Politică

Croitoru a prezis degeaba apocalipsa bugetara: Parlamentul tot l-a respins

Croitoru a prezis degeaba apocalipsa bugetara: Parlamentul tot l-a respins

Parlamentarii opozitiei nu i-au facut nicio surpriza premierului desemnat si l-au respins asa cum i-au promis de acum doua saptamani

04.11.2009, 23:15 18

Parlamentul a respins, ieri, guvernul de 14 ministere propus deLucian Croitoru, prelungind asadar criza politica si economica, pefondul unor negocieri extrem de dure cu Fondul MonetarInternational.
"Daca nu ma votati, Romania va pierde 1,5 miliarde de euro pana lasfarsitul anului", le-a spus premierul desemnat parlamentarilor,insa avertismentul a fost inutil.
Guvernul Croitoru a primit 189 de voturi "pentru" de la PD-L sigrupul parlamentarilor independenti, 250 de voturi "impotriva" dela PSD, PNL, UDMR si minoritatile nationale, iar un vot a fostanulat. Pentru a fi investit, Cabinetul ar fi trebuit sa primeasca236 de voturi favorabile, insa un alt rezultat pozitiv eraimprobabil in conditiile in care 12 din cei 14 ministri aicabinetului au fost respinsi la interviurile din comisiile despecialitate (au facut exceptie Bogdan Aurescu la Externe si VasileBlaga la Dezvoltare si Turism), iar liderii PSD, PNL, UDMR auanuntat ferm ca nu il vor sustine.
"Cu asta misiunea mea s-a incheiat", a declarat Lucian Croitorudupa anuntul oficialÊ privind votul parlamentarilor.

Variantele lui Basescu
Croitoru a fost propus premier de presedintele Traian Basescu inurma cu doua saptamani dupa demiterea guvernului Boc in Parlament.Emil Boc va continua sa conduca interimar Guvernul pana lainvestirea unui nou Guvern de catre Parlament.
Presedintele Traian Basescu, care a fost acuzat de opozitie ca agenerat criza politica refuzand sa-l desemneze premier pe primarulSibiului, Klaus Iohannis, urma sa se intalneasca astazi cupartidele pentru consultarile obligatorii.
El poate, conform atributiilor constitutionale, sa desemneze un noupremier, insa este putin probabil ca acest lucru sa se intampleavand in vedere ca alegerile prezidentiale vor avea loc in maiputin de o luna.
Cea mai vehiculata varianta in cercurile apropiate lui TraianBasescu era mentinerea, cu acordul tuturor partidelor politice, aguvernului interimar Boc pana dupa alegerile prezidentiale, aldoilea tur fiind prevazut pentru 6 decembrie, pentru a fi evitatasituatia demiterii unui nou Guvern in Parlament, situatie in carepresedintele ar putea dizolva Parlamentul.
Alte surse din PD-L dadeau ca sigura nominalizarea lui Vasile Blagaca premier, avand in vedere o declaratie anterioara a lui TraianBasescu potrivit careia daca guvernul Croitoru ar fi respins inParlament, ar numi un premier din partea democrat-liberalilor,pentru ca aceasta este formatiunea cu cel mai mare numar deparlamentari.

Opozitia insista cu Iohannis
Liderul PSD, Mircea Geoana, a anuntat ieri, dupa vot, ca va cerepresedintelui Traian Basescu sa-l numeasca pe Klaus Iohannispremier. Numele primarului Sibiului a fost de altfel invocat demulti dintre vorbitoriiÊ opozitiei la dezbaterile de ieri dinParlament, Iohannis fiind sustinut initial de PNL pentru aceastapozitie, ca apoi PSD, UDMR si minoritatile nationale sa se raliezeacestei propuneri.
"Am asistat la cronica unui esec anuntat", a spus ieri Geoana dupavot, mentionand ca "s-a demonstrat ca majoritatea PSD-PC, PNL, UDMRfunctioneaza si il sustine pe Klaus Iohannis". "Asa cum legilefizicii functioneaza de o maniera automata, si legile democratieiau functionat astazi in Parlamentul Romaniei", a adaugat el.

Dezbateri in versuri
Luarile de cuvant din plenul Parlamentului au fost extrem decolorate, fara a se dezbate vreo secunda programul de guvernare saumasurile economice propuse de premierul desemnat, politicieniiputerii si opozitiei intrecandu-se in metafore si detaliistilistice.
Dupa ce liderul PNL Crin Antonescu l-a intrebat, ironic, peCroitoru ce mai cauta in Parlament, in conditiile in care aveatoate datele ca Guvernul sau va fi respins, premierul desemnat i-areplicat cu versuri din Lucian Blaga: "Pelerini prin Indii sunt. Eitrec rauri, codri, munte si se fac ei insisi punte, cand o tin sprelocul sfant. Pelerini prin vai, prin mit, La Benares, la Madura,isi intind in praf faptura. Gandul lor e dovedit, omul nu-i decatmasura unui drum de implinit". "De aceea sunt astazi aici", i-atransmis Croitoru lui Antonescu.
Replica nu i-a apartinut lui Vasile Blaga, asa cum se striga ironicdin sala, ci lui Varujan Vosganian care i-a recitat lui Croitoru"La Steaua" lui Mihai Eminescu, dupa ce "tehnocratul" iiadministrase si lui o portie de versuri, legate de criza economica,despre care ar fi incercat sa-l avertizeze pe Vosganian in urma cuun an. "Am incercat sa-i transmit in urmatorul mesaj desprepolitica fiscala si despre criza mondiala care avea sa vina: 'Dinprag un gand se uita lung. Sa-l las in casa? Sa-l alung? Cuvantincearc-a se rosti: Veni-va zi! Veni-va zi!'", a recitat Croitoru."Era pe cand nu s-a zarit, acum il vezi si nu e", a inchisdezbaterea Vosganian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO