Politică

Au inceput sa curga plangerile in justitie impotriva CPC

11.11.2004, 00:00 12

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroriu, si seful de campanie al PSD, Dan Nica, i-au dat ieri in judecata pe Alina Mungiu-Pippidi (presedinta Societatii Academice Romane), Cristian Parvulescu (presedintele Pro Democratia), Coalitia pentru un Parlament Curat (CPC) si Asociatia Pro Democratia, intrucat se considera prejudiciati in urma aparitiei lor pe o "lista neagra" a CPC.
Reclamantii cer instantei ca cei patru parati sa plateasca fiecaruia, in solidar, cate 1,5 miliarde de lei daune morale si sa acopere cheltuielile de judecata.
Vacaroiu si Nica nu sunt singurii demnitari care intentioneaza sa se judece cu CPC. Sapte candidati PUR, care apar si ei pe lista, au publicat marti o scrisoare deschis in care someaza CPC, ca, in termeni de trei zile, sa publice documentele acestei organizatii civice si explicatii privind prezenta lor pe liste.
Cei sapte - intre care Dan Voiculescu si George Copos - spun ca CPC este o asociatie "infractionala" care se face vinovata de delictul de "asociere pentru savarsirea de infractiuni", pedepsit de Codul Penal.
CPC - o asociatie formata din 12 organizatii civice - a publicat in urma cu doua saptamani o lista cu candidati pentru Parlament care, in opinia CPC, nu corespund criteriilor de moralitate pentru a ajunge in viitorul legislativ.
Listele cuprind numele a 95 de candidati de la PSD+PUR, 9 de la PNL-PD, 46 de la PRM si 3 de la UDMR.
Selectia a avut ca baza un set de criterii - traseism politic, colaborare cu fosta Securitate, utilizarea pozitiei in scop personal, discrepanta intre veniturile declarate si sursa transparenta de venit.
Aproximativ 2 milioane de fluturasi continand numele si justificarile pentru care cei vizati se afla pe lista vor fi impartiti electoratului.
Initiativa CPC a fost dur criticata de Uniunea PSD+PUR, care a apreciat ca ea reprezinta un "eveniment de campanie murdara pentru sprijinirea opozitiei".
Acuzatiile au fost reluate ieri in plangerea lui Nicolae Vacaroiu si a lui Dan Nica. In citatie, Nicolae Vacaroiu sustine ca "afirmatiile tendentioase, neverificate" lansate de parati i-au lezat "un drept legitim, dreptul la propria imagine", i-au deteriorat onoarea, reputatia si prestigiul.
Presedintele Pro Democratia, Cristian Pirvulescu, a declarat ieri, citat de Mediafax, ca, din punct de vedere legal, citatia este nula, caci numele Alinei Mungiu Pippidi este scris gresit (Tatiana Alina Pippide). Mai mult, a spus el CPC este o organizatie care nu exista in drept, fiind numai o alianta de organizatii neguvernamentale.
"Nu suntem nici nervosi,  nici speriati, chiar ne asteptam la astfel de procese", a declarat Parvulescu, precizand ca demersurile CPC nu vor fi stopate. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO