Politică

Basescu acuza restauratia legata de inchiderea dosarelor Securitatii

08.02.2008, 19:17 7

Basescu s-a referit la o declaratie a Germinei Nagat, purtator de cuvant al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), care a spus intr-un interviu la BBC ca membrii colegiului au stabilit ca 25 de magistrati din 120 pentru care CNSAS a intocmit anul trecut probatorii au fost declarati colaboratori ai fostei Securitati.
Ulterior, ea a precizat ca in 2007 au fost verificati in total 1.175 de magistrati, din care 25 au primit verdict de politie politica.
Basescu l-a primit ieri la Cotroceni pe Vasile Paraschiv, erou anticomunist. Paraschiv i-a inmanat presedintelui un "proiect de lege" intocmit chiar de el, mentionand ca prin acest document propune ca ofiterii de securitate sa fie obligati "sa marturiseasca tot adevarul in fata propriilor lor victime si/sau in fata justitiei". Basescu l-a intrerupt pe Paraschiv, razand, si a spus: "Daca va uitati la declaratia Germinei Nagat de astazi (joi - n.n.), constatati ca trebuie sa marturiseasca ei in fata lor. 25% din magistrati sunt din fosta Securitate". Aceste declaratii ale presedintelui sunt primele dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala legea de functionare a Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, aratand faptul ca activitatea CNSAS nu se poate suprapune instantelor. Ordonanta care permite continuarea activitatii CNSAS a fost publicata miercuri seara in Monitorul Oficial.
Reactiile la declaratiile lui Traian Basescu nu au intarziat sa apara. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ca afirmatia presedintelui Traian Basescu despre magistrati trebuie sa aiba un raspuns din partea institutiilor statului. El a mentionat ca, potrivit legii, statutul de magistrat este incompatibil cu apartenenta la structurile fostei Securitati.
"In aceste conditii, este evident ca afirmatia lui Traian Basescu nu trebuie sa ramana doar o declaratie, ci trebuie infirmata sau confirmata de institutiile abilitate", a adaugat Diaconescu.
Pe de alta parte, liberalul Bogdan Olteanu a sugerat ca seful statului ar fi fost la randul sau informator al Securitatii. "Pare-se ca oamenii care au colaborat cu Securitatea inainte de '89 se cunosc foarte bine intre ei. Mai mult de atat nu am ce sa comentez", a declarat Olteanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO