Politică

Cine pe cine va convinge: Iliescu pe Nastase, sau invers?

16.12.2002, 00:00 14

Subiectul alegerilor anticipate, revenit in centrul discutiilor o data cu summitul de la Copenhaga, a ajuns la stadiul "depinde cine pe cine convinge". Presedintele Ion Iliescu pe primul ministru Adrian Nastase, sau invers.
Cei doi lideri au declarat, la sfarsitul saptamanii, ca decizia privind organizarea de alegeri anticipate va depinde de care dintre ei va fi convins de celalalt. Iliescu si Nastase au avut un schimb direct de replici, intr-o conferinta de presa comuna, organizata la Copenhaga.
Seful statului este in continuare impotriva organizarii alegerilor inainte de termen. Pentru Iliescu, oportunitatea organizarii de alegeri anticipate este o tema in discutie, existand atat argumente pro, cat si contra.
"Eu insumi am niste retineri, dar e o chestiune pe care o vom discuta si vom cauta acea solutie care sa corespunda cel mai bine intereselor tarii in aceasta perioada, altminteri foarte densa", a adaugat seful statului.
"Eu sunt absolut de acord cu ce a zis domnul presedinte. Am o singura rezerva in legatura cu rezervele domnului presedinte, dar sper sa reusim sa-l convingem", a raspuns primul ministru.
Ion Iliescu a replicat: "Depinde cine pe cine convinge".
Cine pe cine va convinge ramane de vazut. Saptamana aceasta, cel mai probabil maine, presedintele Iliescu va avea o intalnire cu premierul si mai multi lideri ai PSD.
Aceasta este a doua intalnire in decurs de o luna intre seful statului si PSD pe tema anticipatelor.
Ion Iliescu a declarat, in mai multe randuri, ca nu este oportuna organizarea alegerilor anticipate in 2003, precizand, dupa ultima intalnire cu liderii PSD, ca argumentele partidului de guvernamant nu l-au convins. 
       
Iliescu insista pe coruptie
Desi dupa un lung sir de declaratii contradictorii  intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria, s-a convenit ca subiectul anticipatelor va fi redeschis dupa summitul de la Praga, joi, in prima zi a reuniunii Consiliului european, premierul pleda din nou in favoarea anticipatelor. Poate nu tocmai intamplator, Adrian Nastase anunta in aceeasi conferinta de presa, ca Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament, in februarie, pentru un pachet legislativ privind combaterea coruptiei.
A doua zi, presedintele Iliescu aprecia ca lupta impotriva coruptiei este mai importanta decat anticipatele. Si, din acest considerent, la intalnirea din aceasta saptamana cu liderii PSD, seful statului a aratat ca doreste sa discute in special despre lupta impotriva coruptiei.
Alte teme de discutie vor fi, potrivit lui Iliescu, concluziile   summitului NATO si cel al UE. De altfel, presedintele a spus ca intalnirea cu PSD va fi prima dintr-o serie de discutii pe care le va avea cu toate partidele parlamentare la inceputul anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO