Politică

Blaga il acuza pe Tariceanu ca pune in pericol integrarea

28.06.2006, 19:34 11

Refuzul descentralizarii, sub pretextul unei pretinse periclitari a aderarii, este o grava eroare, care pune in pericol chiar integrarea, a afirmat ieri, prin intermediul unui comunicat de presa, ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga.
Cu o zi inainte, premierul Calin Popescu-Tariceanu respinsese ideea PD privind cresterea autonomiei autoritatilor locale, argumentand ca acest lucru ar duce la "paralizia intregului aparat administrativ", cu numai trei luni inaintea Raportului Comisiei Europene.
Conform unei rezolutii adoptate de PD luni, la propunerea lui Blaga, Guvernul trebuie sa renunte la unele prerogative ale ministerelor si agentiilor, pentru a pastra doar puterea de a reglementa si, ulterior, de a controla.
"PD reaminteste ca, prin programul de guvernare, Guvernul s-a angajat sa realizeze consolidarea procesului de descentralizare administrativa si fiscala si sa intareasca autonomia locala", arata Blaga in comunicatul de presa de ieri.
El precizeaza ca descentralizarea este reglementata printr-o lege-cadru care a intrat deja in vigoare si precizeaza ca prevederile ei sunt obligatorii. "Orice dezbatere cu privire la oportunitatea sau necesitatea descentralizarii nu poate fi acceptata sub nici o forma. Legea-cadru a descentralizarii este in vigoare si trebuie aplicata", arata Blaga.
In comunicat nu exista exemple concrete privind blocarea aplicarii legii si nici nu sunt facute nominalizari, iar Vasile Blaga nu a putut fi contactat ieri pentru a oferi explicatii in legatura cu afirmatiile sale. Colegul sau din conducerea PD, membru in comisia de administratie din Camera Deputatilor, Ioan Olteanu, a declarat ca nu este la curent cu noile afirmatii ale ministrului.
Aseara, consilierul ministrului, Rares Niculescu, a confirmat pentru ZF ca acest comunicat de presa este o reactie explicita la reactiile de luni ale premierului Calin Popescu-Tariceanu, explicand ca ministrul se teme ca la nivelul administrativ s-ar putea bloca calendarul convenit al descentralizarii.
Purtatorul de cuvant al Guvernului Oana Marinescu a declarat ieri pentru ZF primul-ministru sustine descentralizarea administratiei publice, asa cum a fost ea promovata de Guvern si adoptata de Parlament. "Toate modificarile mentionate de ministrul administratiei si internelor privind cresterea competentelor autoritatilor locale prin preluarea unor atributii de la ministere se regasesc in legea cadru a descentralizarii, care a fost promovata de Guvern cu sprijinul ferm al primului-ministru. Nu exista asadar nici o diferenta intre pozitia primului-ministru si cea a ministrului Vasile Blaga pe acest subiect. La mijloc a aparut o confuzie determinata de o interpretare a unui raspuns dat luni de primul-ministru".
In toamna, la lansarea in dezbatere publica a pachetului legislativ privind descentralizarea, Blaga acuzase faptul ca Ministerul de Finante amanase avizarea proiectelor si ca "alte ministere" nu doresc descentralizarea.
Liderul UDMR Marko Bela a sugerat ieri acelasi blocaj la nivel central in privinta descentralizarii institutiilor statului. Autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa "stimuleze doua procese 'inseparabile' - cel privind integrarea in UE si cel privind descentralizarea institutiilor statului", a spus ieri presedintele UDMR.
El a salutat ieri decizia PD de a sprijini procesul de descentralizare si a apreciat ca Uniunea este de acord cu ideea scoaterii din structurile guvernamentale a acelor institutii deconcentrate existente in teritoriu care nu au un rol de control sau inspectie, ci de administrare a unui domeniu.
Presedintele UDMR sustine trecerea acestor directii in subordinea consiliilor judetene sau municipale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO