Politică

Cursul e stabil, dobânzile la lei scad, bursa creşte iar prima de risc pentru România scade

 Cursul e stabil, dobânzile la lei scad, bursa creşte...

Autor: Ciprian Botea, Andrei Chirileasa

19.12.2012, 12:01 1623

Euro este cotat în această dimineaţă în jurul nivelului de 4,47 lei/euro pe piaţa interbancară, evoluţia cursului de schimb stabilizându-se în intervalul 4,46-4,47 lei/euro în ultimele zile după aprecierea puternică a leului de săptămâna trecută. Minimul atins la începutul şedinţei de astăzi a fost de 4,463 lei/euro, dar ulterior cotaţiile au început să urce lent.

Leul a câştigat circa 6 bani în faţa monedei europene într-un interval de numai câteva zile pe fondul optimismului investitorilor străini legat de rezultatul alegerilor parlamentare de la începutul lunii decembrie. Aprecierea leului a luat prin surprindere pe toată lumea în condiţiile în care ultimele luni au adus presiuni semnificative în direcţia deprecierii.

Mai mult, leul s-a apreciat în contextul în care şi dobânzile interbancare au scăzut. De exemplu, indicatorul Robor la 3 luni (utilizat ca referinţă pentru creditele în lei acordate populaţiei) a ajuns în prezent la 5,85% pe an, cu aproape o jumătate de punct procentual sub nivelul din urmă cu două săptămâni.

Şi CDS-ul, indicatorul care reflectă riscul de ţară asociat României, se află aproape de minimele istorice, atingând în prezent 214 puncte de bază. Optimismul a cuprins pe acest final de an şi piaţa de capital.

Bursa de la Bucureşti înregistrează a şaptea zi de creştere consecutivă, indicele BET având la ora 11:50 un avans de 0,5% faţă de închiderea din şedinţa precedentă. De la alegerile din 9 decembrie, câştigate de USL, indicele BET a câştigat 3,25%, iar tranzacţiile s-au mai dezmorţit.

Cele mai mari creşteri le-au înregistrat acţiunile BRD (plus 7%) şi Banca Transilvania (plus 5%). Titlurile băncii austriece Erste au câştigat 8% în ultimele două săptămâni, iar SIF-urile au şi ele creşteri consistente, în timp ce Fondul Proprietatea (FP) a stagnat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO