Politică

Comanescu enumera 10 succese pe politica externa ale Romaniei in ultimii 10 ani

26.11.2008, 18:48 49

Ministrul de externe Lazar Comanescu a trecut in revista ieri principalele "succese" ale politicii externe a Romaniei, mentionate de asemenea in brosura privind Raportul de politica externa a Romaniei in perioada 2005-2008. Prima dintre cele zece realizari ale Romaniei in materie de politica externa este aderarea la UE. Tot un succes al politicii externe din ultimii patru ani este, potrivit documentului prezentat ieri la MAE, consolidarea securitatii nationale "prin rolul activ asumat in NATO, prin consolidarea parteneriatului strategic cu SUA si prin participarea la politica europeana de securitate si de aparare". MAE mentioneaza , la capitolul reusite, aducerea Marii Negre pe harta politicii internationale, dar si contributia Romaniei la consolidarea regionala si la crearea unor perspective europene de dezvoltare economica si politica in Balcani. Un alt succes este, in viziunea MAE, contributia substantiala a Romaniei la apropierea Republicii Moldova de structurile europene. Au fost consolidate parteneriatele strategice cu tari importante si am circumscris relatiile bilaterale modelului european, precizeaza MAE, la categoria succeselor inregistrate in ultimii patru ani. Dinamizarea diplomatiei economice este considerata in documentul MAE un succes.
Ministrul Comanescu a fost insa mai nuantat miercuri, precizand de mai multe ori ca sunt in continuare necesare demersuri intensificate pe aceasta tema . De altfel, el a spus ca "succesorul" sau la conducerea ministerului va trebui sa considere revitalizarea diplomatiei economice drept o prioritate a mandatului sau.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO