Politică

Cand e vorba de Constitutie, PSD si UDMR vorbesc limbi diferite

25.06.2003, 00:00 13

Incepand de ieri, deputatii vor lucra zi-lumina pana vor termina de dezbatut proiectul de modificare a Constitutiei. In cazul in care discutiile se vor prelungi dincolo de sfarsitul acestei luni, Camera Deputatilor va intra in sesiune extraordinara. Pentru ca noua varianta a Constitutie sa fie supusa
la toamna spre aprobare, prin referendum popular, si senatorilor li se va intrerupe vacanta, cel mai probabil la sfarsitul lunii august.
Ieri, Camera Deputatilor a inceput discutiile cu unul dintre cele mai controversate amendamente-nu intamplator initiat de UDMR: eliminarea sintagmei "stat national" din articolul 1 al Constitutiei. Amendamentul a avut aceeasi soarta ca in Comisia pentru revizuirea Constitutiei: a fost respins cu 238 de voturi impotriva si 23 pentru, cele ale deputatilor Uniunii. Insa, propunerea UDMR a incins spiritele, asa cum era de asteptat. Din partea UDMR propunerea a fost sustinuta de deputatul Attila Varga:  "sintagma de stat national este anacronica si neadecvata, nu corespunde realitatilor politice actuale si contine un potential pericol pentru existenta minoritatilor nationale". Potrivit deputatului UDMR, citat de Mediafax, mentinerea acestei sintagme in legea fundamentala poate crea premiza juridica pentru o politica nationalista si antiminoritara. In incercarea de a-si convinge colegii, Attila Varga a invocat concluziile Comisiei de la Venetia, aratind ca acest concept nu se regaseste in Constitutia altor state europene si ca eliminarea caracterului national al statului nu aduce atingere suveranitatii statului roman.



PSD, alaturi de opozitie
De aceasta data, deputatii PSD si-au lasat fara sprijin partenerii politici si s-au coalizat cu cei ai PD, PNL si PRM, care au respins argumentele Uniunii.
"Sintagma de stat national este in concordanta cu exigentele europene si nu mai poate fi premiza pentru oprimarea minoritatilor", a spus fostul ministru al justitiei, deputatul PNL Valeriu Stoica,
"La baza statelor din toata Europa sta statul national", a adaugat deputatul PSD Ioan Timis.
"UDMR propune revizuirea a ceea ce nu poate fi revizuit", a aratat democratul Emil Boc. El a aratat ca articolul 148 din Constitutie interzice modificarea articolului 1 din legea fundamentala a statului. Articolul 148 precizeaza: "Caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala nu pot forma obiectul revizuirii. De altfel, acest articol este un argument juridic pentru respingerea mai multor propuneri pe care le are UDMR.
Cel mai dur contraargument l-a adus PRM. Deputatul Lucian Bolcas a declarat ca UDMR "incearca sa induca anumite teze antinationale". "Poate doriti o alta Constitutie, poate doriti o alta tara! Atunci,duceti-va!", le-a spus Bolcas  deputatilor UDMR.
Deputatii Uniunii au protestat imediat, aratand ca astfel de interventii cad sub incidenta unor articole penale. De altfel, discursul lui Bolcas a fost criticat si de PNL precum si de presedintele Camerei Deputatilor Valer Dorneanu.
Dezbaterile pe acest subiect au durat aproximativ o ora, deputatii explicind ideea "natiunii civice", a "natiunii de singe", drepturile individuale si colective ale minoritatilor nationale si notiunile legate de pastrarea identitatii nationale si culturale. Deputatii au respins toate amendamentele UDMR, care propuneau fie eliminarea sintagmei stat national, fie includerea principiului subsidiaritatii in randul principiilor fundamentale ale Constitutiei.  
Noua Constitutie va stipula, dupa decizia de ieri a Camerei Deputatilor, ca suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum.



Reforma politica-obiectul unei alte revizuiri
Deputatii au inceput ieri dezbaterile, pe articole, la revizuirea Constitutiei dupa ce timp de un an de zile o comisie parlamentara formata din cunoscuti juristi din Parlament intre care: Acsinte Gaspar, Ion Neagu(PSD), Valeriu Stoica (PNL), Emil Boc(PD, a discutat si triat toate cele 210 propuneri de modificare. Neintelegerile politice dintre partidele parlamentare dar si dintre PSD si Presedintie au dus la respingerea sau renuntarea la unele din cele mai importante amendamente. De pilda, PSD dar si celelalte partide, si-au propus sa faca reforma politica prin modificarea Constitutiei. Dar, cele mai importante propuneri care puteau duce la schimbarea sistemului politic au cazut la vot: reducerea numarului de parlamentari, separarea atributiilor celor doua Camere Parlamentare, limitarea semnificativa a imunitatii parlamentare, oprirea migratiei politice, reducerea posibilitatii Guvernului de a emite Ordonante de Urgenta. Altele nici nu au mai ajuns in dezbatere din cauza unor diferende intre PSD si presedintele Ion Iliescu: alegerea presedintelui de catre Parlament sau dreptul primului ministru si nu al presedintelui de dizolvare a Parlamentului. Castigul revizuirii Constitutiei ar putea fi cuantificat in unele propuneri acceptate care vizeaza: garantarea proprietatii private, posibilitatea cetatenilor UE de a cumpara terenuri in Romania si de a candida pentru alegerile locale, serviciul militar nu va mai fi obligatoriu prin Constitutie, procurorul nu mai poate dispune arestarea preventiva. Toate aceste modificari au fost cerute expres de aderarea Romaniei la NATO si UE. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO