Politică

Cum va afecta anul electoral economia si soarta liderilor politici

Cum va afecta anul electoral economia si soarta liderilor politici

Click pentru imaginea marita

07.01.2008, 18:36 18

"Orice an electoral are influenta asupra economiei. Sigur ca dupa trecerea bugetului (pe 2008 - n.n.) ne putem intreba daca se mai poate intampla ceva. Raspunsul meu este da. Diversele revendicari sociale sunt inca de actualitate. Salariul minim pe economie este in dezbatere. In pozitiile de negociere pentru salariul minim, patronatele sunt slabe, in vreme ce Guvernul este in an electoral", crede Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
"Din punctul meu de vedere politica a influentat deja economia. Pensii si salarii crescute asa peste noapte... iar teama mea este ca aceste binefaceri elecorale vor continua si in 2008. Guvernul liberal, cel putin in ultima jumatate de an, nu a dus o politica prea liberala. Nu trebuia facute asemenea concesii, trebuia urmarite cu obstinatie doar legile economiei", crede analistul politic Stelian Tanase.
In 2008 vor fi organizate in Romania alegeri locale (in vara) si alegeri generale (in toamna), dar lucrurile nu se opresc aici. Urmatorul an va aduce cu el alegerile prezidentiale (si din nou alegeri europene) si este de presupus ca efortul electoral din 2008 va urmari si tinta castigarii acestora de catre partidele aflate in competitie. De altfel, partidele nu ascund acest lucru si urgentarea crearii partidului prezidential PD-L arata acest lucru. Democratii lui Emil Boc si liberalii plecati din PNL si uniti in jurul lui Theodor Stolojan si-au anuntat ca tel principal nu doar guvernarea, ci si asigurarea unui al doilea mandat pentru Traian Basescu la Cotroceni.
Or, pentru a convinge electoratul, in fiecare an electoral din 1990 incoace interesul pentru ceea ce a intrat in constiinta publica drept "pomeni electorale" creste brusc. Este asadar de presupus ca social-democratii vor presa in continuare pentru masuri sociale - si deja guvenul liberal al premierului Calin Popescu-Tariceanu a cedat acceptand in bugetul pentru 2008 amendamente ale PSD care insumate depasesc 700 de milioane de euro.
Presiunile vor continua, crede Pogonaru, care spune totusi ca lucrurile nu trebuie dramatizate. Economia in felul ei s-a rupt de politica, dar ceea ce ramane in continuare de rezolvat este ca mediul politic sa indeplineasca asteptarile investitorilor legate de Romania, lucru improbabil intr-un an electoral. "Nu am avut pana acum reactii ferme ale mediului politic privind asteptarile investitorilor straini de la Romania. Mediul politic este inca prea preocupat de propria-i agenda", crede presedintele AOAR.
Cel putin asa cum arata datele din lunile trecute, in alegerile generale PSD va anunta un program politic care va presupune revenirea la cota progresiva de impozitare. Pe partea dreapta a esichierului politic se vor afla liberalii care anunta ca nu vor renunta la cota unica de impozitare. Acelasi lucru il va spune si viitorul partid prezidential (unul dintre ideologii noului partid, Valeriu Stoica, chiar asa l-a numit - partid prezidential) intrucat doctrina PNL si cea a PD-L nu difera foarte mult, sunt practic partide crescute in acelasi trunchi al fostei Aliante PNL-PD. Deosebirea ar fi ca PD-L va sustine cu mai multa tarie programe pentru invatamant si sanatate. Dar nici PNL nu va sta cu mainile in san pentru ca va incerca sa demonstreze, cum o face deja, ca a realizat aceste lucruri alocand mai mult pentru educatie in bugetul pentru 2008, ca a scazut contributiile pentru asigurari sociale sau ca a marit pensiile. "Din pacate asemenea concesii se vor vedea mai cu seama in 2009 cand statul va trebui sa echilibreze aceste promisiuni. Eu cred ca economia romaneasca isi va arata in timp efectele pozitive, dar asemenea pomeni electorale intarzie acest termen. Este adevarat ca acum este mult mai bine decat in urma cu doi-trei ani. Dar daca statul nu strange surubul, daca amesteci criteriile politice cu cele economice, finalul este amanarea efectelor pozitive ale cresterii economice de care, pana la urma, toata lumea va beneficia", crede Stelian Tanase.
Dincolo de programe, palpitant va fi modul in care - si in alegerile locale si in cele generale - liderii partidelor isi vor juca soarta. In alegerile locale doi proeminenti lideri ai PD vor sti daca misiunea lor politica continua sau va apune. Este, in primul rand, vorba despre primarul Bucurestiului, Adriean Videanu, care se pare ca nu mai doreste sa candideze la propria-i succesiune (un anunt il va face in primavara). Insa nici realizarile sale nu sunt spectaculoase - deja imaginea sa este serios sifonata inca o data dupa ce in cea mai grea zi de iarna din ultimii ani a lipsit din Bucuresti. In aceste conditii, este posibil ca tocmai partidul sau sa-i ceara sa nu mai candideze (un nume vehiculat pentru aceasta candidatura este, in PD, cea a omului de afaceri Silviu Prigoana). Un alt lider care isi pune cariera in joc este actualul sef al PD, Emil Boc, care va candida din nou pentru primaria Clujului.
In alegerile locale jocurile vor putea fi influentate si de modul in care administratiile vor sti sa acceseze fondurile nerambursabile ale UE - aproape 1,8 mld. euro in 2008. Pogonaru crede insa ca aici nu se vor intampla lucruri spectaculoase. "Experienta programelor de preaderare Phare arata ca administratiile si functionarii din administratii nu sunt pregatiti si nu-si vor da drumul dintr-odata. Oricum si sistemul de selectare a acestor functionari nu a fost unul dintre cele mai mai bune. Este nevoie de timp", afirma Florin Pogonaru.
Stelian Tanase crede si el ca statul, sau mai precis administratia liberala, se bazeaza pe aceste fonduri, dar si pe banii trimisi de romanii care muncesc in strainatate atunci cand face pomeni. "Acestea sunt efecte pozitive. E clar ca acum sunt mai multi bani decat in 2004, ceea ce-l face pe Vosganian sa rada cu gura pana la urechi. Dar Guvernul trebuie sa fie strans la punga pentru a avea resurse pentru dezvoltare. Noi avem de a face inca cu un semicapitalism, nu stimulam suficient concurenta. La bunastare se va ajunge, sunt sigur, dar ea este amanata de acest amestec al politicului in legile competitiei", afirma Stelian Tanase. Comisarul european pentru multilingvism Leonard Orban atrage atentia ca una dintre principalele tinte ale administratiei este chiar atragerea acestor fonduri care vor permite o dezvoltare riguroasa.
Totusi, aceste lucruri foarte serioase par ca sunt lasate la o parte cand in joc se afla cariera oamenilor politici si asa a fost din 1990 incoace, crede Stelian Tanase.
In privinta alegerilor generale isi pun in joc cariera Calin Popescu-Tariceanu (PNL) si Mircea Geoana (PSD).
Tariceanu risca sa piarda sefia PNL daca obtine un scor foarte slab, iar liberalii nu vor mai conta in ecuatia guvernarii. Geoana s-a hazardat si a anuntat ca va demisiona din fruntea PSD daca nu castiga alegerile locale si generale. Insa atat PNL, cat si PSD au de recuperat puncte importante. De cealalta parte nici partidul prezidential PD-L nu poate fi sigur de victorie. La europarlamentare PD a castigat de partea sa in jur de o treime din electorat, dar era cotat in sondaje cu aproape 45% din intentiile de vot. Este greu de stiut acum cat va cantari sprijinul lui Traian Basescu pentru acest partid intrucat si presedintele este intr-o scadere de forma si, oricum, el a inregistrat deja primul sau esec major la referendumul pentru introducerea votului uninominal cand fidelii sai nu au iesit la urne pentru a-l sustine.
2008 ar putea aduce disparitia de pe scena politica a PRM, care nu a obtint la europarlamentare pragul de reprezentare de 5%. PC se va afla intr-o situatie dificila, daca nu-si gaseste un partener, lucru putin probabil in acest moment. UDMR se va mentine in Parlament (are un electorat stabil), dar situatia sa va fi ingreunata de posibila introducere a votului uninominal (care va avantaja partidele mari, PD-L si PSD), dar si de aparitia aproape sigura a unui concurent - un nou partid maghiar care va scinda electoratul din Harghita si Covasna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO