Politică

Berceanu despre PNL: "Dupa ce ne-au pocnit fara explicatii, acum vor fuziune..."

31.05.2005, 19:35 17

Democratii au devenit rezervati fata de ideea unei fuziuni rapide intre PNL si PD. In acelasi timp, PPCD (PNTCD) si Actiunea Populara (AP) se arata favorabile constructiei unui pol popular in jurul Aliantei D.A.

"Cei care au facut un pas gresit, nu foarte inspirat, au fost liberalii. S-au grabit atunci (la Congresul PNL, din iarna - n.n.), cand nimeni nu-i intreba si au spus ca nu vor fuziune. Ne-au tras una, ne-au pocnit fara nici o explicatie. Le stricam puritatea ideologica... Acum da cam prost sa acceptam...", a declarat ieri pentru ZF vicepresedintele PD, Radu Berceanu.

Ieri, mai multi lideri ai PNL, printre care ministrii Mona Musca, Bogdan Olteanu si Cristian David, au comentat diferit propunerea fostului lider liberal Valeriu Stoica privind crearea polului popular in jurul Aliantei D.A.

Ideea, adusa periodic in discutie de Valeriu Stoica, a fost reluata ieri intr-o dezbatere privind sansele crearii in Romania a unui pol popular in jurul Aliantei PNL-PD. Duminica, liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu nu eliminase ipoteza fuziunii cu PD, cu nuanta potrivit careia liberalii ar trebui sa ramana in Internationala Liberala si sa-si pastreze doctrina.

Ministrii liberali prezenti ieri la discutia initiata de Stoica au avut opinii diferite - unii s-au opus ideii, altii au imbratisat-o.

Vicepresedintele PNL, Mona Musca, a afirmat ca problema fuziunii celor doua partide din Alianta D.A. a fost discutata de mai multe ori la ultimele sedinte ale conducerii partidului.

"Aceste discutii s-au concretizat cu declaratia clara a lui Calin Popescu Tariceanu in favoarea fuziunii si sunt convinsa ca PD va lua in discutie aceasta problema la Congresul din iunie", a completat Mona Musca. In opinia sa, PNL si PD trebui sa fuzioneze "pentru ca Romania are nevoie de un partid puternic, mai ales acum, cand opozitia este imprastiata".

Ideea fuziunii sustinuta de Stoica, inca de anul trecut, a capatat argumente noi. Potrivit fostului lider PNL, daca in doua-trei luni fuziunea nu este realizata, liberalii risca sa-si erodeze popularitatea, sa ajunga un partid de sapte-opt procente. Intr-o atare ipoteza, se va afla la remorca PD, iar discutiile despre fuziune nu se vor mai putea realiza pe picior de egalitate. Stoica spune ca exista sondaje care arata erodarea PNL - in principal pentru ca este asociat cu guvernarea, premierul fiind un liberal - si cresterea popularitatii PD.

Democratii speculeaza teama liberalilor. "Dupa ce ne-au tras una, dupa ce au spus ia mai da-i dracuÕ!, au vazut ca lucrurile s-au schimbat si acum vor fuziune. Nu merge asa", spune Berceanu. El adauga ca un proces de fuziune este unul pe termen lung si implica seriozitate si negocieri echilibrate cu liberalii. Acest echilibru in sanul Aliantei este marea problema pentru ca, potrivit protocolului de functionare, raportul la impartirea functiilor este de 1,3 la 1 pentru liberali. Surse democrate sustin ca PD vrea acum, daca nu o negociere favorabila PD, cel putin una pe picior de egalitate.

Cand Berceanu spune ca PD a fost refuzat de liberali, el se refera la Congresul PNL din iarna la care a fost adoptata o motiune care vorbeste de o fuziune cu democratii, dar intr-un orizont neprecizat. Comentariile au fostr ca liberalii nu vor, de fapt, fuziunea. Unii dintre ei nu o vor nici acum. Teoretic, si democratii ar trebui, la 26 iunie, cand isi aleg noua conducere, sa adopte un document care sa deschida calea unor negocieri, concomitent cu o rezolutie care ar urma sa le transforme doctrina dintr-una social-democrata intr-una populara. Dar Berceanu spune ca nu este sigur ca un document care sa vorbeasca despre fuziune va fi adoptat.

Solutiile lui Stoica au fost, ieri, criticate de ministrii liberali Bogdan Olteanu si Cristian David. "Nu suntem interesati de PPE (grupul parlamentar popular european la care ar urma sa adere noul partid - n.n.) pentru ca nu ne regasim doctrinar in acel partid. Multi au venit in PNL pentru liberalism, nu pentru o personalitate sau alta, care in timp si-a schimbat ideile", a mentionat Olteanu.

Cristian David a spus ca lui nu i se pare oportun "tonul fatalist" al dezbaterii organizate de Stoica. "Nu cred ca o federatie de partide ne ajuta sa raspundem agendei interne. Nu se pot pune in comun mere cu pere. Este necesara pastrarea identitatii", a mentionat reprezentantul conducerii PNL.

In ceea ce il priveste, Valeriu Stoica, spune ca reconstructia polului de centru-dreapta este posibila doar intr-o forma institutionala de tip federativ. "Asta inseamna includerea tuturor formatiunilor sau grupurilor care se revendica de centru-dreapta si, totodata, pregatirea unui cadru intern pentru acomodarea acestora", a explicat Stoica.

Prezenti la reuniune, Ion Caramitru (PPCD) si Zoe Petre (AP) au declarat ca formatiunile politice pe care le reprezinta sunt deschise constructiei unui pol popular in jurul Aliantei D.A.

Reprezentantul PPCD a mai spus, in timpul dezbaterii organizate de Valeriu Stoica, fost presedinte al PNL, ca se simte "ca o mireasa de pe muntele Gaina care asteapta sa fie casatorita cu cei de la putere".

Zoe Petre (AP) a afirmat ca partidul din care face parte este deschis unei constructii politice de centru-dreapta. "Problema este cea a initiatorului, pentru ca orice fisura la nivelul partidului de guvernamant poate fi foarte periculoasa. De aceea, PNL are responsabilitatea sa cantareasca toate riscurile posibile, iar AP se angajeaza sa contribuie la diminuarea lor", a completat Zoe Petre. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO