Politică

Cioloş a discutat cu europarlamentarii despre consecinţele Brexit şi aderarea la Schengen

Cioloş a discutat cu europarlamentarii despre...

Autor: Gabriel Pecheanu

08.07.2016, 18:06 98

La întâlnirea de vineri, iniţiată de Executiv, au participat doar zece europarlamentari, din totalul de 32, printre care Cristian Preda, Iuliu Winkler, Victor Boştinaru, Theodor Stolojan, Daniel Buda şi Maria Grapini.

"Am vorbit despre BREXlT şi consecinţe şi ce se poate prevedea - inclusiv preşedinţia pe care România o s-o aibă în 2019, care s-ar putea să se decaleze în avans cu o jumătate de an. Am vorbit despre priorităţile pe agenda comună a Parlamentului European şi ceea ce e relevant pentru acasă. Am discutat şi despre Schengen", a declarat pentru MEDlAFAX europarlamentarul Iuliu Winkler.

La rândul ei, Maria Grapini a susţinut că a dorit să discute cu premierul despre eliminarea vizelor pentru Canada şi migraţie, însă şeful Executivului le-a transmis europarlamentarilor că agenda reuniunii vizează exclusiv temtica europeană.

"Cu regret dl. prim-ministru a zis că nu tratează decât problemele europene - nu şi pe cele româneşti. (...) La BREXlT premierul a spus că, pe termen scurt, el nu vede un efect asupra României dar că trebuie să ne pregătim pe termen lung. Eu i-am spus că am primit deja un feedback de la importatori pe anumite ramuri - cum ar fi mobila - care au import pe Marea Britanie şi deja sunt afectaţi datorită cursului - un efect al referendumului. I-am sugerat ca departamentul de comerţ exterior să facă, pe fiecare ramură industrială, pe relaţia cu Marea Britanie o situaţie clară. Ne-a spus că va forma un grup de lucru - nu din oameni politici, ci din oameni tehnocraţi, care să analizeze pe termen lung efectul BREXIT, să fim pregătiţi cu diverse variante, chiar dacă unii spun că nu se va valida referendumul, că Marea Britanie nu iese din Uniunea Europeană, noi totuşi să fim pregătiţi. Asta a punctat dl. premier", a declarat Maria Grapini.

Potrivit lui Grapini, un alt subiect discutat a fost aderarea la zona euro, premierul transmiţându-le europarlamentarilor prezenţi că această problemă va fi gestionată de viitorul guvern, în condiţiile în care, dincolo de analizele economice, este vorba şi despre o decizie politică.