Politică

De Ziua Unirii Puterea face bai de multime, iar opozitia il lanseaza pe Stolojan

23.01.2004, 00:00 14



Liderii puterii si cei ai opozitiei vor marca separat, in maniera proprie, Ziua Unirii insa, in ciuda programelor puse la punct astfel incat sa se poata evita pe parcursul manifestarilor, presedintele Ion Iliescu, premierul Adrian Nastase si liderii Aliantei PNL-PD, Theodor Stolojan si Traian Basescu se vor "intersecta" pentru scurt timp in Piata centrala din Iasi. Daca opozitia si-a propus ca de Ziua Unirii sa-si lanseze candidatul la Presedintie, liderii puterii fac si ei campanie electorala, merg intr-un grup impresionant la Focsani si Iasi - doua fiefuri traditionale ale PSD - organizand, din bani publici, spectacole publice, focuri de artificii, dineuri, actiuni pentru care s-au cheltuit numai in Vrancea aproximativ zece miliarde de lei.





Iliescu taie panglici impreuna cu Oprisan



Seful statului si prim-ministrul, insotiti de o impresionanta delegatie a PSD, vor incepe turneul astazi, la Focsani, unde au fost facute pregatiri fastuoase.



De la organizarea unui simpozion pe teme istorice condus de presedintele Academiei Romane Eugen Simion, consacrat Marii Uniri, pana la dineuri publice si spectacole pentru toate gusturile - folclorice, de sunet si lumini, parada militara, teatru - nimic nu pare sa lipseasca dintr-o reteta de succes. Gazda, Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea - si unul dintre cei mai influenti baroni locali - si-a asigurat un rol principal in aceasta partitura cu personaje importante. Un rol care il infatiseaza pe Marian Oprisan, iubitorul de cultura, inconjurat si chiar legitimat pe propriul teren de cei mai importanti lideri ai partidului.



Astazi, impreuna cu presedintele Ion Iliescu, Marian Oprisan va taia panglica inaugurala a Teatrului National "Mr. Gh. Pastia" din Focsani. Apoi, tot impreuna, vor vizita o expozitie de pictura si vor participa la o lansare de carte. Sambata Marian Oprisan va fi mai mult in prejma premierului. Cei doi vor vorbi multimii adunate in Piata Unirii din Focsani. Pentru amplul program, menit sa adune zeci de mii de oameni, autoritatile din Vrancea au cheltuit aproximativ zece miliarde de lei. Cifra este vehiculata in presa locala insa nu a fost infirmata ieri de Adrian Grosu, purtatorul de cuvant al Prefecturii Vrancea. "Nu pot sa va spun exact cat s-a cheltuit", a aratat el.



Din acesti bani, patru miliarde de lei au fost alocate de Guvern, desi suma totala destinata aniversarii a 145 de ani de la Unirea Principatelor a fost de cinci miliarde. Purtatorul de cuvant al Prefecturii a refuzat sa explice de ce Vrancea a primit cea mai mare parte a bugetului alocat Zilei Unirii.



Sambata, centrul atentie se va muta la Iasi unde presedintele, premierul dar si liderii opozitiei vor juca impreuna Hora Unirii. Municipalitatea a pregatit vizita pe ultima suta de metri asfaltand si reparand toate strazile care urmeaza sa fie strabatute de coloana oficiala. Ajuns la Iasi, premierul Adrian Nastase va inmana personal, cheile si repartitiile unor apartamente ANL chiriasilor care asteapta de mult aceasta clipa. Desi, vicepresedintele filialei PNL Iasi, Relu Fenechiu, a spus ieri ca blocul nu poate fi inca locuit intrucat constructia nu s-a finalizat. Relu Fenechiu a aratat ca liderii locali ai PSD au spus ca vor aduce in Piata Centrala aproximativ 20.000 de oameni pentru a asculta discursurile presedintelui Iliescu si premierului Nastase. Toate actiunile organizate de municipalitatea Iasi - inclusiv spectacole si mese publice - costa aproximativ un miliard de lei, potrivit vicepresedintelui PNL Iasi.



De cealalta parte, liderii opozitiei Thedor Stolojan - care va fi desemnat oficial sambata de Delegatia Reprezentantilor Nationali candidat la Presedintie - si Traian Basescu se vor adresa multimii, intr-o alta piata a orasului. Insa, dupa ce vor asculta cu totii discursul sefului statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO