Politică

Copos o acuza pe Macovei ca il vrea rastignit pe altarul aderarii

25.05.2006, 00:00 19

Vicepremierul Gheorghe Copos a anuntat ieri ca nu va demisiona din Executiv sau din Parlament din cauza anchetei in dosarul Loteria, in care este acuzat de evaziune fiscala de peste 1 milion de euro.

El spune ca ancheta initiata de Departamentul National Anticoruptie impotriva sa este "ilegala" si a sugerat ca ministrul justitiei Monica Macovei, colega sa de cabinet, este implicata in campania impotriva sa. El a afirmat ca Macovei vaneaza cazuri de demnitari pe care ii acuza de coruptie pentru a face pe placul oficialilor de la Bruxelles. Ieri Copos a spus pentru ZF ca nu are nimic personal cu ministrul justitiei. Ministerul Justitiei a refuzat sa comenteze declaratiile lui Copos. Recent, intr-un cotidian central, Copos declarase ca este una dintre victimele aderarii.

Ieri, liderul PC Dan Voiculescu a emis ipoteza unei comenzi politice in acest caz. Dupa sedinta de Guvern de ieri, Copos, care are in sarcina coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si al intreprinderilor mici si mijlocii, s-a intalnit la Parlament cu seful sau pe linie politica, Dan Voiculescu, caruia i-a prezentat o plangere pe care a inaintat-o DNA si in care acuza procurorii ca i-au fost incalcate dreptul constitutional la aparare si dreptul la un proces echitabil.

"Am trimis luni plangerea catre DNA, prin care spuneam ca este nelegal si ca toate actele din aceasta urmarire penala au fost nelegale", a declarat vicepremierul conservator. DNA a dispus, potrivit lui Copos, in mod ilegal, urmarirea penala pentru evaziune fiscala impotriva sa.

Totodata Copos s-a aratat convins ca aceasta ancheta are si girul procurorului-sef al DNA, Daniel Morar. De aceea, el i-a cerut acestuia sa-si asume "raspunderea clara si directa pentru incalcarea drepturilor omului". El a aratat ca acesta este si motivul pentru care vinerea trecuta a refuzat sa citeasca dosarul de urmarire penala si sa semneze procesul verbal.

Alaturi de plangere, Gheorghe Copos a anexat si un raport de audit, intocmit, potrivit afirmatiilor sale, de o firma de audit financiar "KPMG", din care reiese ca toate operatiunile intocmite de firmele sale sunt conforme cu legile in vigoare. Vicepremierul a mai sustinut ca toate operatiunile economice facute de firmele sale au respectat intocmai legile in vigoare. Demisia vicepremierului a fost asteptata ieri de reprezentantii PC din teritoriu, unul dintre liderii filialei din Bistrita-Nasaud, Viorel Cotutiu, grabindu-se sa salute intentia vicepremierului Copos de a demisiona din functiile politice si adminis-trative pentru a se pune la dispozitia organelor de cercetare penala.

Cotutiu a sustinut ca, in cursul zilei de ieri, la sediul central al partidului conservator urma sa aiba loc o con-ferinta de presa in cadrul careia Copos sa-si anunte demisia din aceste functii.

Departamentul National Anticoruptie (DNA) a inceput in 11 ianuarie urmarirea penala impotriva lui George Copos si a lui Nicolae Cristea, fost director general al Companiei Nationale Loteria Romana. Potrivit DNA, in 2004 - in calitate de asociat si presedinte al Consiliului de Administratie din ca-drul societatii Ana Electronic - Copos, impreuna cu Gilio Giuzepe Roza (administrator la SC Romtour SRL) si cu sprijinul lui Nicolae Cristea s-au sustras de la plata obligatiilor fiscale prejudiciind bugetul de stat cu suma de peste 40 de miliarde de lei vechi prin realizarea unei tranzactii fictive, cu ocazia vanzarii a 38 de spatii comerciale. Acestea au fost vandute de firma lui Copos Loteriei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO