Politică

Consilierii "traseisti politici" vor plati tradarea cu propriul mandat

02.11.2005, 19:10 13

Consilierii locali care demisioneaza sau sunt exclusi din partidele pe listele carora au candidat isi vor pierde mandatul, a stabilit ieri plenul Camerei Deputatilor.

Camera a adoptat o initiativa legislativa a deputatilor liberali Dan Motreanu si Relu Fenechiu care este motivata prin faptul ca, prin aceasta masura, va fi redusa migratia politica a alesilor locali de la un partid la altul, asigurandu-se astfel stabilitatea la nivelul administratiei publice locale.

Initiativa legislativa, care modifica legea privind statutul alesilor locali, urmeaza a fi analizata de Senat care, in acest caz, este camera decizionala. Masura ar urma sa intre in vigoare imediat dupa adoptarea de catre Senat si publicarea legii in Monitorul Oficial.

Dan Motreanu a declarat ieri pentru ZF ca masura este necesara, cel putin pe termen mediu, pentru "disciplinarea" consilierilor, dar si pentru a-i feri de presiuni, intrucat tentatia de a racola consilieri ai altor partide ar putea disparea stiindu-se ca, o data cu parasirea partidului, consilierul isi pierde si mandatul. In legislatura trecuta, de pilda, desi PSD castigase aproximativ 27% din mandatele locale avea la finele aceluiasi ciclu 80% dintre consilieri, in urma racolarilor politice.

A existat o discutie - anume daca isi vor pierde mandatul doar cei care parasesc partidul pe lista carora sunt alesi sau si cei care vor fi dati afara. In acest ultim caz, intr-o situatie conflictuala dintr-o filiala a unui partid care s-ar putea solutiona cu o demitere, ar putea interveni o doza importanta de subiectivism. Altfel spus, un consilier ar putea fi eliminat dintr-un partid, pierzandu-si si functia din administratie, doar pentru ca seful sau pe linie politica vrea sa se razbune pe el. Motreanu spune ca acest lucru nu se va intampla pentru ca legea prevede ca decizia poate fi contestata in forurile de partid.

"Fiecare partid are cate o curte de arbitraj, atat la nivel local cat si la nivel central. Examinarea cazului de catre o astfel de institutie elimina arbitrariul", spune Motreanu.

Alte cazuri in care mandatul de consilier inceteaza sunt schimbarea domiciliului, imposibilitatea exercitarii mandatului pe o perioada mai mare de sase luni consecutive, constatarea dupa validarea mandatului ca alegerea s-a facut printr-o frauda electorala, condamnarea prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva la o pedeapsa privativa de libertate, punerea sub interdictie judecatoreasca.

Discutiile despre eliminarea migratiei politice prin aplicarea unor masuri adminstrative nu este noua. A fost de actualitate la momentul modificarii Constitutiei cand a existat intentia ca si pentru senatori si deputati plecarea la un alt partid sa fie sanctionata cu pierderea mandatului. Insa Constitutia prevede ca mandatul parlamentarilor nu este unul imperativ - altfel spus unui deputat sau senator nu-i poate fi impusa o anume conduita politica chiar si accea de a-si schimba opiniile sau partidul. S-a incercat impunerea acestei solutii la nivel local, dar masura, care a fost sustinuta cu tarie de PD, a tot fost amanata, unul dintre partidele care s-a opus fiind PSD care, in opozitie acum, a sustinut fara rezerva masura. Intrucat au sustinut ferm o lege privind pedepsirea migratiei politice, democratii s-au crezut indreptatiti ca initiativa sa fie contabilizata in dreptul lor.

Saptamana trecuta, PD a acuzat PNL de "inconsecventa", intrucat nu a sustinut o initiativa similara a deputatului democrat Ioan Oltean. Mai mult, conducerea PD stabilise ca va incerca sa obtina sprijinul colegilor din coalitie pentru adoptarea, in sesiunea parlamentara din primavara anului viitor, a unei legi care sa interzica migratia politica a alesilor locali. Legea democratilor prevede ca nu doar consilierii isi vor pierde mandatul, daca vor parasi partidul, ci si primarul sau viceprimarul.

Proiectul democratilor a fost respins cu concursul PNL, PSD si UDMR, dar Motreanu spune ca acest lucru s-a intamplat doar pentru ca in discutie era deja proiectul sau care a fost depus la inceputul anului, in vreme ce acela al democratilor a fost inregistrat mult mai tarziu.



Legile administratiei, lansate in dezbatere

Ministerul Administratiei si Internelor lanseaza astazi in dezbatere publica pachetul legislativ privind reforma in administratie, document care ar putea fi aprobat prin angajarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului.

Desi prin acest pachet legislativ vor fi amendate mai multe legi - legea finantelor publice locale, legea prefectului sau legea privind administratia locala - un singur aspect a starnit multe controverse. Este vorba despre intentia de a-i schimba pe presedintii consiliilor judetene, o data cu schimbarea majoritatilor politice in consilii. Acestia ar urma sa fie schimbati cu jumatate plus unu din numarul consilierilor si nu cu doua treimi din voturi, precum stabileste legea in vigoare.

Tinta a fost clar definita, inca de la inceput: sefii consiliilor judetene ai PSD care, dupa constituirea coalitiei PNL-PD, UDMR si PC, pot fi schimbati - exista majoritate, dar nu si cadru legislativ. Totusi, in urma discutiilor ivite, s-a stabilit ca aceasta masura ar urma sa intre in vigoare abia dupa alegerile din 2008.

Asa a declarat ministrul de interne Vasile Blaga, ultima data luni seara, in ciuda faptului ca presedintele PD Emil Boc ar dori ca masura sa intre in vigoare imediat dupa schimbarea legii. In august, liderii coalitiei au stabilit ca legea sa fie adoptata pana la finele anului. Din cauza timpului scurt, exista posibilitatea ca pachetul sa fie promovat prin angajarea raspunderii, dar nimic nu e limpede. De mai multe ori liderii partidelor la guvernare au spus ca pachetul va fi promovat prin angajarea raspunderii, pentru ca apoi sa spuna ca proiectul va fi transmis spre dezbatere Parlamentului.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO