Politică

Cu ce agenda vine noul ambasador american la Bucuresti

Cu ce agenda vine noul ambasador american la Bucuresti

Premierul Boc (dr.) i-a explicat ambasadorului american perspectivele economice ale Romaniei si masurile anticriza luate de Guvern

09.09.2009, 17:50 39

Avocat de profesie, cunoscut pentru activitatile sale de lobbype langa Camera de Comert din SUA pentru diferite companii dindomeniul apararii, Gitenstein va avea un rol extrem de important laBucuresti, fiind, practic, unul dintre cei mai importanti diplomatiacreditati aici si nu doar pentru ca SUA sunt o superputere, ci sipentru ca Bucurestiul chiar, sub mandatul lui Traian Basescu, amizat pe axa Washington-Londra, iar interesul Romaniei este caamericanii sa ramana ancorati in zona Marii Negre.

In toamna, la Washington, a venit administratia democrata a luiBarack Obama, care i-a inlocuit pe republicanii care, traditional,au fost mai interesati de Europa. Intre proiectele pe careadministratia democrata le-ar putea abandona se numara chiar scutulantiracheta din Polonia si Cehia, un proiect de care republicaniiau fost foarte atasati.

Nevoia de clarificari in relatiaBucuresti-Washington

Si relatia administratiei de la Bucuresti cu administratiademocrata de la Washington trebuie sa mai suporte uneleclarificari.

Ministrulde externe Cristian Diaconescu a mers la Washington in urma cucateva luni, s-a intalnit cu secretarul de stat Hillary Clinton,dar nu s-a intors cu o promisiune ca presedintele roman sa fieprimit la Casa Alba. Si pana anul viitor nimic nu pare ca se maipoate intampla. Este, de asemenea, de remarcat ca Traian Basescu nua mers la ambasada americana de Ziua Statelor Unite, la 4 iulie,cum se intampla in fiecare an, iar motivele nu au fost explicateoficial. Ambasadorul a rememorat ieri radacinile sale romanesti."Strabunicul meu din partea tatalui cred ca era din Braila. Amfacut unele cercetari in Braila si cred ca de acolo era, desi amvazut documente care par sa sugereze ca era de fapt din Iasi.Parintii tatalui meu erau din Moldova oricum, din ce inteleg.Bunicul, pe care l-am cunoscut, a venit in America in 1891. A traitpana in 1961", a aratat ambasadorul SUA.

De la lobbyist la ambasador

In timpul campaniei prezidentiale de anul trecut, Gitenstein acontribuit la campania lui Hillary Clinton, fosta rivala a luiObama in cursa pentru nominalizarea Partidului Democrat.

Gitenstein a absolvit dreptul la Universitatea Georgetown in1968 si Universitatea Duke in 1972.

De asemenea, el a fost partener la compania multinationala deavocatura Mayer Brown. Inainte de a lucra la aceasta firma,Gitenstein a fost director executiv al Foundation for Change Inc.si a lucrat ca functionar la Senat timp de 17 ani, cat si la biroullui Joseph Biden, acum vicepresedinte, pe atunci senator.

Gitenstein a facut parte din echipa de tranzitie a echipei luiBarack Obama din noiembrie 2008 pana la 20 ianuarie 2009, candacesta din urma si-a inceput oficial mandatul. Potrivit preseiamericane, Gitenstein a desfasurat activitati de lobby in valoarede milioane de dolari pentru Camera de Comert si a sustinut legifavorabile companiilor Boeing si General Dynamics, active indomeniul industriei apararii.

Pana in toamna anului 2008, Gitenstein figura oficial careprezentant al companiilor AT&T, Merrill Lynch, KPMG, Ernst& Young pentru activitati de lobby in cadrul Congresului siComisiei de Asigurari si Tranzactii.

Ultimii doi ambasadori americani in Romania, Michael Guest siNicholas Taubman, au fost trimisi la Bucuresti de republicani sis-au remarcat prin criticile aduse clasei politice din Romania.

Romania si investitiile americane in viziunea luiGitenstein

La audierile din Senat pentru preluarea functiei de ambasador,Mark Gitenstein a sustinut ca "Romania nu va fi capabila sa atragainvestitii americane pe termen lung daca nu asigura companiilor dinSUA conditii corecte in ceea ce priveste aprobarile, platile sirambursarile, pe masura ce aceste companii isi onoreazaangajamentele contractuale". El nu a dat numele unei companiianume, dar la Bucuresti, compania Bechtel, care a primit in 2004contractul pentru autostrada Transilvania, s-a plans ca lucrarilenu merg pentru ca nu primeste banii de la stat. Gitenstein spune caamericanii ar putea sa investeasca mai mult in Romania si a adaugatca prioritatea lui va fi sa imbunatateasca schimburile comercialeintre cele doua tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO