Politică

Boc sustine ca obiectivul PD-L este sa guverneze singur, iar alianta cu Tariceanu este exclusa

10.06.2008, 20:34 15

Liderul PD-L, Emil Boc sustine ca obiectivul formatiunii sale este castigarea alegerilor generale cu un procent cat mai apropiat de 50% pentru a guverna singur Romania si afirma ca orice alianta cu un PNL condus de echipa Tariceanu este exclusa.
In ultimele zile, chiar in toiul campaniei pentru locale, partidele mari au inceput sa vorbeasca despre posibile aliante dupa alegerile generale. Discutiile pleaca de la o observatie simpla. Dupa cum arata acum datele si daca in perspectiva nu se intampla un miracol, niciunul dintre principalele trei partide - PSD, PD-L si PNL - nu vor obtine majoritatea astfel incat sa poata forma singure viitorul guvern.
Fiecare partid vede insa lucrurile diferit. In tabara liberala exista mai multe opinii - unele care exclud total o varianta de guvernare cu PD-L, dar nu o elimina pe cea cu PSD (curent al carui exponent este vicepresedintele Crin Antonescu), altele care nu exclud din start nicio varianta (de pilda, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, sau ministrul apararii Teodor Melescanu). La PSD balanta inclina spre o colaborare intre social-democrati si liberali. Eminenta cenusie a PSD, Viorel Hrebenciuc, a vorbit zilele trecute de faptul ca social-democratii se indreapta incet, dar sigur spre o alianta cu liberalii, iar duminica el a enuntat o posibila concesie facuta acestora din urma, anume pastrarea, intr-o viitoare guvernare comuna, a cotei unice de impozitare.
PD-L sustine, iata, prin vocea lui Emil Boc ca nu va face aliante si si-a stabilit standarde foarte inalte - un scor apropiat de 50% la legislative. Numai ca, daca lucrurile nu se schimba radical in favoarea acestui partid, scorul nu va putea fi atins.
Inainte de locale PD-L inregistra scoruri uriase in sondaje care atingeau uneori 45% din optiunile de vot ceea ce ar putea insemna ca, daca un astfel de scor ar fi fructificat la legislative, acest partid ar putea realiza, dupa redistribuirea voturilor, o majoritate de guvernare. Numai ca datele din teren au contrazis sondajele, iar la locale PD-L a obtinut in jur de 30 de procente, insuficient pentru a guverna de unul singur daca scorul se pastreaza la alegerile legislative.
Liderii partidului nu sunt, spun ei, ingrijorati.
"Cat timp PNL este condus de echipa lui Tariceanu, Olteanu et comp., nu exista nicio sansa de relatie sau alianta, colaborare cu noi. Aceasta echipa ne-a tradat, a PNL, iar noi avem incredere in electoratul PNL, dar niciodata in actuala echipa de conducere a PNL", a afirmat Boc.
Replica a venit de la Bogdan Olteanu care a afirmat ca declaratiile lui Boc sunt o noua dovada regretabila de aroganta a unui partid care mizeaza exclusiv pe sustinerea lui Traian Basescu.
Boc a evocat ieri chiar ipoteza unui guvern minoritar al PD-L in cazul in care niciun partid nu obtine majoritatea. Desi Boc nu a spus-o calculul este urmatorul. Potrivit Constitutiei, daca un partid obtine majoritatea de 50% din voturi, presedintele este obligat sa desemneze cadidatul pentru functia de prim-ministru din randurile acestui partid. Daca aceasta conditie nu este indeplinita, seful statului poate desemna o persoana pentru formarea Guvernului din randurile oricarui partid care a intrat in Parlament. Si, sigur, PD-L asteapta ca presedintele sa desemneze un candidat la functia de premier din partea acestui partid. Viorel Hrebenciuc a apreciat insa duminica ca, daca acest lucru se va intampla, vom avea anticipate, pentru ca un guvern condus de PD-L nu va avea sustinere pentru a trece de votul Parlamentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO