Politică

Basescu, "asteptat" de onoare la aniversarea liberala

25.05.2005, 20:15 13

Seful statului, Traian Basescu, si-a facut aparitia la finalul petrecerii aniversare a Partidului National Liberal, care a avut loc luni seara la Ateneul Roman.

Presedintele a venit singur, la cocktail, cand nu-l mai astepta aproape nimeni, dupa ce aniversarea fusese amanata cu aproape o ora pentru ca el sa poata participa. Cele mai importante elemente ale reuniunii trecusera: discursurile, decernarea premiului Bratianu istoricului Neagu Djuvara si un miniconcert cu muzica din Mozart.

Liderul Calin Popescu-Tariceanu, fostii presedinti ai PNL Radu Campeanu, Mircea Ionescu Quintus, Valeriu Stoica si Theodor Stolojan, ministrii si parlamentarii partidului, membrii senatului PNL au luat parte la ceremonia care a debutat cu prezentarea de catre Quintus a unei scurte istorii a formatiunii liberale.

In discursul sau, actualul presedinte al PNL Calin Popescu-Tariceanu si-a exprimat recunostinta pentru toti cei care au militat pentru ideile liberale dupa 1990 si a remarcat in mod special activitatea presedintilor PNL din ultimii 15 ani.

"In prezent PNL joaca un rol central pentru care ne-am pregatit 15 ani. Integrarea europeana este proiectul meu politic personal pentru care mi-am luat toate angajamentele", a afirmat Tariceanu. El a mai spus ca guvernul pe care-l conduce pune un accent deosebit pe garantarea proprietatii private despre care a spus ca trebuie sa se situeze "peste mentalitatea comunista".

El a prezentat apoi premiul Ion I.C. Bratianu, conform unui obicei instituit de Valeriu Stoica in 2000.

"Nu prea stiu care a fost meritul meu pentru acest premiu, deoarece in ultimii ani nu prea am fost invitat sa pun umarul la succesele partidului", a declarat istoricul Neagu Djuvara dupa ce a primit medalia liberala. El le-a spus liberalilor din sala ca nu ii place sa fie premiat intrucat de cand s-a intors in Romania in 1990 a primit distinctii aproape in fiecare an. "Fiind istoric, am aflat ca faima pe care o are un om dupa moarte este de obicei invers proportionala cu cat a fost laudat in timpul vietii", a explicat istoricul.

Au urmat un miniconcert, pentru care liderul PNL Adrian Iorgulescu (totodata si presedinte al Uniunii Compozitorilor) a ales doua piese de Mozart: Mica Serenada si Concert pentru doua piane.

Presedintele Basescu a venit exact la 15 minute dupa ce lumea se ingramadise in mijlocul holului Ateneului sa ciocneasca un pahar de sampanie pentru cei 130 de ani de aniversare.

Seful statului era bine-dispus, dupa ce in aceeasi dupa-amiaza participase pe aeroportul Otopeni la momentul reintoarcerii in tara a jurnalistilor rapiti in Irak. Fotografii din presa disparusera in majoritate, dar munca lor a fost suplinita de membrii PNL care aveau telefoane mobile cu camera video.

Basescu l-a felicitat sobru pe presedintele Calin Popescu Tariceanu si pe ceilalti fosti presedinti ai PNL, au stat cateva minute de vorba, dar s-a desprins repede de cadrul oficial cand s-a ciocnit, in multime, de senatorul de Dolj, Mihai Lupoi, care s-a inscris de o saptamana in PNL.

"Ce facusi, ma, te-ai inscris in PNL? Nu mai bine veneai la noi?", l-a intrebat, razand zgomotos, Basescu pe Lupoi, dand de inteles ca inca nu s-a desprins sentimental de PD, partidul care l-a propus pentru presedintie.

Premierul Tariceanu a trecut cu bine peste moment, dar aproape s-a inecat atunci cand Basescu a avut un schimb de replici cu o tanara liberala. Aceasta i-a cerut sefului statului sa-si faca impreuna o fotografie. Presedintele a intrebat-o din ce partid face parte. "Din PNL?", s-a mirat Basescu, si tot razand in hohote i-a soptit in ureche: "Asculta-ma pe mine, daca vrei sa fii intr-un partid serios, vino in PD".

Fara garzi de corp, insotit insa de Tariceanu care zambea larg, Basescu a facut inconjurul salii dand mana cu invitatii. Cativa l-au felicitat pentru salvarea jurnalistilor rapiti in Irak.

"Ce sa facem, trebuia sa aratam ca suntem in stare sa intindem mana peste mari si tari si sa ne aducem cetatenii acasa", a replicat, pe un ton de data aceasta grav, seful statului. Insa a reinceput sa hohoteasca, dupa ce s-a fotografiat cu patru tinere liberale, tinandu-le de umeri: doua in dreapta, doua in stanga. A dat si cateva autografe pe brosura aniversara a PNL si a plecat in viteza.

doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO