Politică

Deputatii au dat voie guvernelor interimare sa emita ordonante

21.07.2005, 19:32 23

Coalitia de guvernare a avut din nou emotii, ieri, in sedinta comuna a comisiilor juridica si de administratie a Camerei Deputatilor, unde ordonanta de urgenta privind abilitarea "guvernului interimar" sau demisionar de a emite la randul sau ordonante a trecut la limita, la doar un vot diferenta.

Ordonanta modifica legea privind organizarea si functionarea Guvernului, in sensul abilitarii Executivului demisionar sau interimar de a emite ordonante si legi pana la investirea unei noi echipe guver-namentale si stipuleaza ca Guvernul al carui mandat a incetat poate aproba acte normative in domeniul respectarii angajamentelor asumate de Romania fata de Uniunea Europeana, precum si cele necesare in cazul producerii unor evenimente ale caror efecte "nu pot fi inlaturate decat prin masuri stabilite prin lege".

Actul normativ a fost avizat la limita, cu 12 voturi "impotriva" si 13 "pentru", parlamentarii PSD si PRM contestand ordonanta, pentru ca ar incalca prevederile constitutionale. Deputatul PSD Gabriela Cretu a afirmat, in timpul sedintei, ca ordonanta este neconstitutionala si a sustinut ca, prin adoptarea sa, Parlamentul isi submineaza statutul. Prezent la sedintele celor doua comisii, secretarul de stat in Ministerului Justitiei, Mihai Eftimescu, a declarat ca aprobarea acestei ordonante de urgenta nu schimba regimul juridic al Guvernului si nici nu submineaza autoritatea Parlamentului. "Daca se pune problema unor atentate la Constitutie, ar putea surveni o data cu punerea in aplicare a acestei ordonante, de la caz la caz. Nu se poate pune in discutie, in termeni de alb-negru, legitimitatea sau nelegitimitatea, atat timp cat insasi Constitutia da unele prerogative Guvernului demisionar", a sustinut reprezentantul Ministerului Justitiei.

Comisia de administratie a Camerei trebuie sa finalizeze pana astazi raportul final al Ordonantei de Urgenta privind modificarea Legii de organizare si functionare a Guvernului.

La Senat, parlamentarii coalitiei de guvernamant au votat, tot in comisia juridica, pentru amanarea discutarii ordonantei de urgenta care prevede organizarea referendumului national.

Senatorii PSD au propus amanarea dezbaterilor, motivand ca problema organizarii unui referendum pe tema reformei in justitie si a combaterii coruptiei nu este o situatie exceptionala, astfel incat sa fie reglementata prin ordonanta de urgenta in timpul vacantei parlamentare. Punctul de vedere al PSD a fost sustinut prin vot de senatorul liberal Norica Nicolai si de cel al Partidului Conservator Gavrila Vasilescu, dar propunerea de amanare formulata de opozitie a fost votata in comisia juridica de cinci din cei opt membri prezenti la sedinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO