Politică

Bursa afacerilor parlamentare: edituri, constructii, box, panificatie, papetarii

09.05.2003, 00:00 33

O trecere in revista a parlamentarilor, deputati si senatori, care s-au declarat in situatie de incompatibilitate, conform legilor anticoruptie, arata cam ce afaceri au. Formularele nu-i obliga la declararea afacerilor. Unii dintre ei, intrebati, au spus singuri ce fel de participatii au, altii nu au raspuns, unii s-au eschivat sau s-au indispus. Totusi, marea majoritate isi declara afacerile. Dupa intreprinderile lor iti dai seama ca unii dintre ei sunt amatori iar altii, oameni de afaceri in toata regula.
@ Gheorghe Albu, deputat PD: "Este o lege stupida pentru ca face ca marii afaceristi sa nu aiba incompatibilitati. Ma rog, eu sunt membru al Consiliului de Administratie al SIF Transilvania. Sunt intr-o mare dilema: daca sa renunt la mandatul parlamentar sau la functia de membru al Consiliului de Administratie. Pentru ca daca renunt la mandat, voi renunta de tot la politica. Ma mai gandesc".
@ Armas Iosif, deputat PSD: "Voi ramane in continuare actionar majoritar la grupul Argicom International, pentru ca legea imi permite. Voi renunta insa la puterea executiva. Am oameni capabili, care sunt in firma de la constituire si in care am deplina incredere. Deci am optat pentru mandatul de parlamentar. In acelasi timp, sunt presedinte al Federatiei Romane de Box. Am depus o solicitare la Biroul Permanent pentru a mi se raspunde daca sunt in situatie de incompatibilitate. Daca se considera ca sunt in aceasta situatie, ma voi retrage".
@ Stefan Baban, deputat PRM: "Am o firma de constructii in stare de conservare, ultimul bilant este din 1997. In momentul in care am venit in Parlament am inchis firma dar in stare de conservare. In afara de aceasta, mai am 10% din actiuni la societate de expertize tehnice, de la care nu primesc insa nici un ban.  Daca se va interpreta ca sunt incompatibil, voi renunta".
@ Ioan Baldea, PRM: "Am o firma de prestari servicii in agricultura. Nu am relatii cu statul, lucrez doar cu firme private. Eu, desi sunt membru al Comisiei de agricultura, nu stiu cum as putea influenta. Dar asta este legea, ma voi conforma. Nu renunt la politica. Voi gasi un specialist in masini agricole pentru a administra afacerea si voi iesi din situatia asta".
@ Vasile Bleotu, deputat PSD: "Sunt in Consiliul de Administratiei la societatea Scand SA Dragasani. Are ca obiect de activitate productie de panificatie si comert cu amanuntul. Mai sunt intr-un Consiliu de Administratie la societatea Olt Plast, cu profil chimic, care este in lichidere. Indemnizatii de sedinta de la cele doua societati nu iau decat cate cinci milioane si jumatate pe luna. Voi renunta. De fapt mi-am dat deja demisia din ambele Consilii de Administratie pentru ca vreau sa-mi pastrez mandatul parlamentar".
@ Brudasca Damian: "Sunt asociat la o amarata de editua SC Casa de editura SRL. Voi renunta la calitatea de administrator al editurii. Reusesc sa tipresc foarte putin cel mult zece -12 titluri pe an in tiraj de maximum 1000 de bucati. Va dati seama ca nu este rentabi. Este mai mult dragostea mea pentru cultura si dorinta de a ajuta prietenii tiparindu-le carti. Ultima aparitie este volumul "Rasunet si tacere", al unui poet nord-coreean, in 125 de exemplare".
@ Canacheu Costica: "Am si o firma de papetarie. In 93 am infiintat-o impreuna cu un nepot, care a adus in Romania primul echipament de pripresdigital. Asa a inceput. Am continuat, pana in 99 m-am ocupat direct. Dezvoltarea firmei a inceput prin 95-96, am facut o recrutare de personal-acum media de varsta in firma este de 28 de ani- si am dezvoltat activitatea. Am inceput sa vindem materiale din import.  Firma este al doilea producator de calendare si agende din Romania. Am si o tipografie. De prin 99 de cand am intrat in zona activa a PD nu mai sunt implicat in gestionarea afacerii. Are cine sa o faca. Am convocat AGA pentru a ma retrage din aceasta functie, mai degraba onorifica. In politica voi ramane. Este o optiune legata de traseu de viata. In 1990 am fost membru al Constituantei. Optiunea mea pentru politica este inainte de cea pentru afaceri. Afacerile sunt pentru a ne asigura traiul zilnic. Ca fiu de negustor aroman am harul de intreprinzator. Am o sumedenie de oameni care au facut lucruri bune. Resping acest termen incompatibilitate una din situatiile aflate Nu ma aflu in incompatibilitate. Este o afacere a industriei tipografice de o frumusete aparte. Nu este o afacere legata de comenzile de stat. Legea amesteca buni si rai. Cine are timp sa aleaga?"
@ Ion Dolanescu, deputat PRM: "Am inscris o firma in anii 90. Vroiam sa deschid un restaurant sau ceva in domeniul artistic. Nu am facut nimic, dar nici n-am inchis-o. Acum este momentul sa o inchid pentru a iesi din aceasta situatie, pentru ca vreau sa-mi pastrez mandatul de deputat".
@ Mihai Malaimare, deputat PSD: "Prin 1996-1997 mi-am deschis o firma, asa din orgoliu. Nu a functionat niciodata. Bine ca mi-am amintit de ea. Acum este momentul sa o inchid. Imi voi pastra mandatul parlamentar".
@ Alin Ciocarlie (senator PUR): actionar unic la societatea Magna Holding LTD, aflata in lichidare judiciara.
"Era o firma de transport care a dat faliment. Cand lichidezi o firma nu poti sa te retragi pur si simplu, din cauza aceasta m-am declarat incompatibil. Lege prevede o perioada de 60 de zile ca sa optezi. Or, lichidarea voluntara nu se face in 60 de zile! Nu stiu care a fost ratiunea acestui termen."
@ Ion Predescu (senator PSD), membru in consiliul de administratie la Hotel Parc din Craiova: "M-am bagat la un fost hotel al partidului (PCR n. red.), cu 80 de camere si o cantina, eu cu Adrian Paunescu ca sa-l socoatem din ghearele unora. A„a€šla are 12 mii de lei eu 1,7 milioane indemnizatie - iti dai seama ce pricopseala cu lega asta ca esti al 200 -lea care ma intreaba. Daca imi dau demisia din Parlament? Da, imi dau demisia ca sa ma duc la un milion juma'!"
@ Iuliu Pacuraru (senator PD), administratorul firmei Ulbia SRL a Frontului Salvarii Nationale (FSN) transformat, intre timp in Partidul Democrat. "Firma nu mai lucreaza de trei ani pentru ca a fost o discutie daca, potrivit legii partidelor, o firma poate functiona pe langa un partid. Am fost numit ca administrator  ca o garantie ca peseditiii nu pun mana pe patrimoniu (in momentul rupturii dintre Petre Roman si Ion Iliescu n. red.). I-am dat afara intr-o saptamana!".
@ Traian Rece (senator PSD): "Nu dau interviuri"
@ Aristide Roibu (presedintele Comisiei juridice din Senat - PSD), director firma S.C. Aris. srl, cu activitate in domaniul constructiilor. : "Potrivit legii obligatia mea era sa informez. In momentul de fata am 60 de zile sa-mi clarific situatia. Bine?"
@ Frunda Gyorgy, senator UDMR: "Nu sunt incompatibil nu stiu cine m-a trecut pe lisa. Eu am 10% dintr-un srl dar nici o functie. (legea nu interzice parlamentarilor sa detina actiuni - n. red.). M-au trecut gandindu-se, probabil, ca sunt avocat dar avocatii nu intra sub incidenta legii"
@ Sorin Oprescu (senator PSD), director spitalul clinic universitar.
@ Serban Bradisteanu (senator PSD), director la spitalul Funeni, director la spitalul de Urgenta Floreasca.
@ Adrian Paunescu (senator PSD), membru in consiliul de administratie la Hotel Parc din Craiova.

Cei mai bogati parlamentari
@ Culita Tarata (deputat PSD). Proprietar al firmelor Unaro Roman, Mobilex Roman, TCT Trei Brazi (care a concesionat Insula Mare a Brailei). Averea sa este estimata la 30-40 de milioane de dolari.
@ Dorel Onaca (senator PRM), proprietar al firmei de scafandri si scufundari acvative, ONACVA. Averea sa este estimata la 15-20 de milioane de dolari.
@ Verestoy Atilla (senator UDMR), afaceri in domeniul cherestelei. Averea sa este estimata la 12-20 de milioane de dolari.
mirela.luca@zf.ro ; iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO