Politică

Consultări la Cotroceni: Premier susţinut de actuala coaliţie, anticipate sau guvern de tehnocraţi

Consultări la Cotroceni: Premier susţinut de actuala...

Autor: Ştefan Pană

05.11.2015, 13:34 565

Discuţiile din PSD pe tema noului Guvern pleacă de la actuala relaţie a social-democraţilor cu cei din UNPR. Forţarea demisiei Cabinetului Ponta, ca urmare a refuzului vicepremierului Gabriel Oprea de a demisiona din Guvern, l-a făcut pe Liviu Dragnea, dar şi pe alţi lideri PSD, să-şi dorească "răcirea" relaţiilor cu UNPR. Astfel, imediat după anunţul privind demisia Guvernului, Liviu Dragnea l-a atacat, indirect, pe Gabriel Oprea pentru că nu şi-a asumat politic nicio responsabilitate în cazul tragediei de la clubul Colectiv.

Potrivit unor surse social-democrate, Liviu Dragnea şi Valeriu Zgonea, preşedintele executiv al PSD, au decis să nu mai negocieze cu UNPR formarea unui nou Cabinet.

Planurile au fost date însă peste cap de anunţul PNL privind organizarea alegerilor anticipate prin dizolvarea Parlamentului, o soluţie care nu a fost agreată deloc de Liviu Dragnea şi de PSD. În aceste condiţii, în urma unei şedinţe de urgenţă a Coaliţiei, Liviu Dragnea a anunţat că există în continuare o majoritate PSD-UNPR-ALDE care vrea să rămână la guvernare şi care va oferi o soluţie.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat miercuri că social-democraţii au pregătit deja un nume de premier, pe care i-l vor propune preşedintelui Klaus Iohannis. "Îi vom face preşedintelui o propunere care sperăm să fie acceptată şi care sperăm să adune o majoritate parlamentară care să treacă Guvernul. Nu vom face o propunere preşedintelui care să nu aibă susţinere în Parlament, ci una care să îi dea garantie preşedintelui”, a afirmat Dragnea. El a refuzat să le spună jurnaliştilor care va fi propunerea de premier, argumentând că această propunere îi va fi comunicată preşedintelui şi va fi ”un nume care să fie acceptat şi de preşedinte”.

Încă de miercuri dimineaţă a fost vehiculat intens în rândul social-democraţilor numele sociologului Vasile Dâncu, fost senator al PSD şi fost consilier al lui Victor Ponta. Nu este prima dată când numele lui Dâncu apare pe o listă de posibili premieri. Încă de la începutul tatonărilor făcute de Liviu Dragnea în faţa preşedintelui Klaus Iohannis privind o eventuală schimbare din funcţie a lui Victor Ponta, numele fostului lider al "Grupului de la Cluj" a fost discutat în presă. "Nu vreau să comentez o asemenea prostie", a reacţionat atunci Liviu Dragnea. Miercuri, întrebat de presă despre varianta ca Vasile Dâncu să preia Guvernul, liderul PSD a refuzat însă să comenteze.

Contactat de MEDIAFAX, sociologul a declarat, referitor la informaţiile potrivit cărora PSD ar putea să-l propună pentru funcţia de premier la consultările de la Cotroceni, că în acest moment este nevoie de soluţii, nu de nume, adăugând că acestea "vin după" şi că este indecent să se vorbească acum despre funcţii.

"Este un moment în care strada cere altceva decât nume de oameni. Este indecent, acum, când sunt oameni internaţi în spitale în stare gravă, să vorbeşti de nume pentru funcţii. E nevoie de soluţii, nu de nume, numele vin după", a declarat Dâncu, întrebat de MEDIAFAX în legătură cu informaţiile potrivit cărora PSD îl va propune pentru funcţia de premier, în cadrul discuţiilor care vor avea loc joi la Cotroceni pentru formarea unui nou guvern.

Pe de altă parte, mulţi social-democraţi spun că în acest moment PSD nu are o nominalizare clară, pentru că lucrurile s-au mişcat foarte repede de marţi seară şi până acum. Potrivit unor surse social-democrate, Liviu Dragnea nu are un nume pe care i-l va prezenta preşedintelui Klaus Iohannis, ci doar un "profil" de candidat. Astfel, decizia va fi luată după discuţiile cu şeful statului, în condiţiile în care Iohannis a dat de înţeles că vor exista două runde de consultări la Palatul Cotroceni pe tema noului Guvern.

În tabara PSD, potrivit surselor citate, discuţiile depind foarte mult şi de poziţia PNL şi a lui Klaus Iohannis. În funcţie de aceste consultări se va desprinde o soluţie şi social-democraţii vor decide dacă şi în ce condiţii vor continua colaborarea cu UNPR, după dorinţa iniţială de a renunţa la sprijinul formaţiunii lui Gabriel Oprea.

UNPR vrea tot în Guvern, dar fără Oprea

Liderul UNPR Gabriel Oprea a declarat, miercuri, că el personal nu va mai face parte din niciun Guvern. Cu toate acestea, formaţiunea pe care o conduce vrea în continuare la guvernare, în actuala coaliţie. UNPR nu a prezentat o propunere proprie pentru consultările de la Palatul Cotroceni, însă Gabriel Oprea a subliniat în repetate rânduri că va sprijini orice formulă creată în jurul actualei coaliţii.

Cei 60 de parlamentari pe care îi are UNPR sunt esenţiali pentru orice formulă guvernamentală din jurul PSD.

ALDE nu vrea anticipate invocând blocajul guvernamental

Copeşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune, ca şi PSD, că nu este oportună organizarea alegerilor anticipate, pentru că s-ar crea blocaj guvernamental şi că actuala majoritate rămâne o construcţie stabilă care poate să dea un premier. Tăriceanu afirmă că premierul poate fi din partea PSD sau a actualei coaliţii.

Liberalii vor alegeri anticipate

Demisia lui Victor Ponta i-a luat prin surprindere şi pe liberali. După anunţ, aceştia au convocat o şedinţă de urgenţă în Parlament. În urma discuţiilor, PNL a anunţat că formaţiunea îşi doreşte alegeri anticipate, ca soluţie de ieşire din actuala criză. Anunţul PNL a schimbat tactica şi în tabăra PSD, care se aştepta ca liberalii să propună o altă soluţie, precum un guvern tehnocrat, sau să avanseze numele lui Cătălin Predoiu, cel pregătit de liberali pentru funcţia de premier încă de anul trecut.

Joi, copreşedintele Alina Gorghiu a spus că speră ca PSD să se repoziţioneze şi să accepte varianta anticipatelor. "Blocarea alegerilor anticipate de către PSD ar însemna că refuză schimbarea", a spus Alina Gorghiu, insistând că mandatul PNL pentru consultări rămâne neschimbat, liberalii pledând pentru organizarea alegerilor înainte de termen.

Alegerile anticipate sunt însă un obiectiv greu de atins. Ele nu pot fi organizate, potrivit Constituţiei, decât în cazul în care două propuneri de Executiv sunt respinse de către Parlament în termen de 60 de zile una de cealaltă, iar preşedintele României solicită celor două Camere dizolvarea Parlamentului, după discuţii cu liderii partidelor parlamentare şi după consultarea preşedinţilor celor două Camere. Este nevoie deci şi de concursul preşedintelui Klaus Iohannis pentru ca alegerile anticipate să fie declanşate, dar numai după respingerea a două propuneri de Guvern. La acest capitol, jocurile pot fi făcute de PSD, împreună cu actualii aliaţi, care deţin majoritatea în Parlament, astfel încât, în lipsa unui acord clar al tuturor forţelor politice, este improbabilă respingerea prin vot a două propuneri.

UDMR înclină spre un guvern al opoziţiei

UDMR, fost partener al actualei coaliţii, a ieşit de la guvernare în decebrie 2014, la scurt timp după alegerile prezidenţiale câştigate de Klaus Iohannis. De atunci, liderii UDMR au rămas în opoziţie, colaborând ocazional cu PNL. "Se poate discuta despre un guvern minoritar al actualei opoziţii sau un guvern de tehnocraţi care să pregătească alegerile, se poate ajunge la dizolvarea Parlamentului, dar nu vreau să fac speculaţii înainte de consultările de la Cotroceni, important e să avem un nou Executiv în funcţie cât mai repede", a afirmat Kelemen Hunor, adăugând că singura variantă pe care nu ar susţine-o UDMR este continuarea actualei coaliţii cu un alt premier. Kelemen a spus însă că UDMR este deschisă la discuţii.

Reprezentantul minorităţilor dîn Parlament, deputatul Varujan Pambuccian, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că va purta ”o discuţie exploratorie” cu preşedintele Klaus Iohannis, afirmând că oricum minorităţile nu vor avea un cuvânt greu de spus în consultările de la Cotroceni. Varujan Pambuccian a apreciat că va mai urma încă o rundă de consultări la Cotroceni, întrucât, la acest moment, în rândul partidelor politice parlamentare se conturează deja puncte de vedere care diferă radical.

Consultările de la Cotroceni vor începe la ora 15.00, cu PSD, urmând ca PNL să intre la consultări la ora 17.00, UDMR la ora 18.00 şi minorităţile la ora 19.00.

Consultările vor continua vineri, când la Palatul Cotroceni vor fi chemaţi liderii UNPR, de la ora 11.30, şi ALDE, de la ora 12.30.

Chemarea partidelor la consultări pe o perioadă de două zile este o premieră, până acum toate rundele de negocieri având loc pe parcursul unei singure zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO