina partidul in coeziune, insa eu cred ca a fost neinspirat cand a anuntat ca vrea sa fie premier", a mai spus analistul. El spune ca Geoana ar fi trebuit sa vina cu solutii pentru ceea ce o sa se intample dupa motiunea de cenzura si sa spuna: vom avea guvern minoritar, guvernam cu PD sau PNL.
Mircea Geoana a explicat ieri motivul pentru care nu a venit cu aceste solutii: este responsabilitatea presedintelui Traian Basescu sa creeze conditiile pentru instalarea unui guvern si nu a PSD. "Cat de solid si cat de competent va fi viitorul guvern e responsabilitatea presedintelui si a partidelor parlamentare", a spus Geoana, care spune ca a constatat ca "se incearca o transferare a responsabilitatii catre PSD in ceea ce priveste efectele motiunii de cenzura". PSD nu face decat sa-si exercite rolul de partid de opozitie a carui datorie este sa depuna motiune de cenzura atunci cand considera ca Guvernul nu mai este capabil sa raspunda asteptarilor populatiei, a spus Geoana.
El a afirmat ca, dupa votarea motiunii de cenzura, presedintele Traian Basescu ar trebui sa apeleze la PSD, ca partid cu cea mai mare pondere parlamentara, pentru formarea unui nou executiv si dupa aceea la alte formatiuni.
Cat priveste refuzul celorlalte partide de a forma un guvern impreuna cu PSD - e vorba de liderii PNL si PD Calin Popescu-Tariceanu si Emil Boc, care au spus luni ca iese din discutie orice colaborare cu social-democratii -, Mircea Geoana i-a avertizat ca fara voturile parlamentarilor sai nu poate fi adoptata nicio initiativa legislativa in Parlament.
Liderul UDMR Marko Bela l-a contrazis ieri pe Geoana si a spus ca nemultumirea social-democratilor fata de relatia cu actuala guvernare este justificata, deoarece PSD isi da votul, in prezent, "oarecum neconditionat".
Marko a intarit ieri ca optiunea anticipatelor va fi singura solutie viabila daca motiunea de cenzura propusa de PSD va fi adoptata de Parlament.
El a pledat pentru o negociere cu social-democratii si a afirmat ca situatia ar putea fi rezolvata printr-o intelegere de sustinere a Guvernului de catre PSD "pe baza unor conditii", a unor "puncte de program" si nu neaparat prin cooptarea social-democratilor la guvernare.
Liderul UDMR a apreciat ca, in acest moment, nu exista un interes pentru alegeri anticipate din partea societatii si ca prioritatile momentului ar trebui sa fie adoptarea bugetului pentru anul 2008 si organizarea alegerilor europarlamentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO