Politică

Copos a informat Guvernul ca e cercetat pentru evaziune fiscala

27.01.2006, 21:17 12

Vicepremierul George Copos a informat ieri Executivul ca este anchetat de Departamentul National Anticoruptie pentru evaziune fiscala, a anuntat premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Copos le-a spus colegilor din Executiv ca ancheta DNA se refera la vanzarea unor spatii comerciale catre Loteria Nationala, ca a dus la procuratura acte care dovedesc ca tranzactiile au fost facute in mod legal si ca nu are nici o vina, a adaugat premierul.

Anuntul sefului Executivului a venit ca urmare a unei intrebari din partea presei si tot in urma unei intrebari Tariceanu a afirmat ca imaginea Executivului este prejudiciata de acest scandal.

"Orice anchetare a unui membru al Guvernului afecteaza imaginea cabinetului si, de aceea, obligatia domnului Copos de a face aceasta prezentare, pe care i-am cerut-o", a spus el.

Vicepremierul George Copos s-a prezentat ieri dimineata la DNA, unde a stat aproximativ un sfert de ora.

Conform unor surse judiciare, el este acuzat de evaziune fiscala de aproximativ 1 milion de euro, pentru vanzarea unor spatii comerciale catre Loteria Nationala, alaturi de el fiind anchetat si directorul Loteriei, Nicolae Cristea.

Pe de alta parte, Tariceanu a mai anuntat ca membrii cabinetului au aprobat legea privind reforma in sistemul de sanatate, pe care o vor promova in parlament prin asumarea raspunderii guvernamentale.

Potrivit ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, este vorba despre o lege cu 17 capitole distincte, care aduce ca noutati o taxa suplimentara de publicitate pentru tutun si alcool (pe langa taxa de viciu pentru care se percep 20 de eurocenti pe pachetul de tigarete si 2 euro pentru fiecare litru de alcool pur).

Nicolaescu a declarat ca taxa pe viciu nu trebuie confundata cu o acciza, ea fiind o taxa pe consum a produselor care dauneaza grav sanatatii, care ar putea intra in exercitiu de la 1 martie anul curent.

Ministrul a precizat ca, din estimarile facute, in 2006 se vor aduna in bugetul ministerului din taxa pe viciu 150 mil. euro, iar in 2007 suma ar putea creste la 200 mil. euro.

Nicolaescu a aratat ca banii din taxa pe viciu vor fi investiti in infrastructura sistemului sanitar, dar si in finantarea programelor nationale de sanatate.

De asemenea, o parte din banii proveniti din aceasta taxa vor fi directionati pentru crearea unor rezerve pentru situatiile de urgenta. De asemenea, conform noii legi, pensionarii cu venituri de peste 900 RON vor fi obligati sa contribuie la CAS, in timp ce pentru cei cu venituri mici va suplimenta statul.

Data la care va avea loc asumarea raspunderii nu a fost stabilita, membrii Executivului urmand sa se prezinte in Parlament dupa reluarea sesiunii ordinare, iar acest lucru va duce automat la depunerea unei motiuni de cenzura.

Principalul partid de opozitie, PSD, a anuntat acum doua zile ca va depune o motiune de cenzura in cazul in care legile sanatatii promovate de Eugen Nicolaescu vor intra in dezbaterea Parlamentului in aceasta procedura.

Executivul a mai aprobat si pachetul de legi privind reforma administratiei publice locale, textele legislative urmand sa fie trimise spre dezbatere Parlamentului.

Este pentru a doua oara cand cabinetul condus de premierul Calin Popescu Tariceanu isi asuma raspunderea in Parlament. Aceasta procedura a fost utilizata si in vara trecuta, cand cabinetul a sustinut in plenul reunit al celor doua Camere parlamentare proiectul de lege privind unele masuri de reforma, care modificau regimul proprietatii si promovau reforma justitiei.

Daca PSD va depune motiunea de cenzura, este nevoie de votul majoritatii simple a parlamentarilor pentru a o respinge, in caz contrar cabinetul fiind automat demis.

Tariceanu a precizat ca au fost aprobate un proiect de lege-cadru a descentralizarii administratiei publice locale, modificarile si completarile la legea administratiei publice locale, precum si modificarile si completarile la Statutul functionarilor publici.

De asemenea, a fost adoptat un proiect de lege privind finantele publice locale. Potrivit premierului, reforma administratiei publice are menirea sa apropie administratia si decizia de cetatean.

"Avem convingerea ca, prin descentralizare, vom avea servicii mai bune, vom avea o administratie mai eficienta, mai receptiva", a spus Tariceanu, precizand ca acest pachet de legi va intra in dezbatere parlamentara, in procedura de urgenta. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO