Politică

Care din partidele mici va merge in Europarlament?

30.07.2007, 17:29 11

PNTCD, partid cu o lunga istorie, care a dus greul guvernarii 1996-2000, se zbate sa iasa din mlastina lui 1%, alaturi de Actiunea Populara, formatiunea lui Emil Constantinescu, de Partidul Conservator, al lui Dan Voiculescu. Le stau alaturi in semianonimat cele mai noi aparitii pe scena politica: Partidul Initiativa Nationala, Partidul Noua Generatie sau Partidul Liberal Democrat.
La trei ani de la alegerile generale, partidele se pregatesc sa intre in cursa pentru ocuprarea celor trei pozitii de europarlamentar. Isi va face loc vreunul din aceste partide mici la masa celor mari?
Singurul partid care poate confirma 100% este PNG, sustine Bogdan Teodorescu, directorul Institutului Pro. Partidul Noua Generatie (PNG), condus de patronul echipei Steaua, George Becali, se afla constant peste pragul electoral in majoritatea sondajelor de opinie. La sfarsitul saptamanii trecute, un sondaj CURS realizat la comanda PLD plaseaza PNG la 5%, in timp ce un sondaj Gallup il da la 10%. "Rezultatul alegerilor europene va depinde foarte mult si de calitatea candidatilor de pe locurile eligibile. Eu cred ca electoratul nu mai este naiv, astfel incat sa nu mai judece pe cine propun partidele in primele locuri, asa ca inclusiv PLD va putea trece pragul electoral daca va avea o lista buna de candidati", spune Teodorescu. Sondajele din ultima perioada plaseaza PLD, formatiunea lui Theodor Stolojan, sub pragul electoral, cu un scor intre 2% si 4%.
Pana in prezent, cu exceptia PD care este cotat cu prima sansa la alegerile europene si PNL, partidele nu au venit cu propuneri de candidati pentru europarlamentare. Nici data alegerilor nu a fost inca stabilita, insa potrivit unor informatii din Executiv, scrutinul va avea loc in a doua jumatate a lui noiembrie. Presedintele ProDemocratia, Cristian Parvulescu, sustine ca succesul partidelor mici depinde, in buna masura, si de prezenta la vot. "La o prezenta la vot de 60% sansele acestor partide sunt infime, insa la o prezenta la vot de 40%, unui partid ii vor trebui aproximativ 300.000 de voturi pentru a trece pragul electoral, iar misiunea lor va fi mai usoara", explica presedintele ProDemocratia. El spune ca partidele mici se afla in fata primului test in care isi vor masura fortele in perspectiva alegerilor locale si generale din 2008. "Pe langa PNG, care are cele mai mari sanse, in discutie intra si Partidul Conservator al lui Dan Voiculescu, pentru ca are 4 televiziuni. PIN al lui Cosmin Gusa este singurul activ in ultima perioada, dar face mai degraba exercitii. Ei sunt singurii care au identificat deja un electorat- cel antieuropean, dar este un mic paradox: propun criterii europene pentru listele electorale. Pentru ei este important sa castige un numar semnificativ de voturi", a adaugat Parvulescu. "Scorul pe care il vor obtine la alegeri constituie o buna baza de plecare in negocierile pe care le vor avea ulterior cu partidele mari. Daca obtii 4% te poti aseza la masa si sa negociezi o alianta sau o fuziune", afirma si Teodorescu.
Atat PLD, cat PNTCD si Actiunea Populara, care fac parte din doua poluri concurente pe culoarul de dreapta, vor merge singure la alegerile europene, urmand sa gaseasca ulterior formule de colaborare cu partidele partenere.
PD si PLD au la dispozitie doua formule de colaborare dupa perioada alegerilor europene: o fuziune, asa cum sustine PD, sau constituirea unei aliante pe formula Aliantei D.A. PNL-PD care a castigat alegerile in 2004. Varianta Aliantei in perspectiva alegerilor din 2008 este cea mai probabila si in ceea ce priveste PNL, PNTCD si AP. Aceste partide nu au alta sansa de a creste in vizibilitate in afara colaborarii cu partidele puternice. Potrivit sondajului Gallup, PNTCD are 2% in optiunile electoratului, la fel cu PLD, in timp ce AP nu apare deloc in optiunile celor chestionati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO