Politică

Baconschi în Frankfurter Allgemeine Zeitung: România a investit peste 1 mld. euro pentru Schengen, dar voi aţi schimbat regulile în timpul jocului

Baconschi în Frankfurter Allgemeine Zeitung: România a investit peste 1 mld. euro pentru Schengen, dar voi aţi schimbat regulile în timpul jocului

Autor: Iulian Anghel

05.10.2011, 11:23 3500

Ministrul român de externe, aflat în vizită în Germania, susţine, într-un interviu acordat uneia dintre cele mai prestigioase publicaţii germane, Frankfurter Allemagne Zeitung, că Bucureştiul a investit mai mult de 1 miliard de euro în dotarea frontierelor potrivit normelor Schengen şi doar schimbarea regulilor în timpul jocului a împiedicat România să adere la spaţiul fără frontiere.

"Am dotat întreaga frontieră cu cea mai modernă tehnică EADS (concern european la care Germania deţine o participare importantă. Frontierele româneşti au fost securizate cu divizia germană a EADS, EADS Deutschland GmbH - n.n.). Posibilităţile noastre de a apăra frontiera estică au fost verificate şi confirmate de şapte misiuni de evaluare ale UE. Consiliul JAI (Justiţie ş Afaceri Interne - n.n.) a confirmat aceasta în iunie şi în Parlamentul European toate familiile politice au votat pentru aderarea noastră la Schengen. Există deci majorităţi clare."

Baconschi spune că România nu va lăsa lucrurile aşa cum sunt, anume blocarea în urmă cu două săptămâni a aderării din cauza opoziţiei Olandei şi a Finlandei, şi va ridica problema în timpul summitu-ului şefilor de state şi de guverne din UE din această toamnă care, anterior, îşi dăduseră acordul (condiţionat) asupra aderării.

Baconschi spune că România a acceptat aderarea în doi paşi pe care Germania şi Franţa au propus-o - mai întâi liberalizarea transportului aerian şi maritim, în 2011, apoi în 2012 transportul terestru.

"Da, am acceptat acest lucru. Vedeţi dumneavoastră, multe funcţionează deja: prin conectarea noastră la sistemul de informaţii Schengen au fost identificaţi şi prinşi sute de criminali. Au existat progrese substanţiale în domeniul justiţiei şi în combaterea corupţiei. Amintesc numai marea operaţiune împotriva corupţiei la vămi - au existat acolo aproape 200 de arestări. Există voinţă politică pentru depăşirea tuturor problemelor. Dorim să continuăm dialogul cu Helsinki şi Haga. Dar este vorba şi despre încrederea reciprocă. Toţi trebuie sa respecte regulile, chiar şi partenerii noştri. Nu se pot schimba regulile în timpul jocului. (...) Măsura dublă nu ajută Europa în viitor."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO