Politică

Ministrul bulgar de Externe: Politica internă din Olanda şi Finlanda, vinovată de eşecul aderării la Schengen

Ministrul bulgar de Externe: Politica internă din Olanda şi Finlanda, vinovată de eşecul aderării la Schengen

Autor: Mediafax

24.09.2011, 12:49 456

Amânarea aderării la Schengen a României şi Buglariei este generată de politica internă din Olanda şi Finlanda, precum şi de activitatea delăsătoare a precedentelor guverne bulgare, a declarat ministrul bulgar de Externe, Nikolai Mladenov.

Consiliul UE pentru Afaceri Interne a decis joi să amâne decizia privind aderarea celor două ţări la Schengen din cauza opoziţiei Olandei şi Finlandei, care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la nivelul corupţiei şi crimei organizate din Bulgaria şi România.

"Acceptarea Bulgariei în Schengen ar fi fost singura opţiune corectă şi justă", a comentat ministrul bulgar de Externe sâmbătă, potrivit site-ului Novinite.com.

"Decizia UE este cauzată în întregime de situaţia politică internă din Olanda şi Fonlanda, unde sunt partide eurosceptice şi antiimigraţie în poziţii cheie", a comentat Mladenov într-un interviu acordat postului naţional de radio din Bulgaria.

Ulterior, el s-a contrazis parţial, acuzând guvernele precedente că nu au creat un mediu de lucru adecvat pentru echipa premierului Boiko Borisov.

"Dacă există un motiv intern în Bulgaria care ar putea să fie vinovat de amânarea intrării în Schengen, acesta ar fi activitatea necorespunzătoare a precedentelor două guverne, care au lăsat Bulgaria să adere la UE fără un nivel mulţumitor de combatere a crimei organizate şi a corupţiei", a declarat ministrul bulgar.

De la aderarea lor la UE, în 2007, Bulgaria şi România au fost supuse unui aşa-numit Mecanism de Cooperare şi Verificare fără precedent, care monitorizează progresele înregistrate de cele două ţări în combaterea corupţiei şi crimei organizate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO