Politică

Cum se explică de ce a funcţionat atât de prost guvernul. Premierul şi ministrul de finanţe se dispreţuiau reciproc

Cum se explică de ce a funcţionat atât de prost guvernul. Premierul şi ministrul de finanţe se dispreţuiau reciproc

Autor: Iulian Anghel

20.09.2010, 23:59 26

Premierul Emil Boc l-a acuzat ieri pe fostul ministru alfinanţelor Sebastian Vlădescu că a inclus, la începutul anului, înbugetul pentru 2010, sume de bani pentru prime, stimulente şipentru al 13-lea salariu, lucru care, ulterior, a trebuit corectatprin reducerea salariilor cu 25% în sectorul public.
La trei săptămâni de la schimbarea lui Vlădescu din frunteafinanţelor, Emil Boc răspunde dur unei declaraţii a fostuluiministru susţinînd că, dacă el ca premier şi Guvernul în ansambluar fi fost avertizaţi asupra acestei situaţii, salariile nu ar maifi fost diminuate, deoarece al 13-lea salariu, primele şistimulentele erau eliminate din timp. Emil Boc aruncă întreagaresponsabilitate a unei decizii cu consecinţe importante pentrueconomie pe umerii unui fost membru al Cabinetului.

Salariile în sectorul public au fost diminuate cu 25%, din iulie,odată cu majorarea TVA de la 19% la 24%, în vremea în care Vlădescuera ministru de finanţe - demers menit să menţină în picioareacordul cu Fondul Monetar Internaţional şi asumat de Guvern cutoate consecinţele sale politice, cum arăta, la acea vreme,premierul.
Declaraţiile lui Boc, făcute înainte de prezentarea în Parlament abilanţului economic al Guvenului, vin după ce duminică, înemisiunea "După 20 de ani" de la PROTV, fostul ministru de finanţea susţinut că premierul Emil Boc are o înţelegere limitată înprivinţa complexităţii dificultăţilor economice cu care seconfruntă România, asta în primul rând din cauza pregătirii sale(Emil Boc are o pregătire juridică).
Dincolo de un presupus război personal între cei doi - Vlădescu s-aarătat destul de contrariat în momentul în care a fost schimbat dinfuncţie - iese acum la iveală lipsa de comunicare din sânulGuvernului, într-o perioadă cum nu se poate mai complicată.

Guvernul are o reală problemă în a explica deciziile pe care le ia,însă era de aşteptat ca măcar pentru membrii Executivului lucrurilesă stea altfel. Ce spune premierul Emil Boc, la trei săptămâni dela remanierea din sânul Cabinetului?: "În primul rând, avea(Vlădescu - n.n.) la dispoziţie calea demisiei dacă nu ar fi fostde acord cu vreo măsură promovată sau nu de Guvern la propunereadomniei sale, or nu a fost cazul. L-aş întreba apoi, dacă era vorbade viziune sau de capacitate de înţelegere a crizei şi a economiei,cum a fost posibil ca, în ianuarie, să permită în buget plata celuide-al 13-lea salariu, a primelor de vacanţă, a altor stimulente,iar după câteva luni să vină cu reducerea cu 25% a salariilor? Dacăavea o asemenea viziune şi mi-ar fi comunicat-o, fiţi convinşi cănu aveam o reducere cu 25% a salariilor, pentru că din timp am filuat măsurile de eliminare a celui de-al 13-lea salariu, a primelorşi a stimulentelor, astfel încât să nu fi fost în situaţia de areduce salariile bugetarilor".

Duminică, la PROTV, Vlădescu susţinuse că decizia de reducere acheltuielilor bugetare este una politică adăugând că el ştia încădin ianuarie că astfel de măsuri nu pot fi ocolite. Însă, a maispus Vlădescu, nu el - care nu era membru de partid - trebuia săfacă un astfel de anunţ: "Tipul acesta de anunţ public este unanunţ extrem de grav. El nu poate fi făcut de ministrul finanţelor,este nevoie ca decizia de restructurare a cheltuielilor bugetare săfie o decizie asumată politic". Potrivit lui Vlădescu, preşedinteleTraian Băsescu l-a susţinut pentru funcţia de ministru alfinanţelor, dar ceea ce nu a funcţionat a fost relaţia sa cuprimul-ministru.
În replică, premierul l-a mai acuzat pe fostul său ministru definanţe că nu a prezentat un nou sistem de impozitare care săînlocuiască impozitul minim, deşi a avut destul timp la dispoziţie- opt luni, adică de la instalarea sa în funcţie şi până a fostschimbat. Premierul a anunţat, de-a lungul verii, că, dinseptembrie, vor fi adoptate o serie de măsuri de stimulareeconomică, între care renunţarea la impozitul minim. Însă acestemăsuri întârzie să fie anunţate.

Ieri, în Parlament, Emil Boc a susţinut, la prezentarea bilanţuluide nouă luni a guvernării, că problemele economice nu au fostdepăşite, iar lunile următoare vor fi decisive pentru asigurareaunei creşteri economice: "Oricine era la guvernare în locul nostruera obligat să ia aceleaşi decizii dureroase, dar corecte şinecesare". Premierul a mai spus ieri că a dispus formarea unui grupde planificare strategică, format din consilierii săi, cei aivicepremierului Marko Bela şi experţi din Finanţe, care să evaluezeproiectele de investiţii de la ministere, urmând ca membriiCoaliţiei de guvernare să decidă care dintre acestea vor mai fifinanţate.

Tăriceanu a atacat imediat pe tema "înţelegerii limitatea economiei"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO