Politică

Basescu l-a suspendat pe "Schumacher"

Basescu l-a suspendat pe "Schumacher"

Ministrul Nagy sustine ca este o victima a razbunarii presedintelui Basescu (imagine video)

12.06.2007, 18:29 17

Presedintele Traian Basescu l-a suspendat ieri din functie pe ministrul comunicatiilor, Zsolt Nagy, aflat sub urmarire penala in dosarul privatizarilor din energie.
"Domnul Zsolt Nagy se afla in curs de urmarire penala la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, sub aspectul savarsirii infractiunii de sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational", se arata in motivatia Presedintiei.
Nagy, care a fost interogat ieri de procurori o ora si jumatate, a declarat ca decizia lui Traian Basescu este "politica" si ca a fost determinata de refuzul UDMR de a sustine motiunea de cenzura initiata de PD. Motiunea a fost dezbatuta ieri in Parlament.
Potrivit unor surse participante la consultarile de vineri referitoare la majoritatea parlamentara, Basescu le-ar fi cerut liderilor UDMR sa voteze pentru demiterea Guvernului, dar acestia au refuzat. Nagy a fost pus sub urmarire penala in perioada in care la Cotroceni era "interimarul" Nicolae Vacaroiu, care nu a vrut sa-l suspende. Basescu si-a reluat in 19 mai mandatul de presedinte, dupa ce fusese la randul lui suspendat, insa, pana astazi, el nu a semnat decretul prin care il suspenda pe Nagy. In timpul unei dezbateri din perioada in care a fost suspendat, Traian Basescu afirmase ca il va suspenda din functie pe Nagy cand se va intoarce la Cotroceni, desi crede in nevinovatia acestuia.
Ministrul comunicatiilor este al doilea ministru suspendat de Basescu, dupa fostul ministrul al apararii, Teodor Atanasiu (PNL), care a fost cercetat penal pentru calomnie in urma unor denunturi ale fostului sef al SMG Eugen Badalan si al fostului consilier prezidential Adriana Saftoiu.
Liderul UDMR considera, asadar, ca decizia presedintelui este legata de refuzul de a participa la daramarea guvernului Tariceanu II. Colegii sai de partid spun ca ministrul este nevinovat si sugereaza la randul lor o "razbunare" din partea presedintelui Traian Basescu.
"Noi credem in continuare in nevinovatia lui Zsolt Nagy. Avem mai multa incredere in el decat in Justitie", a declarat pentru ZF presedintele executiv al UDMR Hunor Kelemen. "Daca presedintele dorea sa il suspende din functie pe domnul Zsolt Nagy, putea sa o faca de acum cateva luni. De aceea, nu intelegem de ce in acest moment a luat aceasta decizie", a spus presedintele UDMR Marko Bela.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu urmeaza sa decida asupra unui inlocuitor al lui Nagy. Ministrul suspendat a sugerat ca interimarul ar putea fi secretarul de stat Balint Marton Porcsalmi.
Interimatul la sefia ministerului dureaza 45 de zile, iar pe cale de consecinta daca situatia juridica a ministrului nu este lamurita in aceasta perioada, atunci premierul va constata vacantarea postului.
"Practic, suspendarea de la conducerea ministerul echivaleaza cu demiterea, pentru ca desi decizia procurorilor este atacabila, termenul de 45 de zile nu este suficient de lung pentru a permite dezbaterea contestatiei", apreciaza Peter Eckstein Kovacs, presedintele Comisiei juridice din Senat.
Potrivit Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Nagy a facut parte dintr-un grup infractional care avea interese in privatizarile din energie si el avea sarcina de a verifica daca discutiile telefonice ale membrilor acestui grup erau monitorizate. El avea porecla "Schumacher", potrivit stenogramelor inregistrarilor telefonice aparute in presa la sfarsitul anului trecut.
In acelasi dosar este urmarit si Codrut Seres, fostul ministru al economiei si comertului, care este senator PC si beneficiaza de imunitate parlamentara. Seres a fost interceptat de SRI in 2005, monitorizarile relevand raporturile directe dintre acesta si omul de afaceri Stamen Stancev, precum si aranjamente de culise privind privatizarile Electrica Muntenia, Hidroelectrica, Romaero, Avioane Craiova, Romtelecom, Posta Romana. Stamen Stancev (39 de ani), cetatean bulgar cu domiciliul in Austria, Vadim Benyatov Don (41 de ani), cetatean american de nationalitate rusa, cehul Michael Susak (42 de ani) si Mircea Calin Flore (30 de ani) sunt acuzati de spionaj si de constituirea unui grup infractional organizat care actiona in mod coordonat pentru divulgarea unui secret economic si de concurenta neloiala.
Teodor Atanasiu, fostul ministru al apararii, a fost suspendat de presedintele Traian Basescu dupa ce a fost cercetat penal pentru calomnie in baza denunturilor lui Eugen Badalan si al Adrianei Saftoiu. Situatia de la conducerea ministerului a fost calmata dupa o perioada dificiala, intrucat initial Atanasiu nu a vrut sa demisioneze in ciuda expirarii interimatului de 45 de zile, iar premierul Calin Popescu-Tariceanu nu a dispus vacantarea postului. Atanasiu si Basescu au fost in conflict dupa ce PNL a avut initiativa retragerii trupelor romanesti din Irak, iar fostul ministru a sustinut si el teoria "razbunarii". Dupa ce Atanasiu a demisionat, procurorii au dat "NUP" in cazul sau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO