Politică

Basescu nu poate fi destituit atat de usor pe cat vrea opozitia

22.02.2007, 18:53 13

Curtea Constitutionala (CC) a decis ieri ca modificarile la legea referendumului adoptata saptamana trecuta de Camera Deputatilor sunt neconforme cu legea fundamentala, dupa ce a dezbatut sesizarea PD in acest sens.
In 6 februarie, deputatii au adoptat o initiativa referitoare la legea referendumului, trimisa spre reexaminare de presedintele Traian Basescu, care prevede ca presedintele ales in turul al doilea de scrutin poate fi demis cu majoritatea celor care se prezinta la urne si nu cu majoritatea celor aflati pe listele electorale. Acest lucru insemna ca Traian Basescu putea fi destituit mult mai usor in cazul in care este suspendat de Parlament.
In plen a mai fost adoptat un amendament potrivit caruia organizarea referendumului nu poate avea loc simultan ori cu mai putin de sase luni inainte de alegerile prezidentiale, parlamentare, locale sau pentru Parlamentul European. Practic, decizia Curtii constituie un raspuns si asupra unui alt proiect al legii referendumului, care a fost votata marti de Camera Deputatilor si care continea prevederi similare. Dupa votul de saptamana trecuta din Camera Deputatilor, Partidul Democrat a afirmat ca legea este neconstitutionala.
Liderul PD Emil Boc sustine ca "modificarea tipului de majoritate cu care poate fi revocat presedintele in urma unui referendum" incalca articolul potrivit caruia "este declarat ales candidatul care a intrunit majoritatea de voturi ale alegatorilor inscrisi in listele electorale".
Potrivit liderului PD, odata ce este ales in primul sau al doilea tur, presedintele este al tuturor romanilor, al celor care l-au votat si al celor care nu l-au votat si reprezinta poporul roman, iar in consecinta orice revocare poate avea loc numai cu votul a cel putin jumatate plus unu din numarul romanilor. De asemenea, limitarea dreptului poporului de a se exprima prin referendum cu sase luni inainte de alegerile parlamentare europene constituie o incalcare a vointei poporului de a-si exprima parerile, a spus Boc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO