Politică

Combaterea migratiei politice este tinuta pe loc de parlamentari ai PSD

13.05.2004, 00:00 20

Mediatizatul proiect de lege al Guvernului, menit sa impiedice migratia politica, a fost respins ieri de Comisiile de administratie publica din Parlament, dominate de parlamentarii PSD. Situatia este mai putin obisnuita intrucat sunt rare situatiile in care un proiect initiat de Guvern sau Parlament este respins la vot de catre parlamentarii puterii. Respingerea proiectului a fost justificata de parlamentarii UDMR din cele doua Comisii prin existenta unor prevederi neconstitutionale in proiectul Guvernului, fapt semnalat, de altfel, inca de la inceput de catre mai multi parlamentari juristi, unii dintre ei chiar membri ai PSD. In esenta, proiectul guvernamental isi propune sa combata migratia politica stipuland ca primarii, consilieri locali, municipali si judeteni, precum si parlamentarii isi vor pierde mandatul in cazul in care parasesc partidul sau alianta politica pe listele carora au fost alesi sau sunt exclusi din respectivele formatiuni. Juristii din Parlament au atras atentia ca daca in cazul alesilor locali nu exista nici un fel de probleme, in cazul parlamentarilor precizarea din respectivul proiect intra in contradictie cu Constitutia. Acesta a fost de altfel unul din motivele pentru care proiectul Guvernului a fost respins.
Senatorul UDMR Seres Denes, presedintele Comisiei de Administratie din Senat a explicat ieri de ce a votat impotriva. El afirma ca pierderea automata a mandatului de parlamentar la incetarea calitatii de membru al unei formatiuni politice transforma mandatul intr-unul imperativ, "un dictat al partidului", fapt ce contravine Constitutiei. Potrivit Constitutiei, mandatul parlamentar imperativ este considerat nul.
O alta prevedere a proiectului criticata in sedinta de ieri a fost cea care precizeaza ca mandatul de parlamentar inceteaza daca partidul este absorbit prin comasare cu un partid neparlamentar.
Din aceste considerente, Comisiile de administratie - marcate ieri de un masiv absenteism, fapt uzual dupa inceperea campaniei electorale - au dat aviz negativ proiectului. Curios este ca proiectul a fost respins de unii dintre parlamentarii PSD in timp ce parlamentari ai opozitiei au votat in favoarea lui. Votul de ieri are doar rol consultativ si nu echivaleaza cu scoaterea din circuitul legislativ al proiectului privind combaterea migratiei politice. El urmeaza sa fie dezbatut in Comisiile juridice si, ulterior, in plenul Camerei Deputatilor si Senatului.



Opozitia crede ca este un joc de imagine al puterii
Opozitia pune aceasta situatie atipica pe seama lipsei de vointa politica a partidului de guvernamant de a impiedica migratia alesilor locali si a parlamentarilor. Deputatul PD Ioan Oltean, presedintele Comisiei de adiministratie din Camera Deputatilor apreciaza ca votul de ieri arata "distanta uriasa" dintre ceea ce promite premierul Adrian Nastase si ceea ce voteaza parlamentarii PSD. "Este o strategie de imagine, la fel cum s-a intamplat si cu votul uninominal. Au simtit ca opinia publica doreste santionarea migratiei politice si au venit cu un proiect superficial. Acum il resping, ceea ce arata ca nu au dorinta politica sa mearga pana la capat".
PSD, prin deputatul Maria Lazar, respinge aceasta idee. "Oportunismul politic trebuie sanctionat, dar nu cu orice pret si impotriva dreptului de exprimare politica", afirma Maria Lazar, deputat in Comisia de administratie. Drept argument, deputatul PSD spune ca proiectul de lege nu clarifica in ce situatie alesul - primar, consilier sau parlamentar - care paraseste partidul isi pierde si mandatul. Pot exista cazuri in care un parlamentar, de pilda, este exclus din partid pentru ca a pus o problema de principiu care nu a convenit liderului formatiunii si atunci este exclus si isi pierde si mandatul. Or, asemenea situatii ar trebui clarificate in proiect, la urmatoarele dezbateri, conchide deputatul Maria Lazar.
Guvernul a initiat acest proiect de lege in urma cu o luna dupa mai multe discutii polemice in care partidele de opozitie au acuzat puterea ca a facut presiuni asupra alesilor locali, in special, pentru a se inscrie in PSD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO