Politică

CSM s-a plans ca nu a fost consultat pe legile privind reforma Justitiei

08.06.2005, 19:39 26

Guvernul isi va asuma raspunderea pe pachetul legislativ privind proprietatea si reforma justitiei, martea viitoare, in sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor.

Sedinta Birourilor Permanente in care s-a decis data la care guvernul va prezenta pachetul legislativ a durat mai bine de doua ore, pentru ca senatorii si deputatii au incercat sa stabileasca existenta sau inexistenta avizului dat de Consiliul Superior al Magistraturii legilor privind reforma Justitiei.

Presedintele CSM Dan Lupascu a acuzat intr-o scrisoare catre presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, faptul ca Ministerul Justitiei nu a trimis la CSM, pentru avizare, proiectele de lege privind reforma Justitiei in forma finala. "In ultima forma transmisa de Ministerul Justitiei, au fost introduse unele texte noi, care nu au fost discutate cu magistratii si nici nu au fost supuse dezbaterii publice", spune Dan Lupascu. Presedintele CSM a anexat acestei scrisori si un aviz la legea privind organizarea judiciara, care este inclusa in pachetul legislativ privind asumarea raspunderii.

Conform purtatorului de cuvant al Biroului Permanent al Camerei, Titu Gheorghiof, parlamentarii au discutat daca CSM trebuie sau nu trebuie sa dea acest aviz. "CSM nu isi da cu parerea atunci cand transmite amendamente la un proiect de lege, deci este un aviz. CSM nu si-a dat cu parerea, asa cum unii dintre colegi au incercat sa sustina astazi in Birourile reunite", a precizat Gheorghiof.

Parlamentarii pot aduce amendamente la pachetul legislativ pana vineri, iar, dupa aceea, Guvernul va decide daca isi va insusi sau nu observatiile primite, a mai explicat Titu Gheorghiof. Daca pana vineri nu este depus nici un amendament, pachetul legislativ urmeaza sa fie prezentat nemodificat plenului comun al celor doua camere in 14 iunie, iar dupa aceasta data, opozitia are la dispozitie trei zile pentru a depune o motiune de cenzura.

"Daca nu este depusa nici o motiune, atunci legea se considera adoptata, iar daca se va depune o motiune, aceasta va fi prezentata in 20 iunie, iar in 22 va fi dezbatuta", a adaugat Gheorghiof. PSD a anuntat deja ca va depune o motiune de cenzura in replica la asumarea raspunderii guvernamentale. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO