Politică

Basescu acuza Parlamentul ca a "strambat" Constitutia din interes politic

23.01.2008, 19:07 12

Presedintele Traian Basescu a acuzat ieri Parlamentul ca de multe ori a "strambat" Constitutia in interese politice.
"De multe ori Parlamentul a 'strambat' Constitutia pentru a corespunde intereselor politice si mai putin cu atentie pentru a corespunde total literei si spiritului Constitutiei", a declarat Basescu in cadrul unei intalniri cu absolventii Institutului National al Magistraturii (INM).
Basescu a declarat ca pe parcursul mandatului sau, pe care l-a caracterizat dificil, s-a bazat pe o singura carte, Constitutia. Presedintele le-a recomandat tinerilor sa faca acelasi lucru si i-a avertizat ca sunt foarte multe legi care nu respecta legea fundamentala.
Traian Basescu a sustinut ca magistratii mai in varsta pot confirma ca nu a intervenit niciodata pe langa vreunul dintre ei si le-a spus tinerilor magistrati ca doreste sa se intalneasca cu ei doar de ziua Justitiei. Parlamentul nu a comentat acuzatiile presedintelui.
Conflictul dintre Parlament si Traian Basescu are o vechime de aproape un an, cu mult inainte ca Legislativul sa-l suspende din functie (aprilie 2007), seful statului reusind sa revina la conducerea tarii in urma referendumului care a avut loc cu o luna mai tarziu.
Parlamentul a incercat de asemenea sa schimbe legea referendumului, lucru pe care l-a reusit, asta tot in ideea ca suspendarea lui Traian Basescu sa se produca mai usor. Noile prevederi permit suspendarea presedintelui cu votul "pentru" a 50% dintre cei prezenti la scrutin si nu cu votul a jumatate plus unul din numarul celor inscrisi pe lista, situatia care face aproape imposibila suspendarea unui presedinte.
De cele mai multe ori, disputele dintre Presedinte si Parlament au fost rezolvate de Curtea Constitutionala, de obicei in favoarea lui Traian Basescu.
Curtea Constututionala nu a rezolvat numai conflictele dintre presedinte si Legislativ, ci si dintre Guvern si seful statului, in cele mai multe cazuri conflictul fiind legat de numirea in functie a ministrilor sau de suspendarea acestora. Un exemplu este refuzul presedintelui de a-l numi ministru de externe pe Adrian Cioroianu, iar in prezent, campul de lupta s-a mutat la Justitie, Traian Basescu refuzand sa o numeasca ministru pe Norica Nicolai.
Tot ieri, prezent la lansarea Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila, presedintele Traian Basescu nu a ezitat sa acuze Guvernul, pentru ca nu
i-a raspuns la o intrebare pe care a formulat-o intr-o sedinta a CSAT anul trecut, in legatura cu domeniul energetic. El a declarat ca in Romania functioneaza inca "piete distorsionate", dand ca exemplu domeniul energetic.
Seful statului a amintit ca acum mai bine de un an a cerut Guvernului sa elaboreze o strategie in domeniul energetic si a amintit ca in 2007 s-a discutat problema energetica intr-o sedinta a CSAT, ocazie cu care a intrebat daca existenta unei companii mari de stat in acest sector este de natura sa distorsioneze piata. "Nu am obtinut un raspuns edificator nici pana acum", a spus Basescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO