Politică

Boc: Toate proiectele cu rambursări UE bazate pe licitaţii publice vor fi verificate

 Boc: Toate proiectele cu rambursări UE bazate pe licitaţii publice vor fi verificate

Autor: Ovidiu Bărbulescu - Mediafax

20.07.2011, 19:48 384

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, că a dispus verificărila toate ministerele privind proiectele UE, pentru a se asigura cănu vor exista probleme legate de facturile care trebuie transmisecătre Bruxelles, proiecte care aproape în totalitate sunt derulatede către autorităţile locale.

"Procedura de licitaţie publică se regăseşte la toateministerele şi la toate ministerele am dispus această verificare,pentru a ne asigura că nu vom avea probleme cu facturile la UniuneaEuropeană, deoarece aceste licitaţii, în 90% din cazuri, suntderulate de autorităţile locale, consilii judeţene sau primării.Atunci, am dispus verificări pe orizontală şi pe verticală. Amdispus ca acele proiecte care au astăzi rambursări cu UniuneaEuropeană şi se bazează pe licitaţii publice să facă obiectulevaluării", a spus Boc.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că a adresatGuvernului rugămintea ca pentru moment România să înceteze să maitrimită facturi la decontare la Bruxelles, mai puţin peagricultură, precizând că premierul a şi dispus o asemeneamăsură.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, la începutul lunii iulie, că statulva rambursa cheltuielile firmelor la derularea unui proiect cufonduri UE doar după ce va verifica modul în care contractele deachiziţii au fost atribuite şi va tăia între 2%-100% din suma derestituit dacă descoperă nereguli, ceea ce împinge cu până la şaseluni data de returnare a banilor.

Decizia a fost luată atunci de Guvern prin ordonanţă deurgenţă.

Surse oficiale au declarat recent agenţiei MEDIAFAX că Guvernulia în calcul reducerea la jumătate a plafonului în limita căruiastatul asigură prefinanţarea proiectelor pentru care sunt alocatefonduri UE, de la 30% la maximum 15% din valoarea contra

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO