Politică

Culita Tarata si Laurian Badulescu se dau "curati"

08.05.2003, 00:00 36

Perioada depunerii declaratiilor privind conflictul de interese a expirat la inceputul saptamanii si stim astazi, cel putin in cazul parlamentarilor, care dintre ei trebuie sa aleaga intre afaceri si politica.
Multi dintre alesi au admis ca, potrivit legii anticoruptie, sunt intr-una dintre situatiile de incompatibilitate prevazute de legea anticoruptie, si au specificat aceasta in declaratiile depuse la Parlament. Unii dintre alesi au fost atat de zelosi incat au depus declaratii chiar daca nu era nevoie. Senatorul PSD Doru Laurian Badulescu este un caz special. Cu mare candoare el a ignorat declaratia de incompatibilitate. Domnia sa este si Seful Oficiului pentru privatizare in industrie din cadrul Ministerul Industriilor si Resurselor (MIR). Intre atatea altele, el se ocupa de privatizarea Petrom. Potrivit legii, domnia sa ar  trebui sa optez intre MIR si Senat. Legea ii ofera o portita pentru a ocupa in continuare cele doua functii: dispensa de la Adrian Nastase. Senatorul crede ca a rezolvat aceasta problema fara a mai trece pe la seful sau de partid. Pur si simplu domnia sa afirma ca este "compatibil" dupa cum scrie in declaratia  pe care a depusa-o la Senat. Si totusi, de ce se afla Doru Laurian Badulescu intr-o situatie de incompatibilitate? Pentru ca, potrivit legii, calitatea de deputat si senator este incompatibila cu exercitatea oricarei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de ministru. Si legea detaliaza ce inseamna functie publica de autoritate.  Intre altele: "functii de conducere specifice ministerelor, celorlalte autoritati si institutii publice (...) functiile de conducere si executiile din serviciile publice descentralizate ale ministerelor (...). Senatorul Badulescu nu se recunoaste in nici una din aceste situatii dar a anuntat ca, chiar asa compatibil, va face o cerere de derogare! Sa aiba aceasta de-a face cu faptul ca, potrivit unor surse din minister  salariul sau la MIR este de 60 de milioane lunar?

Culita Tarata, un politician dedicat
Deputatul PSD Culita Tarata este si el "compatibil". Domnia sa este proprietarul a mai multor firme, dar una dintre ele l-a facut celebru. S.C. Trai Brazi aflata in proprietatea sa a concesionat, cu mai mult timp in urma, Insula Mare a Brailei. Acum se afla intr-un litigiu cu Agentia Domaniilor Statului pentru neplata redeventei. Potrivit legii, Culita Tarata nu trebuie sa renunte fie la politica fie la afaceri. Dar el este "compatibil" pentru ca asa cum spune, in 2000 si 2001 a predat gestiunea firmelor sale, "prin notariat", altor persoane, ramanand insa proprietar si creier al afacelilor sale intrucat legea nu-l obliga sa nu ramana actionar. Daca nu ar fi facut asta ar fi fost ca si cum "te-ai scarpina cu mana stanga in partea dreapta", dar "presa nu intelege" afirma, resemnat, Culita Tarata. Cat despre scandalul cu Insula Mare a Brailei el arata ca acesta este orchestrat de "pungasii care au fost inainte", intrucat S.C. Trai Brazi a platit ca redeventa, anul trecut, 70 de miliarde de lei statului.

"Am afaceri... de aceea am initiat legi"
Incompatibili cu mandatul parlamentar s-au declarat 99, dintre cei 343 de deputati. Dintre deputatii care si-au declarat interesele economice amintim:Albu Gheorghe(PSD), Antal Istav(UDMR), Anton Marin(PNL), Armas Iosif(PSD), Baban Stefan(PRM), Victor Babiuc(PNL), Bleotu Vasile(PSD), Borbely Laszlo(UDMR), Andrei Chiliman(PNL), Cristian Dumitrescu(PSD), Viorel Gheorghiu(PSD), Alexandru Lapusan(PSD), Ilie Neacsu(Independent), Eugen Nicolaescu(PNL), Popescu Virgil(PSD), Calin Popescu-Tariceanu(PNL), Ristea Priboi(PSD), Alexandru Sassu(PSD), Valeriu Stoica(PNL), Radu Stroe(PNL), Constantin Teculescu(PSD), Iuliu Vida(UDMR), Adriean Videanu(PD).
Printre cei 99 de deputati care si-au declarat situatia de incompatibilitate sunt si nume despre care crezi, la prima vedere ca este o greseala, pentru ca respectivii deputati nu sunt cunoscuti drept oameni de afaceri. Este cazul deputatilor Ion Dolanescu si Mihai Malaimare, Codrin Stefanescu. Cei trei oameni politici isi explica situatia. Ion Dolanescu, deputat PRM:"Am inscris o societate in anii 90, ma gandeam sa deschid un restaurant, sau ceva in domeniul artistic. Dar firma nu a functionat niciodata. Am sa o inchid in urmatoarele zile".
Mihai Malaimare, deputat PSD:"In urma cu cinci-sase ani am infiintat o firma, care nu are obiect de activitate. Am facutao din orgoliu, pentru ca toata lumea infiinta cate-o firma. Nu a functionat niciodata. Bine ca mi-am amintit de ea..Am sa o inchid desigur, in urmatoarele zile".
Codrin Stefanescu, deputat PSD:"Am afaceri in SVM, de aceea am si initiat atatea legi economice. Sunt membru al unui Consiliu de Administratie, Metinvest, o firma privata de valori imobiliare. Este activa pe Rasdaq. Ma voi retrage pentru ca vreau sa-mi pastrez mandatul de deputat".
Parlamentarii care nu si-au declarat interesele economice, desi ar fi ost cazul, nu pot fi trasi la raspundere pentru ca legea nu prevede sanctiuni. Secretarul Biroului Permanent, deputatul Tudor Mohora(PSD) a spus ieri ca cei care s-au declarat compatibili cu mandatul parlamentar nu vor fi verificati, pentru ca legea nu prevede acest lucru si se bazeaza pe buna credinta.

In Senat, 53 de incompatibili
Un numar de 53 de senatori, din totalul de 140 au declarat ca sunt intr-una din situatiile de incompatibilitate prevazute de legea anticoruptie.
Dintre acestia, 32 apartin PSD, 10 PRM, cinci UDMR, doi PNL si doi PD. Iata cateva nume mai sonore: Doru Ioan Taracila (vicepresedinte PSD), Sorin Oprescu (vicepresedinte PSD), Aristide Roibu (trezorierul PSD, presedintele Comisiei Juridice), Sefan Viorel (PSD, presedintele comisiei buget-finante), Victor Apostolache (PSD, presedintele comisiei de agricultura), Verestoy Attila (UDMR), Szabo Karoly (UDMR), Gyorgy Frunda (UDMR), Dan Constantinescu (PNL), Viorel Pana (PD). iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO