Politică

Cota unica de impozitare si ordonanta RAFO au trecut de Senat

28.01.2005, 00:00 12

Doua legi importante propuse de actuala putere, cea privind introducerea cotei unice de impozitare, precm si cea referitoare la datoriile RAFO, au trecut ieri la limita in plenul Senatului, fara vreo modificare. Amendamentele propuse de opozitie au fost respinse de coalitia D.A. - UDMR- PUR.
Ambele legi au fost votate cu impotrivirea senatorilor PSD, cea privind cota unica de impozitare a beneficiat si de opozitia PRM, insa absenta unor reprezentanti ai PRM a inclinat balanta in favoarea actualei puteri.
Este surprinzator ca Ordonanta RAFO a fost respinsa de grupul parlamentar al ostului partid guvernamental, in conditiile in care cu cateva zile inainte mai multi lideri ai PSD - de la Nicolae Vacaroiu si Ion Iliescu (senatori) la Adrian Nastase (deputat, in camera in care nu a fost inca discutata ordonanta RAFO) sugerasera ca este posibil sa nu mai sustna proiectul de ordonanta in formula in care fusese adoptat de catre Cabinetul Nastase intre cele doua tururi de scrutin. Ieri insa, senatorii PSD au votat la unison impotriva ordonantei RAFO, asa cum a fost ea propusa de Cabinetul Tariceanu.



Cota unica de 16%, respinsa de PSD si PRM
Proiectul Guvernului Tariceanu, adoptat in prima sedinta de dupa investire a Executivului, i-a adus din vacanta parlamentara, in sesiune extraordinara pe senatori. Proiectul a avut 58 de voturi pentru, 53 impotriva si o abtinere. Grupurile PSD si PRM au declarat in timpul dezbaterilor la proiectul de lege ca nu sustin aceasta masura a Executivului.
Senatorul PRM Corneliu Vadim Tudor a precizat, dupa votarea ordonantei, ca din grupul PRM au lipsit sapte senatori. "Nu stiu ce s-ar fi intamplat daca acesti senatori erau prezenti la dezbateri", a subliniat presedintele PRM.
Ordonanta vizeaza in domeniul impozitului pe venit inlocuirea sistemului global de impunere a veniturilor realizate de persoanele fizice, care presupunea utilizarea unui barem de impunere cu cote progresive cuprinse intre 18% si 40%, cu sistemul bazat pe cota proportionala de 16% aplicata pentru majoritatea categoriilor de venituri.
Reprezentantii Guvernului, in numele carora a vorbit ministrul de finante, Ionut Popescu, au sustinut ca sistemul propus asigura simplitate, obiectivitate si creaza pemisele pentru crestere economica prin stimularea investitiilor.
Categoriile de venituri pentru care impozitul se calculeaza la aplicarea cotei de 16% sunt veniturile din activitati independente, veniturile din salarii, veniturile din cedarea folosintei bunurilor, veniturile din pensii, din activitati agricole, din premii, precum si din alte surse.
Opozitia depusese 16 amendamente intr-o faza incipienta a dezbaterilor (in comisie), dintre care numai unul a mai fost sustinut in timpul dezbaterilor de ieri.  Este vorba despre un amendament al senatorului Adriana Ticau (PSD) care cerea introducerea cotei de impozitare de 3% pe microintreprinderi de la 1 ianuarie 2006, pe motiv ca o astfel de masura trebuie anuntata cu sase luni inainte.
Ministrul Finantelor a cerut respingerea amendamentului in plen, sustinand ca legea permite introducerea unei astfel de masuri fara a fi anuntata cu o jumatate de an inainte. In consecinta, plenul Senatului a respins amendamentul Adrianei Ticau.
In timpul dezbaterii generale asupra proiectului de lege, senatorul PSD Stefan Viorel a declarat ca grupul pe care-l reprezinta respinge introducerea cotei unice pe motiv ca o asemenea masura reprezinta "o lovitura pentru bugetele locale si nu este o masura proprie spatiului european".
Senatorul PRM Carol Dina a declarat ca nici partidul pe care-l reprezinta nu sustine ordonanta guvernamentala pe motiv ca "reducerea fiscalitatii poate fi iluzorie, atata timp cat apar majorarari la alte impozite".
Reprezentantii PUR si UDMR au declarat ca sustin introducerea cotei unice, dar au prezentat cateva obiectii in timpul dezbaterilor. Astfel, Valentin Puscas (UDMR) a mentionat ca introducerea cotei unice este "un pas curajos", precizand ca cresterile veniturilor nu pot fi egalizate si ca asa cum vor creste unele venituri, vor creste si cheltuielile.
Reprezentantii PUR au afirmat ca sustin ordonanta pe motiv ca nu vor sa puna piedici in integrarea Romaniei la UE. "Votam ordonanta, dar vom cere imediat discutii pe tema impozitului la microintreprinderi si dividende", a declarat George Sabin Cutas.
Ministrul Finantelor Ionut Popescu a cerut plenului Senatului sa adopte proiectul de act normativ, sustinand ca aceasta masura sprijina mediul de afaceri si stimuleaza obtinerea de locuri de munca.
"Salariile mari vor exista daca se creeaza locuri de munca bine platite. Economia se poate dezvolta pe masura ce exista un mediu de afaceri prietenos", a explicat Popescu.
El a mentionat ca decizia de crestere a impozitului pe dividende de la 5 la 10% pentru persoane fizice a fost stabilita din august 2004.



Ordonanta RAFO a dus la discutii despre constitutionalitate
Si ordonanta prin care a fost suspendata preluarea de catre AVAS a creantelor RAFO si CAROM a trecut, nu tocmai la limita, ca in cazul cotei unice, asta pentru ca PRM a jucat, de data aceasta, de partea puterii. Au existat si trei senatori ai PSD care nu s-au aliniat politicii formatiunii - Dan Ioan Popescu si Alexandru Athanasiu, ca si Traian Novolan, care fie s-au abtinut, fie au votat pentru. Dezbaterea a fost insa un exemplu de disputa parlamentara care lasa deoparte miezul problemei si duce polemica pe alte subiecte.
Grupul PSD s-a impotrivit (in total 39 de voturi), au existat si doua abtineri (senatorii citati ai PSD), iar Alianta D.A., UDMR si PUR au votat in favoarea ei (in total 76 de voturi).
Un discurs vehement  impotriva actului l-a avut senatorul PSD Antonie Iorgovan, care a calificat actul normativ drept "o imbecilitate din punct de vedere al ordinii juridice". In opinia lui, ordonanta emisa de Guvernul Tariceanu este neconstitutionala, avand in vedere ca in cazul RAFO s-a pronuntat o hotarare judecatoreasca atacata, in prezent, printr-un recurs de AVAS. "De fapt, noi blocam justitia si intrebarea care se pune este daca Constitutia ne da voie", a spus Iorgovan.
Contrargumentul i-a fost oferit de ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, care a explicat ca Guvernul nu doreste sa intervina in actul de justitie. "Exista o procedura judiciara in curs si nu dorim sa intervenim. Statul va fi reprezetat in proces prin AVAS, Ministerul Finantelor sau DirectiaVamilor Iasi", a explicat Olteanu.
Mai multi reprezentanti ai puterii, printre care si Radu Berceanu (PD), au vorbit despre acte de coruptie in cazul RAFO. "Credem ca aceasta ordonanta trebuie oprita si de aceea prin prezenta ordonanta prin care dorim ca aceste creante sa nu treaca la AVAS si sa existe posibilitatea cercetarilor ample pentru a vedea unde s-au scurs si cum a fost posibil sa se scurga mii de miliarde de lei", a spus Berceanu.
Dezbaterile din plen au prilejuit si luari de cuvant fara legatura directa cu subiectul lucrarilor. Desi a anuntat ca grupul PRM va vota in favoarea ordonantei, Corneliu Vadim Tudor a lansat multiple acuze la adresa mai mulor persoane publice. Astfel, el a sustinut ca exista o "mafie a petrolului din Romania, iar seful ei este Dinu Patriciu" care a stiut sa-i "cointereseze" pe mai multi, astfel incat tot ceea ce "tine" de el "se musamalizeaza". Liderul PRM a cerut sa fie suspendata si "ordonanta care il favorizeaza pe Dinu Patriciu". adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO