Politică

De la Salzburg, Ungureanu vede integrarea in roz

04.08.2005, 19:36 13

Viitoarea presedintie austriaca a UE este "foarte favorabila integrarii Romaniei in 2007", a declarat ieri, pentru Mediafax, ministrul de externe Mihai Ungureanu, la finalul reuniunii sefilor de guvern din Europa de Sud-Est, care a avut loc la Salzburg, unde a participat alaturi de premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Ministrul de externe a citat o declaratie a cancelarului Austriei, Wolfgang Schussel, care apreciaza ca "Romania si Bulgaria sunt doua ''success stories'' in ceea ce priveste integrarea europeana in regiune", servind drept exemplu pentru statele invecinate.

"Data integrarii ramane 2007 si speram sa existe un raport pozitiv al Comisiei Europene" fata de Romania, a mai spus Ungureanu. Totusi, surse din delegatia romana au declarat pentru Mediafax ca decizia privind introducerea Tratatului de aderare a Romaniei in Parlamentul austriac, spre ratificare, va fi luata numai dupa publicarea raportului de monitorizare al Comisiei Europene, in octombrie, deoarece in Legislativul austriac, opiniile sunt inca destul de divizate.

In mai, cancelarul Austriei, Wolfgang Schussel, a dat fiori reci autoritatilor de la Bucuresti dupa ce s-a declarat convins ca aderarea Romaniei si a Bulgariei la Uniunea Europeana va fi amanata cu un an. Potrivit radio Europa Libera, Schussel a facut aceste remarce in Parlamentul de la Viena, in timpul unei dezbateri asupra Constitutiei Europene.



Tariceanu propune o infrastructura dunareana

Premierii participanti la reuniunea de la Salzburg au convenit asupra instituirii unui acord unic de liber schimb intre tarile sud-est europene si asupra punerii in practica a unor proiecte comune de dezvoltare, se arata intr-un comunicat al Guvernului. O posibilitate in acest sens o reprezinta liberalizarea accesului tarilor din zona la Tratatul de Liber Schimb pentru Europa Centrala (CEFTA). Conditia de acces in cadrul acestui organism va fi existenta unor relatii institutionalizate cu Uniunea Europeana. Potrivit reglementarilor actuale, pot face parte din CEFTA tarile membre ale OMC si care sunt in curs de aderare la Uniunea Europeana.

Tariceanu a prezentat in cadrul reuniunii o serie de propuneri pentru dezvoltarea economica a regiunii sud-est europene, una dintre acestea vizand dezvoltarea unei infrastructuri dunarene. El a mai propus elaborarea unui plan regional de actiune care sa fie aplicat in cazul producerii de dezastre naturale, astfel incat tarile din regiune sa-si uneasca eforturile si sa actioneze in mod coerent in cazul in care una dintre ele este afectata de dezastre naturale, considera premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO