Politică

Băsescu: Vizita la Bruxelles, la cererea mea. Mesajul - instituţiile au rezistat presiunii politice

Băsescu: Vizita la Bruxelles, la cererea mea. Mesajul - instituţiile au rezistat presiunii politice

Autor: Marius Fratila

13.09.2012, 19:28 201

Preşedintele Traian Băsescu a precizat că vineri va face o vizită de lucru la Bruxelles, la solicitarea sa, pentru că a considerat necesar să discute câteva probleme de actualitate.

El a precizat că se va întâlni cu Herman van Rompuy, cu Jose Manuel Barroso şi cu Viviane Reding.

Şeful statului a arătat că este în plină desfăşurare un proces rapid de schimbare a UE şi, în acelaşi timp, sunt procese partic de interes pentru România pe care doreşte să le discute cu cei trei înalţi demnitari ai UE.

În privinţa intereselor particulare ale României, Traian Băsescu a precizat că un subiect va fi MCV. El a amintit că, după evenimentele din 3-6 iulie, CE a decis să solicite pentru România un raport suplimentar, care vizează în mod deosebit statul de drept, document care trebuie finalizat până în decembrie.

"Este pentru mine şi pentru România de interes major să vedem exact abordările pe care le are UE cu privire la acest raport special. (...) În orice caz, raportul fiind determinat de evenimentele din 3-6 iulie şi de tergiversările de după terminarea referendumului, mesajul meu va fi unul precis, dincolo de discuţiile colaterale: acela că instituţiile României au rezistat la efortul la care au fost supuse de majoritatea parlamentară şi, bineînţeles, nu e de neglijat sprijinul politic pe care l-au primit de la CE, de la lideri europeni, de la lideri ai statelor din NATO, dar avem o certitudine, că instituţiile statului au rezistat acestei presiuni politice uriaşe", a precizat preşedintele Băsescu.

El a adăugat că "nu e de natură a ne favoriaza faptul că Parlamentul a respins solicitările parchetelor de a ridica imunitatea pentru doi membri ai Parlamentului".

"Sigur că nu sunt de bun augur atacurile la justiţie aproape continue şi angrenarea unor politicieni importanţi în aşa-numitele autodenunţuri pentru participarea la referendum", a adăugat Traian Băsescu, exprimându-şi convingerea că nimeni nu este anchetat pentru că a votat la referendum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO