Politică

Barroso:Este o chestiune de simplă echitate intrarea României în Schengen. România a îndeplinit toate criteriile necesare aderării

Barroso: Este o chestiune de simplă echitate intrarea României în Schengen

Foto: John Thys / AFP

Autor: Gabriel Pecheanu

25.10.2011, 17:00 739

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, marţi, că este o chestiune de simplă echitate intrarea României în Schengen, deoarece au fost îndeplinite toate criteriile necesare.

"Am discutat şi despre aderarea României la Spaţiul Schengen. Vreau să repet sprijinul CE ca România să se alăture Spaţiului Schengen. România a îndeplinit toate criteriile necesare. Deci este o chestiune de simplă echitate intrarea României în Schengen", a declarat Barroso.

El a menţionat că transmite românilor mesajul "Comisia Europeană susţine obiectivul românilor de a călători liber în spaţiul Schengen".

"Vom încerca să depăşim toate obstacolele politice care rămân în calea acestui proces", a conchis şeful Comisiei Europene.

O decizie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost amânată, în 21 septembrie, în Consiliul JAI. Preşedinţia poloneză a susţinut intens adoptarea unei decizii pozitive. Însă, în urma blocajului generat de poziţia inflexibilă a Olandei, la care s-a raliat şi Finlanda, Polonia nu a supus chestiunea la vot, evitând practic o decizie negativă, care ar fi făcut necesară reluarea unei părţi a procedurii juridice de aderare.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Olanda nu şi-a respectat o decizie politică privind accesul României şi Bulgariei în Schengen, susţinând că, dacă nu se va găsi o soluţie de compromis, şeful Consiliului European va pune pe ordinea de zi subiectul accesului în Schengen al celor două ţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO